Homepagina » Binnenland » Nederlandse talkshows zijn tendentieuze poppenkasten die de kijker manipuleren. Historicus opent frontale aanval
Nederlandse talkshows zijn tendentieuze poppenkasten die de kijker manipuleren. Historicus opent frontale aanval

Nederlandse talkshows zijn tendentieuze poppenkasten die de kijker manipuleren. Historicus opent frontale aanval

Op de Nederlandse tv zie je iedere week allerlei talkshows. Deze pompeuze minicolleges zijn een belediging van de kijker, betoogt historicus Geerten Waling in Elsevier Weekblad.

Ze zijn vrijwel niet te onderscheiden in stijl, zijn zo ingericht dat ze perfect functioneren als echokamers voor politici en ten derde zijn ze fixed, doorgestoken kaart, aldus Waling.

Jinek, Pauw, De Wereld Draait Door en RTL Late Night bevatten veel entertainment, maar weinig inhoud. De items zijn kort en hebben nauwelijks diepgang.

Voorgekookt

“En het inteeltgehalte is enorm,” schrijft Waling. “De presentatoren en hun sidekicks kennen hun gasten vaak persoonlijk.”

“En als de macht moet worden ondervraagd, bijvoorbeeld een minister, een Kamerlid of een machtige CEO, dan is dat item van begin tot eind voorgekookt,” vervolgt hij.

De doorgespinde promotiepraatjes van politici en bestuurders worden maar heel mondjesmaat onderbroken door een kritisch tegengeluid.

Onbeschaamde manipulatie

Waling kreeg van een ingewijde te horen dat DWDD in de zomer van 2016 had besloten om niet de PvdA, maar Jesse Klaver (GroenLinks) te gaan steunen.

“Het is jammer dat we nooit zullen weten hoeveel van die 14 zetels voor GroenLinks het gevolg waren van onbeschaamde manipulatie door ’s lands best bekeken praatprogramma,” zegt Waling.

Hij roept mensen op hun toevlucht te zoeken tot internet, bijvoorbeeld de diepgaande gesprekken in Café Weltschmerz.

Foto: Romaine Wikimedia Commons

[Elservier Weekblad]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Jaya schreef:

  Die programma’s promoten bovendien die poppenkast van de monarchie. Er zou een revolutie moeten uitbreken om de bijbehorende corrupties te niet te doen.

  18 likes
  • Jaya schreef:

   Die revolutie moet wel geweldloos zijn.

   9 likes
   • Richard schreef:

    Yeah! Hoe zie jij het voor je? Sturen we het tuig naar huis met een Foei! Nooit meer doen?

    13 likes
   • Strijdervoorvrijheid schreef:

    Hoe kun je nou geweldloos zijn tegen de gevestigde elite? Zij, zijn wel de gene die zedendelinquenten op proefverlof sturen om bijvoorbeeld Anne Faber om te brengen??? Het zal je kind maar zijn. Dat zijn gevestigde elite die er niet voor schromen om als het hun uitkomt tegen jou niet zo geweldloos te zijn. Deze elite die al decennia lang de mensen loopt te vergiftigen met e-nummers zodat de deurtjes in hun hoofden gesloten blijft om de werkelijke waarden van het leven te zien. Nee hoor deze elite dienen zeer gewelddadig geruimd te worden anders blijven we haridamtam rondjes rennen niet weten waarom. Revolutie kan niet geweldloos.

    5 likes
    • Teun schreef:

     En dan krijg je een nieuwe elite, net zo als de vorige, waartegen weer geweld gebruikt moet worden…. Voor je het weet zit je in een geweldspiraal zoals op vele plekken en waarvandaan vluchtelingen onze kant uitkomen. Zie jij jezelf al als vluchteling?

     0 likes
 • Gezinusk schreef:

  Dat heeft historicus Geerten Waling goed gezien. Programma’s als Jinek, Pauw, DWDD, en RTL Late Night, zijn opgezet om tussen de debatten en entertainment ruis in beeld te tonen. Deze ruis wordt vaak in een bepaalde context geplaatst waarbij ze pogen in te spelen op de emotie van de kijker.
  Zo werd de kijker lang geteisterd met nieuws over Osama Bin Laden, Al Qaida, Saddam Hoessein, Poetin, Qadhafi, Assad, ISIS, of Noord Korea als een groot gevaar voor de wereld.

