Homepagina » Gezondheid » Falende wetenschap: angst voor cholesterol is ongegrond
Falende wetenschap: angst voor cholesterol is ongegrond

Falende wetenschap: angst voor cholesterol is ongegrond

De afgelopen decennia hebben we te horen gekregen dat we bepaalde voedselproducten maar beter kunnen vermijden omdat ze rijk zijn aan cholesterol. Ze zouden onze aderen verstoppen en hartziekte en beroertes veroorzaken.

Uit een Amerikaans rapport blijkt dat de wetenschap er wel eens naast zou kunnen zitten. Eieren, boter en bacon hebben sinds de jaren zeventig te boek gestaan als ‘gevaar voor de menselijke gezondheid’.

Een toenemend aantal experts stelt dat er geen link is tussen een hoog cholesterolgehalte in voedsel en gevaarlijke hoeveelheden van de vetachtige stof in het bloed. De Amerikaanse overheid staat op het punt om cholesterol van de lijst met gevaarlijke voedingsstoffen te schrappen.

“Voedingsrichtlijnen kloppen niet”

Een adviescommissie van het Amerikaanse ministerie van Landbouw is van plan mensen niet langer te waarschuwen tegen eieren, schaaldieren en andere voedselproducten die rijk zijn aan cholesterol.

“Dit is de juiste beslissing,” zei de Amerikaanse cardioloog dr. Steven Nissen van de Cleveland Clinic. “De huidige voedingsrichtlijnen kloppen niet. Ze kloppen al tientallen jaren niet.”

Steeds meer artsen richten zich niet langer op cholesterol en verzadigd vet, maar op suiker als de grootste bedreiging voor de gezondheid. De Britse huisarts Martin Scurr spreekt van een keerpunt. “Het is makkelijk om het volk ervan te overtuigen dat door vet voedsel zoals boter, kaas en rood vlees de aderen verstoppen. Er zijn nog vele andere risicofactoren die meespelen, maar op de één of andere manier zijn we geobsedeerd geraakt door cholesterol,” zei hij.

“Epische blunder”

Dr. Aseem Malhotra van de groep Action On Sugar, schreef in het British Medical Journal dat het tijd is om de mythe over de rol van verzadigd vet bij hartziekte te doorbreken. Hij voegde toe dat de voedselindustrie hartziekte in de hand werkt door de hoeveelheid verzadigd vet terug te dringen en vet te vervangen door suiker.

Auteur Matt Ridley wil dat er een onderzoek wordt ingesteld naar deze ‘epische blunder’. Hij voegde toe dat studies die een hoog cholesterolgehalte en verzadigd vet in voedsel linken aan hartziekte ‘omgeven zijn door schandalen’.

Boekentip: De Cholesterolhype

[MailOnline]


Vind je dit interessant? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

18 reacties

 1. Gevalletje voortschrijdend inzicht. Door nieuw wetenschappelijk onderzoek worden oude inzichten ontkracht. Geen falende wetenschap, maar juist het zegevieren van de wetenschap.

  14 likes
  • Het is maar net hoe je het bekijkt.
   Vroeger at men veel vetter dan nu, maar obesitas en aanverwante ziektes kwamen toen nauwelijks voor.
   Op de ‘schijf van vijf’ stonden ook vetten genoemd.
   Wat heeft de wetenschap dan in hemelsnaam gemist ?
   Hoe kun je dit dan ‘voortschrijdend inzicht’ noemen ?

   Maar om even op het onderwerp ‘vet’ terugkomende: je hebt verschillende soorten vet.
   Goede en slechte vetten, zal ik maar zeggen.
   Goede vetten, heeft een mens gewoon nodig.
   Slechte vetten, kan men missen als kiespijn.
   Ze zijn niet alleen de oorzaak van een te hoog cholestorol-gehalte, maar zorgen ook voor het dichtslibben van de aderen.
   Ze zijn dikmakend, verslavend en veroorzaken allerlei gezondheidsklachten.
   Alle verzadigde vetten, vallen onder de slechte vetten.

   Goede vetten zijn: eieren, avocado, lijnzaad, kokosolie, roomboter, olijfolie, vette vis of visolie, en noten.

   15 likes
   • Niet akkoord.
    De inzichten ten aanzien van de schadelijkheid van verzadigd vet zijn aan het verschuiven. Verzadigd vet zou, in tegenstelling tot wat eerder werd gedacht, niet bijdragen aan een verhoging van het risico op hart- en vaatziekten. Ook helpen verzadigde vetten bij het gezond houden van de longen en de nieren.

    4 likes
   • Beste EllenB, verzadigde vetten zijn niet per definitie slecht. Sterker nog: onverzadigde vetten die verkeerd behandeld worden zijn uiterst ongezond.
    Onder de goede vetten die je noemt zitten een paar zeer verzadigde vetten zoals roomboter en kokosolie/vet.

    0 likes
  • Voortschrijdend inzicht ?????
   We worden al 30 jaar voorgelogen en bedrogen en we belanden nu op het punt dat het niet meer onder de pet te houden is.
   We zijn de afgelopen 30 jaar steeds méér cholesterol-arme producten gaan eten waar de zogenaamde ongezonde vetten uit zijn gehaald. We worden in dezelfde 30 jaar echter steeds dikker en ongezonder en hart- en vaatziektes staan bovenaan het lijstje doodsoorzaken. Bedenk hoe opmerkelijk dit is. Voor het eerst in de geschiedenis van de mens daalt de gemiddelde levensverwachting; de verwachting is nu dat onze kinderen jonger zullen overlijden dan wij. Bedenk hoe dramatisch dit is.

