Buitenland

Vandaag bestaat niet

Help ons door dit met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vandaag slaan de eilandstaatjes Samoa en Tokelau in de Grote Oceaan een hele dag over. Dat betekent dat 30 december 2011 daar nooit zal bestaan.

De eilandstaatjes liggen precies op de grens van het oostelijk en westelijk halfrond. De datumsprong klinkt als een gat van 24 uur, maar in feite houden enkele minuten en kilometers de staatjes gescheiden van de andere helft van de aardbol.

Samoa deed het voorstel voor de opmerkelijke stap in mei en Tokelau volgde in oktober. Samoa ligt ongeveer tussen Hawaï en Nieuw-Zeeland en vanaf vandaag lopen de Samoanen drie uur voor op Sydney. De eilanden van Tokelau liggen halverwege Australië en Hawaï. Vanaf vandaag lopen ze een uur voor op de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington.

Voordeel van de sprong is dat de werkweek van beide staatjes voortaan gelijk zal lopen met die van Australië en Nieuw-Zeeland. Samoa en Tokelau hebben goede betrekkingen met landen als China en Singapore en ook met die landen wordt handel drijven gunstiger.

De datumsprong is echter niet uniek. In 1892 deed Samoa precies hetzelfde, zij het in omgekeerde richting. Toen wilde het de handelsbetrekkingen met de Verenigde Staten en Europa verbeteren. Samoa vierde in dat jaar twee dagen achtereen 4 juli, de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag.

De Republiek Kiribati deed ooit eens hetzelfde. In 1995 werd besloten de datumgrens ten oosten van het land te leggen. Samoa zal op zoek moeten naar een nieuw motto om toeristen te trekken. Vanaf vandaag, de dag die voor de Samoanen zelf nooit zal bestaan, gaat de belofte dat op Samoa de allerlaatste zonsondergang van deze dag te zien is niet meer op.

Bron: NOS.nl

Gerelateerd: Het mysterie van de verdwijnende dag

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x