Gezondheid

Falende wetenschap: angst voor cholesterol is ongegrond

Help mee door deze info met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De afgelopen decennia hebben we te horen gekregen dat we bepaalde voedselproducten maar beter kunnen vermijden omdat ze rijk zijn aan cholesterol. Ze zouden onze aderen verstoppen en hartziekte en beroertes veroorzaken.

Uit een Amerikaans rapport blijkt dat de wetenschap er wel eens naast zou kunnen zitten. Eieren, boter en bacon hebben sinds de jaren zeventig te boek gestaan als ‘gevaar voor de menselijke gezondheid’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Een toenemend aantal experts stelt dat er geen link is tussen een hoog cholesterolgehalte in voedsel en gevaarlijke hoeveelheden van de vetachtige stof in het bloed. De Amerikaanse overheid staat op het punt om cholesterol van de lijst met gevaarlijke voedingsstoffen te schrappen.

“Voedingsrichtlijnen kloppen niet”

Een adviescommissie van het Amerikaanse ministerie van Landbouw is van plan mensen niet langer te waarschuwen tegen eieren, schaaldieren en andere voedselproducten die rijk zijn aan cholesterol.

“Dit is de juiste beslissing,” zei de Amerikaanse cardioloog dr. Steven Nissen van de Cleveland Clinic. “De huidige voedingsrichtlijnen kloppen niet. Ze kloppen al tientallen jaren niet.”

Steeds meer artsen richten zich niet langer op cholesterol en verzadigd vet, maar op suiker als de grootste bedreiging voor de gezondheid. De Britse huisarts Martin Scurr spreekt van een keerpunt. “Het is makkelijk om het volk ervan te overtuigen dat door vet voedsel zoals boter, kaas en rood vlees de aderen verstoppen. Er zijn nog vele andere risicofactoren die meespelen, maar op de één of andere manier zijn we geobsedeerd geraakt door cholesterol,” zei hij.

“Epische blunder”

Dr. Aseem Malhotra van de groep Action On Sugar, schreef in het British Medical Journal dat het tijd is om de mythe over de rol van verzadigd vet bij hartziekte te doorbreken. Hij voegde toe dat de voedselindustrie hartziekte in de hand werkt door de hoeveelheid verzadigd vet terug te dringen en vet te vervangen door suiker.

Auteur Matt Ridley wil dat er een onderzoek wordt ingesteld naar deze ‘epische blunder’. Hij voegde toe dat studies die een hoog cholesterolgehalte en verzadigd vet in voedsel linken aan hartziekte ‘omgeven zijn door schandalen’.

Boekentip: De Cholesterolhype

[MailOnline]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
pleiadian
pleiadian
8 jaren geleden

Gevalletje voortschrijdend inzicht. Door nieuw wetenschappelijk onderzoek worden oude inzichten ontkracht. Geen falende wetenschap, maar juist het zegevieren van de wetenschap.

trix
trix
8 jaren geleden

Ja klopt idd… Je ziet het niet alleen in de voedsel industrie maar eigenlijk in alle industrieen. Ideeen en theorieen die huidig gebruikt worden zijn van theorien van de 1800 als het niet ouder is. Alles is zo’n beetje ouddated. we beginnen het universum anders te zien en te snappen. we beginnen er achter te komen dat hoe wij energie opwekken outdated is… Alles is aan het vernieuwen 😀 YEAH viva la revolution

Nancy Lieder
Nancy Lieder
8 jaren geleden

een eitje kan geen kwaad maar gebakken koekjes en witte kristalsuiker, das niet zo goed
en bij rood vlees hoort steeds rode wijn (antivet)

Rory
Rory
8 jaren geleden

Ja maar hoe kunnen die arme farmaceutische bedrijven dan nog hun statines slijten?

Ze hebben het al zo moeilijk!

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x