Het is algemeen bekend dat kruiden goed voor je zijn. Zo kunnen ze een kalmerend effect hebben, stress verminderen of voor een heldere geest zorgen. Ken je de gezondheidsvoordelen van deze kruiden al? Je zou ze vaker moeten toevoegen aan je maaltijd want ze hebben een positieve invloed op je gezondheid.
Kurkuma
Door de eeuwen heen gebruikten Ayurvedische artsen kurkuma om ademhalingsproblemen te behandelen. Uit studies is gebleken dat kurkuma helpt de longen te beschermen tegen irriterende en verontreinigende stoffen of stoffen die voor infecties kunnen zorgen, zoals sigarettenrook, uitlaatgassen en virussen. Kurkuma onderdrukt het eiwit NF-κB, wat infecties en slijm in de luchtwegen veroorzaakt. Je kunt het combineren met vette oliën en zwarte peper zodat het kruid beter in het lichaam kan worden opgenomen. Twee tot drie eetlepels tot drie keer dag.
Rode pepers
Wetenschappers van de Purdue-universiteit in de Amerikaanse staat Indiana kwamen tot de ontdekking dat capsaïcines in rode pepers onze drang naar vette, zoete en zoute voeding vermindert. Wanneer deze capsaïcines onze darmen bereiken, zorgen ze ervoor dat bruin vetweefsel harder gaat werken waardoor calorieën sneller dan gewoonlijk worden verbrand. Tenminste een halve theelepel pepers per portie.
Rozemarijn, kurkuma, galangal
Als je vlees op de barbecue legt ontstaan heterocyclische amines (HCA’s), gifstoffen die in verband worden gebracht met verschillende kankersoorten. Vooral knapperige, aangebrande stukken zitten vol HCA’s. Onderzoekers van de Kansas State University kwamen erachter dat het marineren of inwrijven van hamburgers met rozemarijn de hoeveelheid HCA’s tot 70 procent verminderde en dat een combinatie van de kruiden resulteerde in een vermindering tot 42 procent. De antioxidanten zorgen ervoor dat de gifstoffen zich minder gemakkelijk kunnen vormen. Gebruik geen zoete sauzen omdat de hoeveelheid HCA’s door de blootstelling van suiker aan hoge temperaturen kan verdubbelen of verdrievoudigen.
Oregano, kaneel, rozemarijn, kurkuma, kruidnagel en paprika
Na het eten van vet voedsel vormen zich triglyceriden en wordt de ongebruikte glucose opgeslagen als vet. Oregano, kaneel, rozemarijn, kurkuma, kruidnagel en paprika bevatten antioxidanten die de gevoeligheid voor insuline verbeteren, waardoor de schade na een vette maaltijd wordt beperkt. Ongeveer twee theelepels kruiden per portie.
Rozemarijn, pepermunt en kaneel
Men vermoedt dat het gebruik van deze kruiden de ontwikkeling van Alzheimer kan uitstellen of de symptomen ervan kan verzachten. Rozemarijn en pepermunt kunnen het geheugen helpen verbeteren. Deze kruiden bevatten antioxidanten die stress verminderen in bepaalde hersengebieden die worden geassocieerd met geheugen en leervermogen. Stoffen in kaneel kunnen neurale aandoeningen in het brein voorkomen.
[HLN]
Gebroeders Koch danken fortuin aan Jozef Stalin (video)
VIDEO: Wetenschappers staan voor raadsel na vondst dode ‘alien’ in Rusland
Kijk: sprekers World Economic Forum grappen over ontvolking
Jonge aangespoelde walvis in Yorkshire is mysterie
Het leek in niets op een vliegtuig. Oud-bommenwerperpiloot vertelt over UFO die hij zag boven Arizona
Historisch debat in Britse parlement over vaccinschade, maar er werden smerige spelletjes gespeeld
Vrouw vat coronawaanzin in 3 minuten samen voor camera Hart van Nederland
Beelden van bebloed Syrisch jongetje zijn ‘nep’, reddingsactie ‘in scène gezet’
“Het menselijk lichaam bestaat uit licht”