Natuur en Milieu

Gigantische bliksemschichten reiken tot diep in de atmosfeer

Help mee door dit met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mysterieuze en gigantische bliksemschichten die tot in de ionosfeer schieten zijn voor het eerst in ongekend detail vastgelegd.

Meer dan 80 kilometer boven het aardoppervlak vindt interactie plaats tussen de ultraviolette straling van de Zon en luchtmoleculen waarbij deeltjes worden geïoniseerd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

In 2001 ontdekten wetenschappers bliksemschichten die vanaf wolken in de lagere delen van atmosfeer, de troposfeer, naar boven schoten en tot in de ionosfeer reikten. Deze zeldzame verschijnselen worden veroorzaakt door het grote verschil in elektrische lading tussen de ionosfeer en de rest van de atmosfeer. Voor de rest is er weinig bekend over deze jets.

Om het mysterie te ontrafelen hebben wetenschappers twee jets gemeten met behulp van een detectiesysteem dat VHF-golven kan opvangen, ofwel golven met een zeer hoge frequentie. Bovendien brachten de onderzoekers de magnetische velden van de jets in kaart.

Positief en negatief

De eerste jet vond plaats langs de kust van de Amerikaanse staat Florida en schoot tenminste 80 kilometer omhoog, terwijl de tweede jet, die werd gezien in de staat Oklahoma, reikte tot een hoogte van 90 kilometer.

Beide jets bleken afkomstig van normale bliksemschichten tusen wolken. Terwijl de positief geladen bovenste lagen van deze wolken uiteendreven, ontstond een negatief geladen kanaal vanaf de onderste wolken. Dit kanaal produceerde een bliksemschicht die via de bovenzijde van het wolkendek tot in de ionosfeer reikte.

De onderzoekers suggereren dat de circulatie in een storm voorkomt dat de bovenste lagen van het wolkendek continu positief geladen zijn waardoor deze gigantische jets kunnen ontstaan. Bliksemschichten in de wolken die voorafgaan aan deze jets spelen mogelijk ook een rol in het uiteendrijven van de bovenste positief geladen lagen, aldus Gaopeng Lu van de Duke Universiteit in Durham in Noord-Carolina.

Bron: Ouramazingplanet.com

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
denker
denker
8 jaren geleden

het is gewoon WOW

Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x