Op de website van het Voedingscentrum lezen we de volgende informatie over E-nummers:
Een stof krijgt niet zomaar een E-nummer, hier gaat een heel traject aan vooraf. Het belangrijkste is dat de stof niet schadelijk mag zijn voor de gezondheid. Het E-nummer is dus een garantie dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de stoffen gecontroleerd heeft en dat ze veilig gebruikt kunnen worden. In de wet staat in welke producten een toevoeging gebruikt mag worden en hoeveel er maximaal aan producten mag worden toegevoegd.
Er zijn verhalen in omloop die mensen waarschuwen voor E-nummers, omdat deze schadelijk voor de gezondheid zouden zijn. Deze verhalen zijn vaak gebaseerd op verkeerde conclusies en onzorgvuldige onderzoeken.
Aanpassen
Dat terwijl er aan de lopende band gedegen wetenschappelijke onderzoeken worden gepubliceerd waaruit blijkt dat bepaalde E-nummers schadelijk zijn voor het lichaam.
Zo heeft de University of Sydney onlangs een nieuwe studie gepubliceerd over de gevaren van titaniumdioxide, oftewel E171.
Als we het Voedingscentrum mogen geloven, is dit een veilige stof.
Het Voedingscentrum kan de tekst op haar website beter aanpassen, aangezien experts nu hebben aangetoond dat E171 de darmbacteriën beïnvloedt en kan leiden tot inflammatoire darmziektes of zelfs darmkanker.
Nanodeeltjes
Onderzoekers van de universiteit hebben nieuw bewijs verzameld waaruit blijkt dat nanodeeltjes, die in heel veel voedselproducten verwerkt zijn, een schadelijke invloed hebben op de gezondheid.
De studie richtte zich specifiek op E171, een stof die wordt gevonden in meer dan 900 voedselproducten waaronder kauwgom en mayonaise.
Mensen krijgen iedere dag een aanzienlijke hoeveelheid E171 binnen.
In het tijdschrift Frontiers in Nutrition schrijven de wetenschappers dat muizen die voedselproducten met E171 kregen toegediend, last kregen van ziektes zoals inflammatoire darmziektes en darmkanker.
Debat
“Met dit onderzoek willen we het debat over veilig gebruik van nanodeeltjes op gang brengen,” zei hoofdonderzoeker Wojciech Chrzanowski.
Hoewel nanodeeltjes op grote schaal worden verwerkt in medicijnen, voedselproducten en kleding, is er nog maar heel weinig bekend over de effecten die ze op de lange termijn hebben op de gezondheid.
De blootstelling aan nanodeeltjes is inmiddels gelinkt aan dementie, auto-immuunziektes, uitzaaiing van kanker, eczeem, astma en autisme.
Steeds meer bewijs
“Er komt steeds meer bewijs dat blootstelling aan nanodeeltjes de darmbacteriën beïnvloedt,” aldus professor Chrzanowski.
Als die worden aangetast, heeft dat gelijk een uitwerking op de algehele gezondheid, voegde hij toe.
Professor Laurence Macia voegde toe dat titaniumdioxide ervoor zorgt dat darmbacteriën hun werk niet goed meer kunnen doen, wat kan leiden tot ziektes.
[Sydney]
Iraanse topgeneraal Soleimani gedood bij Amerikaanse aanval. Is dit de reden?
Wob-stukken: overheid lanceerde jaar voor corona denktank om vaccins te pushen en critici aan te pakken
Op deze lafhartige manier wil Den Haag de boeren keihard terugpakken omdat ze zich tegen de elite hebben verzet. ‘Van de pot gerukt!’
Internist-infectioloog Radboudumc in Nieuwsuur: de cijfers van Hugo de Jonge kloppen niet
Kuzu haalt tijdens coronadebat snoeihard uit naar D66’er Jan Paternotte: ‘Wat een eikel’
Ook jij kunt je afweersysteem sturen als ‘Iceman’ Wim Hof
Politie treedt keihard op tegen weerloze dames bij coronaprotest: ‘Fascistische methodes’
Hongarije zet IMF het land uit
Twee Amerikaanse soldaten probeerden moordcomplot tegen JFK te ontmaskeren. Dit gebeurde er vervolgens met hen