Gezondheid

Deze schadelijke E-nummers kun je maar beter vermijden

Help anderen door deze info met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Steeds meer mensen vermijden E-nummers omdat ze slecht voor je zouden zijn. Welke E-nummers zijn onschuldig en voor welke zou je moeten oppassen?

E-nummers zijn hulpstoffen die zijn goedgekeurd door de Europese Unie: denk aan conserveermiddelen, emulgatoren, smaakversterkers en zuurregelaars.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Verboden E-nummers

In Noorwegen, Finland en Frankrijk is de stof E133 verboden. Dit is een kleurstof die chromosoombeschadiging kan veroorzaken. Dat kan leiden tot maag- en darmklachten. De stof zit onder meer in snoep, ontbijtgranen, frisdrank en sportdrank.

In de Verenigde Staten is E124 sinds 1990 verboden. Proefdieren kregen schildklierkanker en chromosoombeschadigingen door deze stof. Deze kunstmatige kleurstof zit onder andere in snoep.

In Noorwegen en Zweden zijn E102 en E110 verboden. Proefdieren kregen bijniertumoren van deze stoffen en daarnaast kunnen ze chromosoombeschadigingen veroorzaken. Deze gele kleurstof zit in snoep, voorverpakte macaroni en kaas en frisdrank.

Twijfelachtige E-nummers

Een klein deel van de bevolking reageert op sulfiet (E150b, E150d, E163, E220 tot en met E228). Mensen die erop reageren zijn vaak allergisch voor paracetamol of hebben astma.

Aan voorverpakt hartig eten wordt vaak de smaakversterker mononatriumglutamaat (E621) toegevoegd. De stof, die ook wel gistextract wordt genoemd, zorgt ervoor dat je door kunt blijven eten zonder dat je een verzadigd gevoel krijgt. E621 wordt in verband gebracht met overgewicht, diabetes, migraine en hartkloppingen.

Het conserveermiddel natriumbenzoaat (E211) doodt bacteriën en schimmels in onder meer vruchtendrank. Als de stof in het lichaam reageert met vitamine C zou kanker kunnen ontstaan. De Wereldgezondheidsorganisatie is echter van mening dat er geen bewijs is dat de stof schadelijk is.

E-nummers vermijden

Als je geen risico wilt lopen kun je bovenstaande E-nummers beter vermijden. Van één E-nummer krijg je geen last, maar als je vaak schadelijke E-nummers binnenkrijgt kun je op de lange termijn wel last krijgen van nare bijwerkingen. Vond je dit artikel informatief? Help het dan te verspreiden door te delen op Facebook.

[Girlscene]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
helder
helder
8 jaren geleden

Life iis a gamble! Het is verstandig om op voeding te letten maar het geeft geen garantie v oor een lang en zorgeloos leven.Hoe hebben we er zo en zolang in kunnen trappen. Het was ook te mooi om waar te zijn. Neem je vertrouwen terug, geef het terug aan jezelf !

Mammon
Mammon
8 jaren geleden

Nou, verpakkingen waar aan de achterkant meer E-nummers als iets anders op staat, daarvan moet je je eigen toch eens serieus afvragen; Wat ben ik nu eigenlijk aan het eten…

Maar ja, een groot deel van de massa schuift dit eenvoudigweg “gewoon” naar binnen toe.
Terwijl het eigenlijk toch eerder “gewoon” is om nu te weten -wat- je nu eigenlijk eet.

Lenie Rasenberg
Lenie Rasenberg
5 jaren geleden

Ik heb het e nr 133 gevonden in mijn nieuwe medicijnen.
Ik slik arcoxia voor de reuma .
Nu heb ik een vervangend middel gekregen wat goedkoper is .
Is dit een nr gevaarlijk e nummer ?
Als dat zo is moet ik besluiten het oficiele medicijn zelf te betalen.

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x