   In 1927 ondersteunden artsenverenigingen in de VS met een paginagrote advertentie dat het roken van Lucky Strike sigaretten gezond was. Je mag één keer raden wie deze advertentie betaalde. Tot in de jaren 60 van de vorige eeuw bleven medici volhouden dat roken niet aantoonbaar slecht was voor je gezondheid. Je mag nog een keer raden wie ze dat influisterden. Toen het publiek er duidelijk niet meer intrapte, zijn uiteindelijk ook de medici “om” gegaan. Eenzelfde traject hebben we naar mijn mening te bewandelen als het gaat over de rol van cholesterol en vetten op je gezondheid.

   16 likes
 2. Ja maar hoe kunnen die arme farmaceutische bedrijven dan nog hun statines slijten?

  Ze hebben het al zo moeilijk!

  14 likes
 3. Ja leuk ja de zogenaamde (medische) wetenschap waar velen vaak naar verwijzen.
  De krachten achter de schermen bepalen wat wij als mensen voor wetenschap aan moeten nemen dus ik zou eerder vertrouwen op je eigen verstand, onderzoek en gevoel voor hetgeen wat wel of niet goed voor je is.

  7 likes
  • Alle wetenschappers worden betaald door de multinationals, dus dan weet je het wel.
   Niks onafhankelijk onderzoek dus.
   Ze moeten werkelijk bedelen, om hun onderzoek gefinancieerd te krijgen, dus ra,ra wie zich daar voor aanmelden…….?!

   0 likes
   • Heb je zelf gestudeerd?

    Veel wetenschappers werken op universiteiten en worden *niet* betaald door multinationals.
    Wel is het zo dat veel onderzoek wordt betaald door multinationals. Inderdaad. Maar we leven in een vrij land. En multinationals betalen wel degelijk veel nuttig onderzoek.
    Er zijn twee andere problemen waar je je druk om zou moeten maken:
    – De onwil om onderzoek te betalen uit algemene middelen, dus uit belastinggeld
    – De selectieve publicatie an onderzoeksgegevens. Gegevens die de opdrachtgever niet welgevallig zijn worden niet gepubliceerd.

    A propos cholesterol: de hele medische goegemeente heeft jarenlang oprecht geloofd dat cholesterol slecht voor je is. Er is geen enkele reden om de schuld daarvan aan de multinationals te geven, want die geloofden dat ook, en vertrouwden juist op wetenschappers.
    Wetenschappers zijn ook maar mensen.

    1 likes
    • de hele medische goegemeente heeft jarenlang oprecht geloofd dat cholesterol slecht voor je is

     Geloof je het zelf ?? Men blijft 30 jaar lang, met z’n allen pal staan achter verkeerde onderzoeksresultaten over cholesterol, er is in al die jaren helemaal niemand geweest die dit middels wel goed onderzoek in twijfel trok en er is heel erg toevallig in al die jaren geheel ten onrechte wereldwijd talloze miljarden verdiend aan cholesterolverlagers. Want al die naïeve wetenschappers bleven steevast geloven in dertig jaar oud onderzoek waar bij nader inzien geen snars van klopt maar wel bergen geld in het laatje bracht.
     Is dat nou wat men bedoelt met slapend rijk worden ? Of is het gewoon willens en wetens pure oplichterij ten koste van de volksgezondheid ? Jij mag kiezen.

     2 likes
 4. Ja klopt idd… Je ziet het niet alleen in de voedsel industrie maar eigenlijk in alle industrieen. Ideeen en theorieen die huidig gebruikt worden zijn van theorien van de 1800 als het niet ouder is. Alles is zo’n beetje ouddated. we beginnen het universum anders te zien en te snappen. we beginnen er achter te komen dat hoe wij energie opwekken outdated is… Alles is aan het vernieuwen 😀 YEAH viva la revolution

  8 likes
 5. Goed vet maakt intelligent, gezond, slank en gelukkig.
  Slecht vet maakt dom, psychisch verstoord, dik en ongelukkig.

  Slecht vet is veelvoudig verhit vet en vet verzadigd met vervuiling als pesticiden.
  Goed vet zit is schoon en zit vol met o.a. vitamine E die natuurlijk oplost en bewaard word in vetstoffen.

  5 likes
 6. kan wel waar zijn, maar als een amerikaans onderzoeksteam hiermee op de proppen komt stel ik mij de vraag of ze wel de juiste informatie verschaffen…

  1 likes
 7. een eitje kan geen kwaad maar gebakken koekjes en witte kristalsuiker, das niet zo goed
  en bij rood vlees hoort steeds rode wijn (antivet)

  3 likes
 8. ik eet per week wel zo n 5 eieren maar heb er geen last van dat ik zeg, maar haal die vuiligheid maar eens uit ons voedsel zoals die vette E nummer troep wat gemaakt wordt uit de benzine en suikers die niet of nauwelijks in ons voedsel thuis hoort .kijk in de winkel maar eens op wat je ook maar wil pakken ! hoeveel suikers er in zitten ! weg met die handel .

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Al 2 miljoen Nederlanders aan de statines, terwijl ze in de meeste gevallen niet helpen. Sterker nog: op deze manieren maken ze u ziek

Al 2 miljoen Nederlanders aan de statines, terwijl ze in de meeste gevallen niet helpen. Sterker nog: op deze manieren maken ze u ziek

Bijna twee miljoen Nederlanders slikken statines die ...

Je bent eraan verslaafd en het sloopt je!

In dit artikel ga ik het hebben ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 27 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.