Emulgatoren die de houdbaarheid van bewerkte voedingsmiddelen verlengen, kunnen een oorzaak zijn van angst en antisociaal gedrag, blijkt uit onderzoek.
Het gaat hierbij om de stoffen carboxymethylcellulose (E466) en polysorbaat 80 (E433).
De additieven veroorzaken een ontsteking in de darmen die van invloed is op de hersenen, en die kan leiden tot gedragsproblemen, aldus wetenschappers van de Georgia State University.
Aannemelijk
Proefdieren die werden blootgesteld aan emulgatoren presteerden minder goed op eenvoudige vaardigheidstests en waren bovendien angstiger.
Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen of de effecten bij muizen ook bij mensen zullen optreden.
Toch denken de onderzoekers dat het aannemelijk is om emulgatoren in verband te brengen met angst en antisociaal gedrag.
Alle
Ontstekingen leiden ook tot andere aandoeningen, waaronder artritis, diabetes en hartziektes.
Alle ontstekingsziekten kunnen te maken hebben met het gebruik van emulgatoren.
De wetenschappers adviseren om geen voedsel te eten met conserveermiddelen.
Darmkanker
Eerder werden bovengenoemde E-nummers al in verband gebracht met darmkanker.
Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Scientific Reports.
‘Loop naar de hel’: Europarlementslid heeft keiharde boodschap voor de elite
‘Schrikbarend veel’ extra kinderen uit huis geplaatst door toedoen van overheid
Wist je dat de WHO zichzelf strafrechtelijke immuniteit heeft verleend?
Ik voelde dat mijn ziel zich losmaakte. Mensen vertellen in dit tv-programma hoe een bijna-doodervaring hun leven veranderde
Boekhoudkantoor heeft liever niet-gevaccineerde sollicitanten: ‘Geven blijk van veerkracht en kritisch denken’
Zijn dit de beste beelden van een UFO tot nu toe?
Lente = Hooikoorts en hoe je er zo 1,2,3 voorgoed vanaf komt
DNA overleeft in de ruimte
Ex-politieagent Abe slachtoffer van zinloos politiegeweld op Malieveld: ‘Dit moet echt stoppen!’