Homepagina » Financieel » “Een taboe”: Schimmige pensioenwereld van 1300 miljard zit vol belangenverstrengeling
"Een taboe": Schimmige pensioenwereld van 1300 miljard zit vol belangenverstrengeling

“Een taboe”: Schimmige pensioenwereld van 1300 miljard zit vol belangenverstrengeling

Gisteravond zond MAX aflevering vijf van de docuserie Zwarte Zwanen uit, waarin journalist Cees Grimbergen de Nederlandse pensioenwereld kritisch beschouwt.

In het programma was onder meer aandacht voor de Code Pensioenfondsen en voor de Monitorcommissie die toezicht houdt op de naleving van de coderegels. Voorzitter van die commissie is Margot Scheltema, ook commissaris van een Zwitsers farmaceutisch bedrijf waarin pensioenfonds ABP belegt én commissaris van De Nederlandsche Bank. Ze verstart op het moment dat deze belangenverstrengeling aan de orde komt.

En wat doet een voormalig topman van Goldman Sachs in het toezicht op pensioenfondsen van De Nederlandsche Bank? De pensioenwereld zit vol belangenverstrengeling en nevenfuncties. “Een taboe,” zegt Grimbergen.

Betrapt

Nederlanders die via hun werkgever verplicht sparen voor hun pensioen werken ongeveer een dag per week voor hun oude dag. Maar wat gebeurt er precies met het premiegeld? In de Nederlandse pensioenkassen zit ruim 1300 miljard euro.

Hoewel er veel mis is met het Nederlandse pensioenstelsel, is de interesse van de gemiddelde Nederlander voor het pensioen verbijsterend laag. In Zwarte Zwanen gedragen sommige mensen uit de pensioenwereld zich als kinderen die betrapt zijn op het stelen van een koekje uit de trommel.

Alles toegestaan

Om het hoogste rendement te kunnen behalen voor hun deelnemers, zijn pensioenfondsen min of meer afhankelijk van sluwe zakenbankiers en zo stellen ze zich ook open voor uitwassen. Door de trucs die de zakenbankiers gebruiken kunnen bedrijven waar mensen werken en premie afdragen richting de afgrond worden geduwd.

Directeur Peter Borgdorff van pensioenfonds Zorg en Welzijn zegt dat voor hoge rendementen alles is toegestaan. Zijn fonds zit nu bijvoorbeeld in financiële producten die de crisis van 2008 veroorzaakten, maar waarop je nu hoog rendement kunt maken.

[FTM]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sola
Sola
4 jaren geleden

Feit is dat mensen met pensioen door al dat gedoe achter de schermen er flink op achteruit zijn gegaan. En nee, ik ben zelf nog lang niet met pensioen. Ik werk veel bij en met oudere mensen en er zijn mensen die er netto per maand toch 15 tot 25 procent op achteruit zijn gegaan met hun pensioen. En dit terwijl ze er hun hele leven voor hebben gewerkt!

leendert
leendert
Reactie op  Sola
4 jaren geleden

Misstanden? Ongetwijfeld, maar de veel geplaatste opmerking ‘ik heb er mijn leven lang voor gewerkt’ is bij lange na niet waar. Een niet gering gedeelte van het maandelijks uit te keren bedrag bestaat uit rendementsgeld (het ‘verdiende’ geld van de inleg).

Dat winstdeel blijft een onbestendige factor in het pensioensysteem en is gekoppeld aan de financiële waan van de de dag.

Wanneer je in je oude sok of op een statische bankrekening je centen hebt gespaard weet je precies wat je kunt verteren (ex inflatie) en daar heb je dan ‘recht op’.

Geknoei met gelden en discutabele investeringen zijn verwerpelijk. Het gemekker over ‘ik heb recht op’ ook.

Het beeld van een drammend kind en de lolly. Zuiver het systeem en stop met drammen.Geef het goede voorbeeld 67+!

robbertje
robbertje
Reactie op  leendert
4 jaren geleden

Totdat jij aan de beurt bent. Dan piep je wel anders!

Henk
Henk
Reactie op  robbertje
4 jaren geleden

Mensen zijn een overeenkomst aangegaan met een pensioenfonds. Tegenover een bepaalde premie staat een pensioenbelofte. Deze overeenkomst blijkt niet veel waard te zijn. Tijdens de looptijd worden de spelregels veranderd.
Als zoiets bij een ander soort verzekering zou plaatsvinden, werd er moord en brand geschreeuwd.

vladi
vladi
Reactie op  Henk
4 jaren geleden

”overeenkomst” aangegaan?

betalen we niet ‘wettelijk’ verplicht pensioenspremie?

fff

gctwnl
gctwnl
Reactie op  Henk
4 jaren geleden

“Niet veel waard” is nogal overdriven. Er is een bizarre situatie dat het geld tegen de muren klotst (1300miljard), maar dat het waarmaken van de beloftes worden berekend alsof dat geld geen rendement meer gaat opleveren.

