Homepagina » Innovatie » Tiener ontwikkelt batterijloze zaklamp die derde wereld van licht kan voorzien
Tiener ontwikkelt batterijloze zaklamp die derde wereld van licht kan voorzien

Tiener ontwikkelt batterijloze zaklamp die derde wereld van licht kan voorzien

De 15-jarige Ann Makosinski uit Victoria in de Canadese provincie Brits-Columbia krijgt veel aandacht voor haar holle zaklamp, die werkt op lichaamswarmte.

Haar uitvinding leverde haar een eerste prijs op tijdens de Google Science Fair afgelopen week en er heeft zich al een bedrijf gemeld dat geïnteresseerd is in haar batterijloze zaklamp.

De zaklamp gebruikt Peltier-elementen om warmte om te zetten in elektriciteit. Ann wil de derde wereld graag van licht voorzien. Ze kwam op het idee nadat een vriendin van haar uit de Filipijnen slechter begon te scoren op school omdat ze ’s avonds geen licht had om te studeren.

Peltier-elementen

“Ik weet dat er wereldwijd veel meer mensen zijn die geen licht of elektriciteit hebben,” zei ze. “Dus ik dacht: laat ik dit probleem stapje voor stapje oplossen.”

Peltier-elementen zijn gebaseerd op het Peltier-effect en het Seebeck-effect. Het eerste effect is genoemd naar zijn ontdekker Jean Peltier. Hij ontdekte in 1834 dat wanneer er een elektrische stroom vloeit door een grensvlak tussen twee verschillende metalen, er een warmte-effect optreedt.

Het Seebeck-effect is de directe omzetting van een temperatuurverschil in een elektrische spanning op het grensvlak tussen twee verschillende metalen of halfgeleiders. Het Seebeck-effect werd in 1821 ontdekt door Thomas Seebeck en wordt onder meer gebruikt als energiebron voor verre ruimtemissies als ruimtesonde Cassini-Huygens, de Plutosonde New Horizons en de Marslander Curiosity.

Convectiestromen

In dit geval wordt één kant van de zaklamp verwarmt door de palm van je hand en de andere kant afgekoeld door lucht uit de omgeving en een holle aluminium buis. Rond en door de buis ontstaan convectiestromen waardoor het Peltier-element nog verder wordt afgekoeld.

Vader Arthur zei dat Ann altijd al handig was met een schroevendraaier. “Al onze harde schijven en printers zijn al uit elkaar geschroefd,” zei hij.

De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar kinderen die intelligenter lijken te zijn dan de meeste volwassen wetenschappers. Hoewel veel mensen nog sceptisch aankijken tegen deze generatie indigokinderen, kan het toenemende aantal tieners met uitzonderlijke en ongekende talenten niet langer worden genegeerd.

Bron: Csmonitor.com

Gerelateerd:

 

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
sander
sander
7 jaren geleden

Tiener ontwikkelt batterijloze zaklamp die derde wereld van licht kan voorzien

Oke, alleen de derde wereld?:)..

Connor
Connor
7 jaren geleden

Dit vind ik nou een leuk artikel, alhoewel het mij niet uitmaakt of het een kind is of een man van 80 die het uitvind.
Het punt is dat het een goede uitvinding is.

mark
mark
7 jaren geleden

Wow wat goed zeg, ugh ugh , arogantie stroomt van dat kind der gezicht.
Bah zeg wat intelligentie doet met mensen.
En dat zaklampje geeft totaal geen licht alleen dat het brand.

Daan
Daan
7 jaren geleden

Goed concept! Ik zou er zelf zo een kopen, altijd handig voor in de garage of in de auto voor noodgevallen onderweg (hoewel een knijpkat natuurlijk ook zou voldoen).

Of het de oplossing gaat zijn voor derde wereldlanden weet ik niet. Zoals zowel het artikel als de video toelichten ontstaat er elektriciteit door het warmteverschil tussen het menselijk lichaam en de omgevingslucht. In derde wereldlanden spelen er echter een paar elementen die het effect van deze zaklamp kunnen verminderen:

– Ondervoeding leidt tot een lagere lichaamstemperatuur.
– De omgevingstemperatuur in Afrikaanse en Aziatische landen ligt hoger dan hier.

Hoe hoger het temperatuurverschil tussen het menselijk lichaam en de omgevingslucht, hoe meer stroom er wordt opgewekt. Als één of beide van de bovenstaande punten een rol spelen neemt het effect wellicht sterk af.

Neemt niet weg dat de potentie er is en er mogelijk veel kan worden bereikt door het één en ander te optimaliseren.

Hr
Hr
7 jaren geleden

[quote name=”mark”]Wow wat goed zeg, ugh ugh , arogantie stroomt van dat kind der gezicht.
Bah zeg wat intelligentie doet met mensen.
En dat zaklampje geeft totaal geen licht alleen dat het brand.[/quote]

Als ergens arrogantie van af druipt, dan is het wel van jouw reactie. Je vindt het blijkbaar nogal erg wat intelligentie met mensen doet, mag ik jouw reactie zien als het banale resultaat van wat domheid met mensen doet?

Paul
Paul
7 jaren geleden

Combineer haar uitvinding met de oude, vertrouwde knijpkat lamp die wij hier in Europa kennen (oftewel, hang er een klein accuutje aan) en je bent binnen…sterker nog, je kunt je energie dan gewoon op sparen! geweldig! niemand meer zonder licht en het kost geen ene r**t!!

pacito
pacito
7 jaren geleden

Prachtige vinding. Ook in Afrika en dergelijke landen is het ‘s avonds en ‘s nachts kouder. En wanneer heb je licht nodig? Juist, in het donker. Zolang er maar verschil in temperatuur is tussen de twee verschillende metalen geeft het stroom.

wat
wat
7 jaren geleden

“De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar kinderen die intelligenter lijken te zijn dan de meeste volwassen wetenschappers.”

Sorry maar dit is gewoon basis kennis wat je op school krijgt.
Vroeger deden we dit ook al m.b.v. bijv. een sinasappel.
Of een trapversterker maken met transistoren, condensatoren en weerstanden, daarbij een membraan speaker op aansluiten en je had een zender/ontvanger. En programmeren in basic om je wiskunde huidwerk formules uit te rekenen en grafiekjes te tekenen.

Wetenschap is wel even wat meer dan dit.

Nibber
Nibber
7 jaren geleden

Batterijloze zaklamp bestaat allang: de Knijpkat!

pacito
pacito
7 jaren geleden

Maar met deze vinding kun je ook een matras maken waar je gewoon op gaat liggen slapen. Je lichaamswarmte kan dan electriciteit opwekken bv voor een accu of een oplaadbare batterij. Dat gaat ‘snachts met een knijpkat niet lukken terwijl je slaapt.

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

trump

Trump in afscheidstoespraak: Het beste moet nog komen

President Donald Trump heeft dinsdag in een ...

avondklok

Ziekenhuisbaas gecensureerd na kritiek op avondklok: ‘Moet niet veel gekker worden’

De baas van het OLVG-ziekenhuis, Maurice van ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

30
0
We lezen graag je reactie!x