Binnenland

Nederlandse talkshows zijn tendentieuze poppenkasten die de kijker manipuleren. Historicus opent frontale aanval

Help ons door deze info met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op de Nederlandse tv zie je iedere week allerlei talkshows. Deze pompeuze minicolleges zijn een belediging van de kijker, betoogt historicus Geerten Waling in Elsevier Weekblad.

Ze zijn vrijwel niet te onderscheiden in stijl, zijn zo ingericht dat ze perfect functioneren als echokamers voor politici en ten derde zijn ze fixed, doorgestoken kaart, aldus Waling.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Jinek, Pauw, De Wereld Draait Door en RTL Late Night bevatten veel entertainment, maar weinig inhoud. De items zijn kort en hebben nauwelijks diepgang.

Voorgekookt

“En het inteeltgehalte is enorm,” schrijft Waling. “De presentatoren en hun sidekicks kennen hun gasten vaak persoonlijk.”

“En als de macht moet worden ondervraagd, bijvoorbeeld een minister, een Kamerlid of een machtige CEO, dan is dat item van begin tot eind voorgekookt,” vervolgt hij.

De doorgespinde promotiepraatjes van politici en bestuurders worden maar heel mondjesmaat onderbroken door een kritisch tegengeluid.

Onbeschaamde manipulatie

Waling kreeg van een ingewijde te horen dat DWDD in de zomer van 2016 had besloten om niet de PvdA, maar Jesse Klaver (GroenLinks) te gaan steunen.

“Het is jammer dat we nooit zullen weten hoeveel van die 14 zetels voor GroenLinks het gevolg waren van onbeschaamde manipulatie door ’s lands best bekeken praatprogramma,” zegt Waling.

Hij roept mensen op hun toevlucht te zoeken tot internet, bijvoorbeeld de diepgaande gesprekken in Café Weltschmerz.

Foto: Romaine Wikimedia Commons

[Elservier Weekblad]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Peter
Peter
6 jaren geleden

Maar het houd een keer op.
Mensen beginnen massaal te ontwaken en zien in wat voor een smerige corrupte zelfpijpers het zijn.

Richard
Richard
6 jaren geleden

Je kunt gordijntjes voor je tv hangen.
Lijkt net echt.

Gezinusk
Gezinusk
6 jaren geleden

Dat heeft historicus Geerten Waling goed gezien. Programma’s als Jinek, Pauw, DWDD, en RTL Late Night, zijn opgezet om tussen de debatten en entertainment ruis in beeld te tonen. Deze ruis wordt vaak in een bepaalde context geplaatst waarbij ze pogen in te spelen op de emotie van de kijker.
Zo werd de kijker lang geteisterd met nieuws over Osama Bin Laden, Al Qaida, Saddam Hoessein, Poetin, Qadhafi, Assad, ISIS, of Noord Korea als een groot gevaar voor de wereld.

Zo zenden ze bijv. een filmpje uit over Kim Jong-un die elk moment op de knop kan drukken. Vervolgens vraag je aan de tafelgasten of ze dit nieuws ook zo eng vinden? En wat moeten wij daar tegen doen? Met de hoop dat iedereen in koor gaat roepen, attack, attack, attack Noord Korea.

Veel van wat er werd voorgeschoteld was vaak niet eens bevestigd nieuws. Kon nauwelijks bevestigd worden of bleek nadien zelfs nep. Ik denk dat we deze ruis aan de globalisten te danken hebben. Geopolitieke belangen voor het bekende business as usual model. Ruis die normaliter veel afkomstig is van denktanks die dicht bij Wall Street staan t/m het Atlantic Council, de NAVO. Zo lang de propaganda er maar dagelijks ingestampt wordt bij het publiek zoals het hen het beste uitkomt. Daar is het ze om te doen.

Als er iets gevaarlijk of terroristisch is. Dan is het wel op deze manier om grote groepen kijkers te bespelen.

Jaya
Jaya
6 jaren geleden

Die programma’s promoten bovendien die poppenkast van de monarchie. Er zou een revolutie moeten uitbreken om de bijbehorende corrupties te niet te doen.

Back to top button
27
0
We lezen graag je reactie!x