PS. 400 euro voor het lezen van mail door een bestuurder. Daar maakt Cees Grimbergen zich boos over. Want dat is gelijk aan het gemiddeld pensioentje van een schilder. Hoeveel kost dat mail lezen elke schilder? Dat is waar het om gaat, want als deze bestuurder door het lezen van die mail miljoenen kan verdienen voor de gepensioneerde, dan heb ik liever dat hij zijn mail leest (nog even afgezien van het feit dat bestuurders niet beleggen of administreren en dus vooral ook heel veel lezen).

jenkem rules
jenkem rules
Reactie op  leendert
4 jaren geleden

Leendert de eeuwige slaaf weltrusten prutser jij bent wat mis is in deze wereld

an argie
an argie
Reactie op  leendert
4 jaren geleden

Wat een B.S.

Als ik zie hoe er met pensioenen wordt omgegaan door schimmige en ondefinieerbare constructies.
Als ik zie HOE de Nederlandsche maatschappij omgaat met de mensen die ons land hebben opgebouwd, hoe ze hebben gevochten voor onze vrijheid en onze rechten en hoe ze nu in de verdommenis worden gedrukt.
Als ik zie HOE “interim directeuren” zich als een stel sprinkhanen van het ene naar het andere “verzorgingstehuis” begeven en daar keer op keer een volledig uitgeholde organisatie achterlaten zonder dat er iets aan gedaan wordt omdat dit legaal schijnt te zijn.
Als ik zie dat de pensioengerechtigde leeftijd is opgeschroefd naar 67 jaar ONGEACHT het beroep dat wordt uitgeoefend
Als ik zie HOEVEEL MENSEN een zogeheten pensioengat hebben omdat men 10+ pensioenfondsen heeft gehad gedurende een werkende periode van tenminste 40 jaar
Als ik zie HOE onze regering de aanvullende pensioenpot aan Europa heeft gegeven ZONDER de inspraak van de burgers, laat staan de mensen die deze pensioenpotten hebben opgebouwd
Als ik zie HOE GEMAKKELIJK de “regeringen” de pensioenverzekeraars tegemoet komt.

Dan weet ik twee dingen absoluut zeker.

IK SCHAAM ME KAPOT VOOR DE MENSEN DIE ONS LAND HEBBEN OPGEBOUWD EN DIE NU OP EEN DUSDANIGE MANIER WORDEN BEHANDELD DIE VELEN ALS MENSONTEREND ZULLEN BETITELEN!

IK MAAK ME ABSOLUUT GEEN ILLUSIE OVER MIJN EIGEN PENSIOEN. DIT IS AL LANG EN BREED VERDAMPT/ GEROOFD DOOR BANKEN EN REGERINGEN VOORDAT IK ER AANSPRAAK OP KAN GAAN MAKEN!

mario
mario
Reactie op  Sola
4 jaren geleden

het is ons geld

exegese
exegese
4 jaren geleden

Een constante aanwas van kapitaal bij de steen- en steenrijke pensioenfondsen door inleg en rendementen is altijd al aanwezig geweest ook in de aller slechtste tijden zelfs op het verwachte toppunt van de vergrijzing van de zogenaamde babyboom vlak na de oorlog zijn de prognoses naar aanleiding van de echte feiten rooskleurig. We worden weer eens ronduit genaaid, geknipt en geschoren waar we zelf bij zijn. Wederom dat bankiers, politici en al wat daar om heen hangt niet te vertrouwen is zodra het over grote sommen geld gaat. Ons geld is in principe te belangrijk voor ons om aan dat soort gajes toe te vertrouwen, allen heeft dat zelfde gajes de regels zodanig kunnen maken dat we niet anders kunnen. Zolang we er braaf aan meewerken is het een zeer slim plan van ze, als we echter stoppen ons gedwee te laten belazeren dondert alles als een kaartenhuis in elkaar en kunnen we ons geld terugeisen. Angst kweken op basis van drogredenen is hun enige wapen en dat kunnen we zo uit hun handen slaan door er domweg niet meer aan mee te werken en ons geld terug te eisen wegens aantoonbaar bedrog en zwendel met andermans spaargeld voor de oude dag.

http://biz.tpo.nl/2015/10/20/pensioenfondsen-zijn-schatrijk/

robbertje
robbertje
Reactie op  exegese
4 jaren geleden

Dat het, door de jaren heen, opgespaarde pensioengeld in handen is gelegd van gajes, dat is voldoende gebleken in het verleden. Het gegraai tijdens vorige kabinetten is ons allen genoegzaam bekend.

