We zijn met zijn allen verslaafd aan suiker. Of het nu bij McDonald’s is, bij Coca Cola, of gewoon bij de supermarkt, we kunnen suiker niet ontlopen.
En dat is niet goed, want we worden er dik van, en krijgen beschavingsziekten als diabetes of hart- en vaatziekten. Al tientallen jaren is er een alternatief voorhanden: stevia, een groen plantje oorspronkelijk afkomstig van Paraguayaanse akkers.
Op mysterieuze wijze is de doorbraak van stevia in Europa jarenlang tegengehouden. ‘Panorama’ onderzoekt waarom en door wie.
Suiker is overal
Het gezin Corne en hun kinderen Winter (5), Arthur (12) en Robbe (14) en ook radiomaker Koen Fillet krijgen van ‘Panorama’ een suikerdieet opgelegd: drie weken lang zonder toegevoegde suiker. En het resultaat? Joke Corne: “Ik voel me beter omdat ik minder suiker eet. Ik heb meer energie en de kinderen zijn vrolijker.”
Alleen de wekelijkse jacht in de supermarkt valt tegen: op de vers-afdeling na liggen de rekken vol gesuikerde troep. Inkopen doen kost twee keer zoveel tijd, en je moet goede ogen hebben. Dokter Farida Lamkanfi van UZ Brussel: “De spaghettisaus, we gaan eens kijken hé. Negen gram koolhydraten waarvan bijna zeven gram suikers.” Koen Fillet: “Ik begin te denken dat er in alles suiker zit.”
Te veel suiker is ongezond
De bewijzen stapelen zich op: zoveel suiker in het eten is slecht voor de gezondheid. Olivier Deschutter, VN-rapporteur ‘recht op voedsel’: “Slechte voeding, met veel vet en suikers, met weinig fruit en groenten, is verantwoordelijk voor een hele reeks kankers, hart- en vaatziekten, diabetes.” Suiker is verslavend, hoe meer suiker in een product, hoe meer mensen ervan eten. Dat heeft de voedingsindustrie geen windeieren gelegd.
Olivier Deschutter: “Het is zeer duidelijk dat de voedingsconcerns nu in precies dezelfde positie zitten als de tabaksindustrie in de jaren 80… Ze moeten hun gedrag veranderen als ze hun reputatie willen redden.” Guy Wollaerts, vice-president Coca-Cola Company: “Dat zijn assumptions die u maakt die zeer sterk zijn. We zijn zeer transparant over alle ingrediënten die we gebruiken.”
Het alternatief
Pas onlangs is een gezond alternatief voor suiker, stevia, in Europa erkend als voedseladditief. Microbioloog Jan Geuns heeft er zijn levenswerk van gemaakt. “Stevia is een zwak plantje met zeer veel goede eigenschappen…, dat lang veroordeeld geweest is zonder dat het ook maar één nadelig effect had. (…) In Europa worden we eigenlijk gedicteerd door de lobby’s en de politici spelen dat spelletje mee.”
‘Panorama’ werd op donderdag 1 december om 21.30 uur uitgezonden op Canvas.
Bron: Deredactie.be
Gerelateerd:
- Natuurlijk zoetmiddel en ‘wonderplant’ stevia officieel toegelaten
- Einde aspartaam? Stevia… Vaarwel Rumsfeld!
Kijk: zo zag dit 12-jarige meisje eruit na haar eerste Pfizer-vaccin
Leven we in een computersimulatie – een echte Matrix – zonder dat we het weten? Dit zijn de verrassende signalen
“Er zijn negen dimensies die naar andere universa leiden”
“Het is absurd dat suiker zelfs aan groente wordt toegevoegd”
Kat brengt huilende baby in slaap: Paranormale gaven? (video)
24 mysterieuze nieuwe geogliefen ontdekt bij Nazcalijnen in Peru
We worden bestuurd en ingelicht door gedrogeerde zombies. Vlaamse pater onthult medialeugens in dit interview
Buitenaardse motoren in Area 51 (video)
Alternatieven die werken: colloïdaal zilver