Het eten van sterk bewerkt voedsel verhoogt de kans op overlijden en hart- en vaatziekten met 12 tot 62 procent, blijkt uit twee studies die zijn verschenen in het British Medical Journal.
Sterk bewerkt voedsel – zoals snacks, frisdrank, zoete granen, maaltijden met E-nummers, soepen en vlees- en visproducten – bevatten over het algemeen veel suiker, vet en zout, en weinig vitamines en vezels.
NutriNet-Santé zocht in Frankrijk naar verbanden tussen sterk bewerkt voedsel en het risico op hart- en vaatziekten.
Stijging
Ruim 100.000 Franse volwassenen vulden vijf jaar lang elke dag vragenlijsten in over voeding.
Mensen die 10 procent meer sterk bewerkte voeding aten, hadden 12 procent meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen die minder van deze voedingsmiddelen consumeerden.
De Universiteit van Navarra in Spanje heeft daarnaast een verband aangetoond tussen de consumptie van bewerkt voedsel en een stijging van het risico op overlijden met 62 procent.
Langetermijneffect
Voor elke 10 sterfgevallen in de groep die het minst bewerkt voedsel at, waren er 16 in de groep die het meest consumeerde.
Voor deze studie vulden zo’n 20.000 Spanjaarden vragenlijsten in over voeding.
Sterk bewerkte voedingsmiddelen verdringen gezonde producten en stellen mensen bloot aan voedseladditieven waarvan we het langetermijneffect nog niet kennen, aldus auteur Maira Bes-Rastrollo.
[IPS]
Artsen: Waarschuw mensen voor ‘heftige’ bijwerkingen coronavaccin
De voedselindustrie en publieke omroep doen er alles aan om je de waarheid niet te laten horen. Arts vertelt hoe hij werd gecensureerd
Expert: UFO’s bestaan, ‘overvloed aan bewijs’ (video)
Verschuilt donkere materie zich in spiegelwereld met schaduw-Melkweg?
Tot 60 vallende sterren per uur dit weekend. Kunnen we een spectaculair schouwspel verwachten?
Rijstdrankjes voor kinderen bevatten giftig arseen
Diepe verontwaardiging en Kamervragen na degoutante uitspraken Macron: ‘Dit kan echt niet’
Corona piekt in landen met hoogste vaccinatiegraad – uitvinder mRNA-vaccin: ‘Dit baart mij echt zorgen’
Managing director World Economic Forum klaagt over kritiek op World Economic Forum