Generaties lang geloofden en vertrouwden wij onze beleidmakers aangaande de pensioenregelingen. De afdracht van pensioenpremies is zelfs wettelijk verplicht gesteld; we konden, mochten en wilden zelfs niet anders!

Het kwalijke is dat onze overheid enkele dagen geleden op zeer slinkse manier – door de Tweede Kamer op een zijspoor te zetten – allerlei schimmige afspraken met Brussel heeft gemaakt over het beheer van dat, inmiddels astronomische, hoge bedrag.

Al langere tijd hebben EU-ministers van Financiën hun oog laten vallen op die geldpot nu de Italiaanse Bank op instorten staat en de Duitse Bank nog veel dieper in de problemen zit. Sinds kort is de overdracht, onder Jetta Klijnsma en Deijsselbloem, aan Brussel – weliswaar onder ‘strikte voorwaarden’ – een feit.

Jouw idee om te stoppen met afdragen en ons geld terug te eisen is briljant gevonden, maar ik vrees dat het geld intussen een andere bestemming heeft gekregen en het er domweg niet meer is! Wat denk je zelf?

exegese
exegese
Reactie op  robbertje
4 jaren geleden

Ze hebben het inderdaad achter ieders rug om in buitenlandse handen en toezichthouders gegeven. Deze overeenkomst zou onmiddellijk ongedaan moeten worden omdat het volk dat eist. Ze kunnen met ons en ons geld sollen zolang wij dat toelaten. Het wordt tijd dat meer mensen dat in gaan zien en dat meer mensen wat beter op gaan letten wat er in den Haag en Brussel gebeurt terwijl ze hun verstand aan het vergapen zijn aan de Tour, voetbal kampioenschappen en andere afleidingsmanoeuvres.

gctwnl
gctwnl
Reactie op  exegese
4 jaren geleden

Wat iedereen gemakshavle vaak vergeet is dat er in de jaren 80-90 vooral veel te weinig premie is ingelegd om die beloften met zekerheid waar te maken. Dat geld hebben de gepensioneerden van toen (en de aandeelhouders van werkgevers) en de samenleving als geheel wegens lagere belastingen en hogere voorzieningen in die tijd zelf verjubeld. Het is dus best terecht dat de huidige gepensioneerden en iedereen die in de jaren 80-90 heeft opgebouwd wat moeten inleveren. Naar, maar waar. De collectieve pensioenfondsen maken een langjarig rendement van 6-7%. Dat wil ik al die individuele pensioenspaarders (met woekerpoloissen e.d.) nog wel eens zien doen.

Dijkie
Dijkie
Reactie op  gctwnl
4 jaren geleden

De overheid had destijds toch ingegrepen aangezien de dekking volgens de regering destijds te hoog waren. Hadden ze de demografische cijfers erbij gepakt dan hadden ze ook wel kunnen zien aankomen dat er met de generatie babyboomers een enorme stroom pensioengerechtigden aan zat te komen.

Maar liever hadden ze dat hun ambtsperiode de geschiedenis in zou gaan van economische groei, en het besteedbare inkomen van de bevolking op te krikken dmv lagere pensioen premies.

Regeren is vooruitzien, daar deden en doen politici niet echt aan.

trackback
Eindtijdsignalen en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
4 jaren geleden
jhon
jhon
4 jaren geleden

