Binnenland

D66 weigert motie tegen Europese regels over digitale identiteit uit te voeren: ‘Op vele vlakken ernstig’

Help ons door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!

Sinds de discussie over de Europese digitale identiteit begon, is de Tweede Kamer huiverig en zeer terughoudend. Een meerderheid zei donderdag in de Kamer: die Europese regels over een digitale identiteit zijn niet goed genoeg, Nederland moet hier niet mee instemmen.

Het kabinet voert de motie niet uit en stemt er toch mee in, laat staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) weten in een Kamerbrief. “Een dikke middelvinger naar de democratie,” zegt SP-fractiemedewerker Nicole Temmink. Kamerlid Renske Leijten (SP), die de motie indiende, voegt toe: “Tijd voor nieuw debat, dit is onacceptabel.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Zeer ernstig

In de Kamer lichtte ze toe: “Afgelopen donderdag werd er een motie aangenomen waarin de regering de opdracht kreeg om de Raadsconclusies over de Europese digitale identificatie niet te onderschrijven en aan te geven dat het Nederlandse parlement een andere positie heeft dan de regering. Vrijdagavond ontvingen we daarover een briefje. Daarin stond dat de staatssecretaris die motie niet wenste uit te voeren. Vanochtend heeft Nederland ingestemd. Dit is op vele vlakken ernstig. Het heeft te maken met de positie van ons parlement en aangenomen moties, maar zeker ook met de positie van het parlement in Europese besluitvorming. Daarover zou ik graag een interpellatie willen aanvragen met de staatssecretaris voor Digitale Zaken.”

Ze kreeg voldoende steun voor een debat. “Dit is inderdaad zeer ernstig. Het is er weer een mooi voorbeeld van dat de politiek niet draait om wat wij hier in de Tweede Kamer willen, maar om wat ze daar in Brussel willen.”

Mond valt open

“Wat hier gebeurt, daar valt mijn mond van open. De fundamentele rechten van de Kamer worden aangetast. De Kamer doet een eenduidige uitspraak, relatief breed gesteund. Die wordt niet uitgevoerd,” zei SGP-Kamerlid Roelof Bisschop.

Ook Pieter Omtzigt steunde het verzoek. “Dit is ernstig in de staatsordening,” zei hij. Leijten wil het debat in de eerste of tweede week van het nieuwe jaar laten plaatsvinden.

(Video verwijderd? Klik hier...)


4.9 89 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

152 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
nou en!
nou en!
1 jaar geleden

d666/volt…….de brand erin!!!

theo
theo
1 jaar geleden

whahahahaha, gaan de oogjes nu langzaam open of????? De agenda staat vast en daar wil men geen weerstand in hebben, dus duwen we gewoon door wie wat ook zegt en hoevelen maakt niets uit. Die hele politiek hier is nix waard en voert enkel orders uit.

Snotje
Snotje
1 jaar geleden

K doe er niét aan mee !!
No matter what !
Leve de Vrijheid ! ✌💯

Prad
Prad
1 jaar geleden

Totaal incompetente coalitie die maar 1 partij dient nl de VN@WEF Cabal. Als het volk het allemaal prima vindt is de strijd geen strijd meer maar een uitrol. Lekker makkelijke baan zo.

Back to top button
152
0
We lezen graag je reactie!x