Het is misschien een scherp en heet goedje om te eten, maar wasabipasta – de groene Japanse pasta die bij sushi wordt geserveerd – kan helpen ontgiften en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het zelfs darmkankercellen kan doden.
Bij laboratoriumproeven met dikkedarmkankercellen bleek een extract van wasabi de apoptose bij de kankercellen te activeren: de natuurlijke celdood die alle gezonde cellen hebben. Normaal gesproken gaan kankercellen juist niet dood, maar blijven ze groeien en zich vermenigvuldigen.
De onderzoekers van de Chung Shan Medical University in de Taiwanese stad Taichung zeggen dat hun bevindingen het gebruik verdedigen van wasabi als functioneel voedingsmiddel dat kanker bestrijdt.
Echte wasabi wordt gemaakt van de Wasabia japonica, een plant die behoort tot de Kruisbloemenfamilie, waar ook kool, mierikswortel en mosterd toe behoren. Van de wortelstam wordt de groene pasta gemaakt, ook wel Japanse mierikswortelpasta genoemd.
Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift European Journal of Nutrition.
Advocaat hoopvol over hoger beroep: ‘We kunnen evident aantonen dat die coronapas echt volledig kul is’
Valt motorrijden onder criminaliteit?
Oud continent verschuilt zich onder Indische Oceaan
Ruimtesignaal toch van aliens? Astronomen breken zich het hoofd erover
Is het kosmische ei meer dan een symbool? Het mysterie rond het derde oog ontrafeld
Kijken: in 3 minuten genezen van kanker
Al Qaida en VS in diepste geheim bevriend en strijden in Jemen. Maar tegen wie?
PVV-Kamerlid zet oorlogshitser Sjoerdsma op zijn plek: ‘Dit is onze oorlog niet’
De ongebreidelde macht van Monsanto