Financieel

“Goldman Sachs moet voor de problemen in Griekenland opdraaien”

Help mee door deze info met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Goldman Sachs moet voor de huidige problemen in Griekenland opdraaien. Dat zegt voormalig bankier bij de zakenbank Jaber George Jabbour tegen The Independent.

Complexe en uiterst schimmige deals uit 2001 tussen Goldman Sachs en de Griekse regering liggen volgens hem aan de basis van de huidige crisis. De bank verdiende minstens 500 miljoen dollar met de dubieuze constructies. De bankier die de constructies bedacht, Antigone Loudiadis, kreeg in het jaar van de deals alleen al 12 miljoen dollar uitbetaald.

"Zakenbank Goldman Sachs moet voor de problemen in Griekenland opdraaien"
Antigone Loudiadis (Independent)

Door de talloze constructies werd de enorme staatsschuld van Griekenland niet volledig zichtbaar in de boeken. Het bedrag in de boeken vertegenwoordigde maar een deel van het risico dat Griekenland werkelijk was aangegaan. Het land liep door Goldman Sachs daardoor veel meer risico dan het dacht, zegt Jabbour.

Via de rechter kan Griekenland de financiële verliezen deels verhalen op Goldman Sachs omdat de zakenbank al die jaren verweven zou zijn geweest in overeenkomsten tussen landen en financiële instellingen. Jabbour is bereid het land bij te staan als adviseur.

Jabbour adviseerde eerder al landen die door deals met banken in de problemen waren geraakt. Zo hielp hij Portugal bij deals die naïeve politici tijdens de financiële crisis hadden gesloten met Londense banken. De zaak leidde zelfs tot een parlementaire enquête die vele ambtenaren en politici hun baan heeft gekost. Ook moesten de banken de Portugese belastingbetaler een forse schadevergoeding uitbetalen.

De oud-bankier onthulde daarnaast hoe Goldman Sachs en de Franse bank Société Générale door hun financiële transacties met Libië miljarden aan belastinggeld hebben buitgemaakt.

[Independent]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
JansTerZeijle
JansTerZeijle
7 jaren geleden

Mijn gevoel en verstand zeggen dat dit niet gaat gebeuren.

peter
peter
7 jaren geleden

Mooi zo, tegengas van binnenuit, ook al is het voormalig binnenuit.

Maar zolang de politiek genoeg garen spint bij de excessen van de bankwereld, zal er niet echt veel veranderen tot de grote massa eindelijk kritisch wordt en zich gaat roeren. Echter, zolang iedere massa zich laat wijsmaken dat bijv het griekse probleem er een is van het griekse volk ipv een zichzelf verrijkende -understatement- elite, gaat er helemaal niets gebeuren. Op die manier gaat het spel gewoon door en kan de massa alleen hopen dat de onafwendbare grote crash nog gaat gebeuren voordat de elite de ‘veilige havens’ overal ter wereld heeft kunnen bereiken.

Een afloop als bij de franse revolutie waarbij vele vervuilers uiteindelijk met hun hoofd hebben moeten betalen zal de elite liever niet meer zo laten gebeuren. Overal in de wereld wordt er gebouwd aan veilige heenkomens voor de happy few. Ook hier is de globarisering duidelijk ingetreden, binnen luttele uren sta je ver van alle brandhaarden met je natje en droogje binnen handbereik al dan niet met meegaande bediende.

Het is maar te hopen dat het ontvangende land dan tegen deze gelukszoekers niet ‘vol is vol’ gaat roepen.

jenne
jenne
7 jaren geleden

O Yes hang theme high !!!, geloof mij now we moeten van die kwade elite af, heb niets tegen elite, behoor hier zelf ook toe, maar dit is vreselijk er schijnt geen eind aan te komen, het groeid, sneller als ik kan drinken pardon denken, hé prettige Zondag !!!

Faith
Faith
7 jaren geleden

Zwaar gespuis dat Goldman Sacks. Maar waarom doet die Amerikaan zijn neus nog in Europeese zaken steken? Ze hebben alles naar de filistijnen geholpen, meer niet. Zit dat addergebroed nog in Brussel mee te sissen wat er gaat gebeuren?! Daar is nog maar een kruid tegen opgewassen en dat is dat daar iemand indrukwekkend de aandacht op zich weet te vestigen zoals normaliter alleen een Amerikaan dat kan, indrukwekkend met zijn rechterhand gaat wapperen en zegt ”je weet dat dit betekent.” Dit is historische Hollywood spierballen taal waar elke Amerikaan en iedere Amerika aanhanger van onder de indruk is.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

30
0
We lezen graag je reactie!x