  Zo zenden ze bijv. een filmpje uit over Kim Jong-un die elk moment op de knop kan drukken. Vervolgens vraag je aan de tafelgasten of ze dit nieuws ook zo eng vinden? En wat moeten wij daar tegen doen? Met de hoop dat iedereen in koor gaat roepen, attack, attack, attack Noord Korea.

  Veel van wat er werd voorgeschoteld was vaak niet eens bevestigd nieuws. Kon nauwelijks bevestigd worden of bleek nadien zelfs nep. Ik denk dat we deze ruis aan de globalisten te danken hebben. Geopolitieke belangen voor het bekende business as usual model. Ruis die normaliter veel afkomstig is van denktanks die dicht bij Wall Street staan t/m het Atlantic Council, de NAVO. Zo lang de propaganda er maar dagelijks ingestampt wordt bij het publiek zoals het hen het beste uitkomt. Daar is het ze om te doen.

  Als er iets gevaarlijk of terroristisch is. Dan is het wel op deze manier om grote groepen kijkers te bespelen.

  29 likes
 • Peter schreef:

  Maar het houd een keer op.
  Mensen beginnen massaal te ontwaken en zien in wat voor een smerige corrupte zelfpijpers het zijn.

  12 likes
  • Minute Repeater schreef:

   @ Peter

   Even een serieuze vraag; geloof jij er echt in dat mensen massaal wakker worden ? Dalende kijkcijfers/abonnementen van traditionele nieuws media is een ding, maar verder dan dat gaat het niet. Want voor zo´n grote groep zogenaamde “wakker zijnde mensen” is het nog oor verdovend stil. Zolang “het verzet” zich alleen online uit door die “grote groep wakkere” mensen zal er niets veranderen. Ik vraag mij serieus of mensen echt in de gaten hebben hoeveel macht er juridisch al is weg gegeven; en hoe moeilijk het is om dat terug te krijgen.

   Nu weet ik dat ik pessimistisch klinkt, en dit is ook zeker niet bedoeld als een persoonlijk aanval op jou, maar het “mensen worden massaal wakker” is mijn ogen niets meer dan modieus zinnetje. Zelfs de groepen mensen die daadwerkelijk wakker zijn; zijn veelal nog politiek, religieus en etnisch verdeeld of laten zich nog te makkelijk verdelen.

   9 likes
 • StefanZ schreef:

  Jinek is net de privé of weekend. Zij is niet in staat om een kritische vraag te stellen en is niet objectief. Deze programma’s zijn promotie programma’s om politieke voorkeuren te spuien en politici die niet bij die voorkeren horen belachelijk te maken. Hoe vaak wordt de VVD of D66 niet naar voren geschoven en de PVV of FvD niet belachelijk gemaakt. Wat je politieke voorkeur ook is, daar zijn deze programma’s niet voor. Jinek en v Nieuwkerk hebben daar echt een handje van. En dan maar blijven zeggen dat de russen de Nederlandse politiek proberen te beïnvloeden. Gewoon niet meer naar kijken, dan lost het probleem zich vanzelf op.

  14 likes
  • Gezinusk schreef:

   @Stefan Z,

   Ik deel je mening in zoverre. Want als het onderwerp bijvoorbeeld gaat over baby luiers, de stadswacht, of een artiest die een nieuwe CD komt uitbrengen, kan Jinek en collega’s best kritisch doorvragen. Maar het zit hem meer in de ruis waar ik eerder over berichtte.

   Als er weer over internationale politieke kwesties word gesproken die in verband staat met Wall Street, de NAVO en Brussel, ja doen hoef je zeker geen kritische vragen van Jinek te verwachten. Dan zijn ze voor even niet objectief om na het onderwerp weer een paar leuke filmpjes te tonen om de lachers op hun had te krijgen, om de sfeer te herstellen.

