
Russische onderzoekers hebben onbekende bacteriƫn gevonden in het Vostokmeer, dat zich onder een ruim vier kilometer dikke Antarctische ijskap bevindt.
Het meer, dat uit twee bassins bestaat, is de laatste twintig miljoen jaar afgesloten geweest van de buitenwereld.
Nu kan het indrukwekkende inzichten geven in het verleden van onze planeet. Wetenschappers hebben watermonsters geanalyseerd die in mei 2012 zijn genomen. De bacteriƫn die in het water zijn aangetroffen kunnen niet in bestaande klassen worden ingedeeld. Voordat de ontdekking werd gedaan, was de wetenschap op de hoogte van slechts ƩƩn soort bacterie die onder de extreme omstandigheden in het gebied weet te overleven.
Reuzenmeer
āDe laatste analyse is een week geleden afgerond. Er zal nog een analyse worden gedaan, maar we verwachten niet dat er nog iets aan de resultaten zal veranderen,ā citeerde persbureau RIA Novosti Sergej Boelat van het Instituut voor Kernfysica in Sint-Petersburg.
Alle watermonsters worden in mei door een onderzoeksschip naar Sint-Petersburg gebracht. Afgelopen jaar slaagden Russische wetenschappers er voor het eerst in om het reuzenmeer onder het Zuidpoolijs te bereiken. Ze boorden ruim 20 jaar om het water te bereiken.
Ecosysteem
De wetenschappers pompten 40 liter prehistorisch water omhoog. De monsters waren eerder nog te verontreinigd om het bestaan van leven te kunnen aantonen. Het water bevatte onder meer sporen van boorvloeistof, kerosine en freon.
Doordat het Vostokmeer miljoenen jaren onder een kilometersdikke ijslaag geĆÆsoleerd lag, is het ecosysteem niet aangetast en kon de natuur zijn gang gaan.
Het Vostokmeer is ongeveer 250 bij 50 kilometer groot en 300 meter diep. Daarmee is het het zesde grootste zoetwatermeer op aarde.
Bron: RT.com
Gerelateerd:
- Russen bereiken Antarctisch ‘buitenaards’ meer
- Heeft de zee bewustzijn?
- De bacterie die het gouden ei legt
- Fossielen ouder dan zuurstof op aarde gevonden in Australiƫ
- Grote schoonmaak: olie Golf van Mexico opgegeten door bacteriƫn
De bacterieƩn die niet onder de bestaande klassen konden worden ingedeeld lijkt mij logisch.We hebben het dan ook over Prehistorische bacterieƩn,die er dus nu niet meer zijn.Ik ben zeer nieuwsgierig naar hoe ze eruit zien.En wat wij er van kunnen leren.Mogelijk.
Wie weet is het een vleesetende bacterie die dol is op mensenvlees.
Waar ik bang voor ben is dat ze een of andere levens bedreigende bacterie or virus naar boven halen waar we geen weet van hebben dat het bestond
[quote name=”jeroen”]Waar ik bang voor ben is dat ze een of andere levens bedreigende bacterie or virus naar boven halen waar we geen weet van hebben dat het bestond[/quote]
Daar heb je zilverwater voor.