Emulgatoren die de houdbaarheid van bewerkte voedingsmiddelen verlengen, kunnen een oorzaak zijn van angst en antisociaal gedrag, blijkt uit onderzoek.
Het gaat hierbij om de stoffen carboxymethylcellulose (E466) en polysorbaat 80 (E433).
De additieven veroorzaken een ontsteking in de darmen die van invloed is op de hersenen, en die kan leiden tot gedragsproblemen, aldus wetenschappers van de Georgia State University.
Aannemelijk
Proefdieren die werden blootgesteld aan emulgatoren presteerden minder goed op eenvoudige vaardigheidstests en waren bovendien angstiger.
Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen of de effecten bij muizen ook bij mensen zullen optreden.
Toch denken de onderzoekers dat het aannemelijk is om emulgatoren in verband te brengen met angst en antisociaal gedrag.
Alle
Ontstekingen leiden ook tot andere aandoeningen, waaronder artritis, diabetes en hartziektes.
Alle ontstekingsziekten kunnen te maken hebben met het gebruik van emulgatoren.
De wetenschappers adviseren om geen voedsel te eten met conserveermiddelen.
Darmkanker
Eerder werden bovengenoemde E-nummers al in verband gebracht met darmkanker.
Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Scientific Reports.
Frankrijk gaat strijd aan met aspartaam
Je mobieltje kan wel degelijk kanker veroorzaken. Deze professor legt uit wat je er tegen kunt doen
Stilte, en wat je ontdekt als je naar ‘binnen’ gaat – Channeling 28-06-2022
Volgens minister Van der Wal leidt onteigenen van boeren niet tot lagere voedselzekerheid: ‘Verbazingwekkend’
Bankier van satan. Klokkenluider laat in dit interview zien hoe de wereld echt in elkaar zit
‘Zeer explosief!’ Document over boerenprotesten vrijgegeven ‘waar de honden geen brood van lusten’
Schijnverkiezingen in een schijndemocratie (video)
Marion Koopmans wil niet dat je doneert voor dit onderzoek naar oversterfte
“Er ligt een gifdeken over Nederland”