   Jinek, Pauw, DWDD. In principe zitten al deze programma’s met de zelfde formule in elkaar.

   4 likes
 • Richard schreef:

  Je kunt gordijntjes voor je tv hangen.
  Lijkt net echt.

  10 likes
 • :adrianus-johannes. schreef:

  hier word de radio vergeten veel automobilisten en ouderen luisteren radio.. denken door naar praat programma’s te luisteren bij te blijven.. zelden dat zij verder denken dan de neus van zichzelf en naschapen wat er op en in de praatprogramma’s gepropagandeerd is..
  de praat programma’s zijn een springplank om de gewenste mening in het volk te zetten het is zo simpel..

  7 likes
 • Geuz schreef:

  Geert Waling zou anders zelf ook wel wat extra diepgang kunnen gebruiken.
  Elke historicus eigenlijk, want historici maken zich nog meer schuldig aan leugens en propaganda dan de media.
  https://bosgeus.blogspot.nl/2018/01/2018-jaar-van-plakkaat-van-verlatinghe.html

  2 likes
 • deze schreef:

  Jan Klaassen = DWDD met over ( trojaans) paard getild manneke van Nieuwkerk
  Katrien = bloedmooie blonde koele poel Jinek
  wel grappig is het dat jan Klaassen eingelijk een trompetter was in het leger van de prins Frederik Hendrik..
  Katrien dronk graag ( en.. wat staat er ELKE avond op de tafel bij jinek, voor haar neus .. een echt alcoholvrij biertje .. ( zei ze pas onlangs, dat het Buckler is.. hahaha) hoe grappig dit
  Late Night van rtl is nog de meest ” leuke ” en diepgaande maar ook erg veel nepzooi, wat heel apart is te noemen is dat de poppenkastspeler meestal de Klaassen figuur op zijn rechterhand bespeelt, en de ” gasten ” dus de andere personages, op de linkerhand worden bespeelt..
  slaat misschien nergens op, maar toch ff een doordenkertje

  bent U die kop van peter r de vries ook zo beu ??? het is echt elke avond dat hij er even een draai aan geeft .. ik ben gestopt met deze dingen te willen kijken / horen, mijn voorkeur gaat momenteel uit naar de vpro en soms ntr

  maar.. maakt allemaal niet uit, we kijken allemaal naar een poppenkast als het op tv aan komt..

  tv = totaal verrot

  tel deze som even op en concludeer dat fictie nooit zo dicht bij heeft gestaan als NU in de nepmedia!

  4 likes
 • wolfje schreef:

  daarom willen ze het internet aanpakken. ‘nepnieuws’ verspreidt zich namelijk niet via de televisie. hoe zou dat nu toch komen?

  3 likes
 • Arwijn schreef:

  De enige manier om dat soort shows door te komen is met een paar bier op. Zonder is het werkelijk onhoudbaar om zoveel leugens aan te horen.

  2 likes
 • Begin schreef:

  Je ziet nooit spirituele onderwerpen in hun programma’s. Het is altijd promoten van een muziekbandje, sporter, politicus, schrijver, wetenschapper, artiest of acteur. En zodra een onderwerp interessant wordt, wordt het afgekapt wegens tijdgebrek. Dus heb je niks aan dit soort programma’s. Deskundigen die opdraven – veelal buitenlanddeskundigen – vertellen vooral dingen uit het Westerse perspectief. Hoe een Noord-Koreaan denkt bijv. en waarom hij zo denkt, dat wordt nooit verteld. Stel je eeens voor dat zijn gedachte heel redelijk en rechtvaardig zou zijn!!

  2 likes
 • jolo schreef:

  Het is allemaal voorgekauwd nieuws door ministerie van propaganda opgelegd, van: ‘Hou ze zoet dan blijven wij an de macht?’

  1 likes
 • x

  Check Also

  onwel

  Na Kamerleden nu ook NOS-nieuwslezeres onwel. Wat is er toch aan de hand?

  Het zijn beelden die bij velen nog ...

  demonstratie

  Demonstratie op de Dam laat vooral zien dat de coronaregels een lachertje zijn

  Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus heeft ...

  >