Natuur en Milieu

Russen ontdekken onbekend leven in Vostokmeer

Help ons door deze info met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Russische onderzoekers hebben onbekende bacteriën gevonden in het Vostokmeer, dat zich onder een ruim vier kilometer dikke Antarctische ijskap bevindt.

Het meer, dat uit twee bassins bestaat, is de laatste twintig miljoen jaar afgesloten geweest van de buitenwereld.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Nu kan het indrukwekkende inzichten geven in het verleden van onze planeet. Wetenschappers hebben watermonsters geanalyseerd die in mei 2012 zijn genomen. De bacteriën die in het water zijn aangetroffen kunnen niet in bestaande klassen worden ingedeeld. Voordat de ontdekking werd gedaan, was de wetenschap op de hoogte van slechts één soort bacterie die onder de extreme omstandigheden in het gebied weet te overleven.

Reuzenmeer

“De laatste analyse is een week geleden afgerond. Er zal nog een analyse worden gedaan, maar we verwachten niet dat er nog iets aan de resultaten zal veranderen,” citeerde persbureau RIA Novosti Sergej Boelat van het Instituut voor Kernfysica in Sint-Petersburg.

Alle watermonsters worden in mei door een onderzoeksschip naar Sint-Petersburg gebracht. Afgelopen jaar slaagden Russische wetenschappers er voor het eerst in om het reuzenmeer onder het Zuidpoolijs te bereiken. Ze boorden ruim 20 jaar om het water te bereiken.

Ecosysteem

De wetenschappers pompten 40 liter prehistorisch water omhoog. De monsters waren eerder nog te verontreinigd om het bestaan van leven te kunnen aantonen. Het water bevatte onder meer sporen van boorvloeistof, kerosine en freon.

Doordat het Vostokmeer miljoenen jaren onder een kilometersdikke ijslaag geïsoleerd lag, is het ecosysteem niet aangetast en kon de natuur zijn gang gaan.

Het Vostokmeer is ongeveer 250 bij 50 kilometer groot en 300 meter diep. Daarmee is het het zesde grootste zoetwatermeer op aarde.

Bron: RT.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

De bacterieén die niet onder de bestaande klassen konden worden ingedeeld lijkt mij logisch.We hebben het dan ook over Prehistorische bacterieén,die er dus nu niet meer zijn.Ik ben zeer nieuwsgierig naar hoe ze eruit zien.En wat wij er van kunnen leren.Mogelijk.

Carlo
Carlo
11 jaren geleden

Wie weet is het een vleesetende bacterie die dol is op mensenvlees.

jeroen
jeroen
11 jaren geleden

Waar ik bang voor ben is dat ze een of andere levens bedreigende bacterie or virus naar boven halen waar we geen weet van hebben dat het bestond

dymphna
dymphna
11 jaren geleden

[quote name=”jeroen”]Waar ik bang voor ben is dat ze een of andere levens bedreigende bacterie or virus naar boven halen waar we geen weet van hebben dat het bestond[/quote]
Daar heb je zilverwater voor.

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x