De 15-jarige Ann Makosinski uit Victoria in de Canadese provincie Brits-Columbia krijgt veel aandacht voor haar holle zaklamp, die werkt op lichaamswarmte.
Haar uitvinding leverde haar een eerste prijs op tijdens de Google Science Fair afgelopen week en er heeft zich al een bedrijf gemeld dat geïnteresseerd is in haar batterijloze zaklamp.
De zaklamp gebruikt Peltier-elementen om warmte om te zetten in elektriciteit. Ann wil de derde wereld graag van licht voorzien. Ze kwam op het idee nadat een vriendin van haar uit de Filipijnen slechter begon te scoren op school omdat ze ’s avonds geen licht had om te studeren.
Peltier-elementen
“Ik weet dat er wereldwijd veel meer mensen zijn die geen licht of elektriciteit hebben,” zei ze. “Dus ik dacht: laat ik dit probleem stapje voor stapje oplossen.”
Peltier-elementen zijn gebaseerd op het Peltier-effect en het Seebeck-effect. Het eerste effect is genoemd naar zijn ontdekker Jean Peltier. Hij ontdekte in 1834 dat wanneer er een elektrische stroom vloeit door een grensvlak tussen twee verschillende metalen, er een warmte-effect optreedt.
Het Seebeck-effect is de directe omzetting van een temperatuurverschil in een elektrische spanning op het grensvlak tussen twee verschillende metalen of halfgeleiders. Het Seebeck-effect werd in 1821 ontdekt door Thomas Seebeck en wordt onder meer gebruikt als energiebron voor verre ruimtemissies als ruimtesonde Cassini-Huygens, de Plutosonde New Horizons en de Marslander Curiosity.
Convectiestromen
In dit geval wordt één kant van de zaklamp verwarmt door de palm van je hand en de andere kant afgekoeld door lucht uit de omgeving en een holle aluminium buis. Rond en door de buis ontstaan convectiestromen waardoor het Peltier-element nog verder wordt afgekoeld.
Vader Arthur zei dat Ann altijd al handig was met een schroevendraaier. “Al onze harde schijven en printers zijn al uit elkaar geschroefd,” zei hij.
De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar kinderen die intelligenter lijken te zijn dan de meeste volwassen wetenschappers. Hoewel veel mensen nog sceptisch aankijken tegen deze generatie indigokinderen, kan het toenemende aantal tieners met uitzonderlijke en ongekende talenten niet langer worden genegeerd.
Bron: Csmonitor.com
Gerelateerd:
- Autistische jongen met hoger IQ dan Einstein getipt voor Nobelprijs
- Meisje (12) redt Canadees bos
- Tiener ontwikkelt constructie die miljoenen tonnen plastic uit oceanen kan vissen
- Turkse tiener maakt plastic uit bananen
- Tiener maakt brandstof uit algen (video)
Tiener ontwikkelt batterijloze zaklamp die derde wereld van licht kan voorzien
Oke, alleen de derde wereld?:)..
Dit vind ik nou een leuk artikel, alhoewel het mij niet uitmaakt of het een kind is of een man van 80 die het uitvind.
Het punt is dat het een goede uitvinding is.
Wow wat goed zeg, ugh ugh , arogantie stroomt van dat kind der gezicht.
Bah zeg wat intelligentie doet met mensen.
En dat zaklampje geeft totaal geen licht alleen dat het brand.
Goed concept! Ik zou er zelf zo een kopen, altijd handig voor in de garage of in de auto voor noodgevallen onderweg (hoewel een knijpkat natuurlijk ook zou voldoen).
Of het de oplossing gaat zijn voor derde wereldlanden weet ik niet. Zoals zowel het artikel als de video toelichten ontstaat er elektriciteit door het warmteverschil tussen het menselijk lichaam en de omgevingslucht. In derde wereldlanden spelen er echter een paar elementen die het effect van deze zaklamp kunnen verminderen:
– Ondervoeding leidt tot een lagere lichaamstemperatuur.
– De omgevingstemperatuur in Afrikaanse en Aziatische landen ligt hoger dan hier.
Hoe hoger het temperatuurverschil tussen het menselijk lichaam en de omgevingslucht, hoe meer stroom er wordt opgewekt. Als één of beide van de bovenstaande punten een rol spelen neemt het effect wellicht sterk af.
Neemt niet weg dat de potentie er is en er mogelijk veel kan worden bereikt door het één en ander te optimaliseren.
[quote name=”mark”]Wow wat goed zeg, ugh ugh , arogantie stroomt van dat kind der gezicht.
Bah zeg wat intelligentie doet met mensen.
En dat zaklampje geeft totaal geen licht alleen dat het brand.[/quote]
Als ergens arrogantie van af druipt, dan is het wel van jouw reactie. Je vindt het blijkbaar nogal erg wat intelligentie met mensen doet, mag ik jouw reactie zien als het banale resultaat van wat domheid met mensen doet?
Combineer haar uitvinding met de oude, vertrouwde knijpkat lamp die wij hier in Europa kennen (oftewel, hang er een klein accuutje aan) en je bent binnen…sterker nog, je kunt je energie dan gewoon op sparen! geweldig! niemand meer zonder licht en het kost geen ene r**t!!
Prachtige vinding. Ook in Afrika en dergelijke landen is het ‘s avonds en ‘s nachts kouder. En wanneer heb je licht nodig? Juist, in het donker. Zolang er maar verschil in temperatuur is tussen de twee verschillende metalen geeft het stroom.
“De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar kinderen die intelligenter lijken te zijn dan de meeste volwassen wetenschappers.”
Sorry maar dit is gewoon basis kennis wat je op school krijgt.
Vroeger deden we dit ook al m.b.v. bijv. een sinasappel.
Of een trapversterker maken met transistoren, condensatoren en weerstanden, daarbij een membraan speaker op aansluiten en je had een zender/ontvanger. En programmeren in basic om je wiskunde huidwerk formules uit te rekenen en grafiekjes te tekenen.
Wetenschap is wel even wat meer dan dit.
Batterijloze zaklamp bestaat allang: de Knijpkat!
Maar met deze vinding kun je ook een matras maken waar je gewoon op gaat liggen slapen. Je lichaamswarmte kan dan electriciteit opwekken bv voor een accu of een oplaadbare batterij. Dat gaat ‘snachts met een knijpkat niet lukken terwijl je slaapt.