Laat ons niet vergeten dat door het opsouperen van wat een pensioenfonds had kunnen zijn, de overheid heel de bevolking bestolen heeft (http://www.1meikomitee.net/48-1.htm) en zelf het vergrijzing Mythe gecreëerd (http://www.sdnl.nl/index1024.html ). We zitten niet alleen met een staatsschuld van ong. 60% van het BNP, maar ook die schuld aan de bevolking, die nu door de werkenden wordt afbetaald. Even schatten hoeveel dat is. Veronderstel ruwweg dat de levensverwachting gemiddeld 80j is, dat er in Nederland ‘14.7M personeelspensioenen (waarvan ong. 30% met aanvullend pensioen) zijn van gemiddeld 1000EUR/m en 400k staatspensioenen van gemiddeld 1300EUR/m. Veronderstel dat iedereen van 62 tot 80 op pensioen is, da’s gemiddeld 19 jaar. Dan had Nederlands pensioenpot 9.5j x (1.7M x 1000 + 400k x 1300)Eur/m x 12m/j = 253 miljard groot geweest. Mits goed beleggen, 15-25 miljard /jaar opbrengst om rentelasten af te betalen. Geen vergrijzingsprobleem want babyboomers zijn pensioenpotboomers, die zouden met zijn allen hun EIGEN pensioenpot aangelegd hebben. De Nederlandse staat staat bij iedere Nederlander die op pensioen gaat ong. 230’000 EUR in het krijt voor het opgesoupeerde pensioenfonds alleen al. Welke georganiseerde misdaadorganisatie doet beter?

madeloes
madeloes
4 jaren geleden

de staat der nederlanden staat geregistreerd in Amerika, wij vallen onder de admiral law en deze valt weer onder Goldman Sachs. Zie hier hoe het IMF wereldwijd haar vertakkingen heeft ook over onze pensioenen.
Rechter Anna von Reitz legt het haarfijn uit in haar artikelen. Zie ook haar eigen site anna von reitz
https://mainerepublicemailalert.com/2016/07/01/social-security-and-the-government-of-france/

madeloes
madeloes
4 jaren geleden

vergeten te zeggen zie je paspoort met je persoonsgegeven. Het paspoort is uitgegeven door: De staat der nederlanden 😉 en wij zijn dus eigendom van….. en je pensioen gaat naar…..

madeloes
madeloes
4 jaren geleden

vergeten te zeggen zie je paspoort met je persoonsgegeven. Het paspoort is uitgegeven door: De staat der nederlanden 😉 en wij zijn dus eigendom van….. en je pensioen gaat naar…..

Jeff
Jeff
4 jaren geleden

Pensioenen, verzekeringen, ziektezorg, onderwijs, belasting…. allemaal verplicht ondergebracht bij de georganiseerde misdaad. En wij discussiëren erover. Waar blijft de coup?

Johny
Johny
4 jaren geleden

Ik heb een veel betere alterntief voor pensioen.

Ik zou zeggen laat iedereen geld storten in een leefgemeenschap en wanneer je 60 bent, kun je er intrekken. Je krijgt een eigen woninkje met slaapkamer, bad, toilet, keuken en je kan als je dat wil bijdragen aan de moestuin of eenvoudige concierge werkzaamheden enz. Ik neem aan dat er genoeg te doen zal zijn in zo’n leefgemeenschap.
Lekker veel met elkaar samen doen, geen gedonder van eenzaamheid, een gezamenlijke arts, zorg voor elkaar enz. eigen gemeenschapswinkeltje, bibliotheek, eigen bedrijvigheid. Hobbyschuurtjes.

Je bent veel goedkoper uit en onder betrouwbare mensen.

leendert
leendert
Reactie op  Johny
4 jaren geleden

Precies! Goede idee! Ik spaar ook zelf, niet bij een pensioenbobo maar gewoon zelf apart zetten. Weet ik precies wat ik heb. Klaar.

Ik praat niets goed wat onrecht is maar dat eeuwige vingerwijzen en vervolgens het slachtofferjasje niet meer uit willen doen.. Pfff..

Dus: Ik piep niet en kom niet ‘aan de beurt’ Robbertje. Ik ben naar mijn bescheiden mening hiermee in ieder geval geen geen slaaf van het pensioensysteem jenkem rules.

robbertje
robbertje
Reactie op  leendert
4 jaren geleden

Dat je het voor jezelf goed geregeld hebt, dat vind ik oké. Je hebt het slim aan weten te pakken, door de pensioenbobo’s te omzeilen. Prima voor mekaar, dat wel!

Waar ik moeite mee heb en waar ik op reageer is de denigrerende toonzetting van jouw reactie, zoals ook deze.

Wim
Wim
4 jaren geleden

Zelf sparen beter. Ik doe niet mee.

x

Check Also

pensioen

Eerste Kamerlid haalt uit: D66 vindt verlaging pensioen met 400 euro NORMAAL

Miljoenen Nederlanders dreigen gekort te worden op ...

rutte

Rutte geeft miljarden weg, maar je pensioen wordt gekort: ‘Twee keer door dezelfde hond gebeten’

Pensioenfondsen, waaronder ambtenarenfonds ABP, waarschuwen dat de ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

26
0
We lezen graag je reactie!x