Homepagina » Spiritueel » Ik voelde dat mijn ziel zich losmaakte. Mensen vertellen in dit tv-programma hoe een bijna-doodervaring hun leven veranderde
Ik voelde dat mijn ziel zich losmaakte. Mensen vertellen in dit tv-programma hoe een bijna-doodervaring hun leven veranderde

Ik voelde dat mijn ziel zich losmaakte. Mensen vertellen in dit tv-programma hoe een bijna-doodervaring hun leven veranderde

Toen Lucia Prinsen in het ziekenhuis lag om te bevallen, kreeg ze een overdosis adrenaline toegediend. Ze raakte buiten bewustzijn, maar kreeg toch alles mee wat er om haar heen gebeurde.

Het ene moment voelde ze pijn, het andere alleen nog maar warmte en liefde. “Waar mijn gedachten naartoe gingen, daar was ik ook,” zegt ze in het tv-programma Jacobine op zondag.

Ze voelde de angst bij het verplegend personeel en kon zien hoe haar partner met een grauw en grijs gezicht naar de gang liep.

Bewust dood

Prinsen vond het vreemd dat niemand haar kon zien en tegen haar sprak tijdens haar bijna-doodervaring.

“Ik kreeg alles mee en al mijn zintuigen stonden op scherp, maar niet vanuit het lichamelijke,” legt ze uit.

Het is een manier van waarnemen waarbij je ook in de gedachten en gevoelens van andere mensen zit en door structuren heen kijkt, licht cardioloog Pim van Lommel toe.

“Ze kon alles waarnemen wat er met haar lichaam gebeurde, terwijl ze bewust dood was en haar ogen gesloten waren,” zegt hij.

Zwijgen

Van Lommel deed lange tijd onderzoek naar mensen die bijna-doodervaringen hebben gehad en publiceerde er zelfs over in een wetenschappelijk tijdschrift.

Hij zegt dat er zo’n 600.000 mensen in Nederland zijn die een bijna-doodervaring hebben gehad, maar de meesten zwijgen omdat er niet naar hen wordt geluisterd.

Rinus van Warven werd geschept door een dronken automobilist en zag op dat moment zijn leven aan zich voorbij flitsen.

Losmaakte

“Ik voelde dat mijn ziel zich losmaakte van mijn lichaam,” zegt Van Warven. “Ik hing ergens in de ambulance, net als in de film Ghost. Ik zag mezelf liggen.”

“Op dat moment werd ik meegenomen in een tunnel,” vervolgt hij. “Ik wist zeker dat ik aan de andere kant van de werkelijkheid zou zijn als ik er helemaal doorheen zou lopen.”

Toen hoorde hij een stem die zei dat hij terug moest de wereld in om mensen te vertellen wat de essentie van het bestaan is.

Bekijk de uitzending hier in zijn geheel.

[KRO-NCRV]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Jaya schreef:

  Er bestaat zelfs een gevaar wanneer je over je BDE openlijk praat dat je in de psychiatrie beland.

  15 likes
 • mika2002 schreef:

  De essentie van het bestaan is bestaan lijkt mij…;)

  2 likes
  • Richard schreef:

   ‘Als iemand een studie van illusie wil maken, ondanks het feit dat zijn eigen lichaam een illusie is, komt dat neer op de absurditeit dat een illusie een illusie bestudeert.’

   Lieh Tze

   5 likes
   • droogtrommel schreef:

    Waarom is dat absurd?

    2 likes
    • Richard schreef:

     Om dat ‘Ik’ puur energetisch ben. Ik was altijd en zal altijd zijn. Mijn lichamelijke manifestatie is een beeld, gevormd door bewustzijn. Als bewustzijn Is, en Vorm slechts een beeld is, heeft het dan zin om je zorgen te maken over de komst en het verval van dat beeld?

     1 likes
     • vladi schreef:

      dan is het wel een collectieve manifestatie.
      iedereen neemt dezelfde boom,auto enz. waar.

      ook pijn is dan een krachtige manifestatie van het energetische.

      fff

      1 likes
     • Richard schreef:

      @vladi,
      Het is actie en reactie. Jij geeft een beeld dat anderen op pikken en weer scheppen. Enz. Hoe kan iets anders voortbestaan?

      1 likes
     • Richard schreef:

      Pijn is een heel goed middel om tot inzicht te komen. Zeker niet de prettigste manier, maar toch een van oudsher beproefd middel. (zie bijv. Odin die om wijsheid te krijgen, 30 dagen in een zak aan een boom gehangen werd)
      Ik heb pijn ongelukkigerwijze zelf mogen ervaren na mijn ‘ongeluk’, dat in zekere zin mijn geluk mag heten gezien het mij tot dit inzicht heeft mogen brengen.

      1 likes
     • vladi schreef:

      hoe kan actie reactie een illusie zijn?

      fff

      1 likes
     • Richard schreef:

      @vladi,
      Omdat zij worden voortgebracht door beelden.

      1 likes
     • vladi schreef:

      actie reactie kan ook door andere zintuigen plaatsvinden.
      misschien zelfs wel buiten het zintuiglijke.

      fff

      1 likes
     • Richard schreef:

      @vladi,
      Als alles puur energie is, wat is dan buitenzintuiggelijk?
      Er vind een constante actie/reactie plaats. Dat is het bestaan van alles.

      1 likes
     • Richard schreef:

      @vladi,
      Verdiep je eens in de moderne fysica. Zij komen tot de zelfde conclusies. Fritjof Capra is de moeite waard om mee te beginnen.

      1 likes
     • droogtrommel schreef:

      Kan zijn, we gebruiken maar 30% van onze hersenen, misschien gebruikt ons bewustzijn de rest.

      1 likes
 • Hawks schreef:

  Ik citeer: ‘“Ze kon alles waarnemen wat er met haar lichaam gebeurde, terwijl ze bewust dood was en haar ogen gesloten waren,” zegt hij.’

  Bewust dood? Wat is dat nu weer voor een rare diagnose? Dood is tamelijk onomkeerbaar, en per definitie ben je je nergens meer van bewust wanneer je dood bent. Deze mevrouw is niet dood geweest; een aantal van haar hersenfuncties zijn tijdelijk op non-actief gesteld geweest, en die heeft ze nu weer terug (bless her).

  6 likes
  • vladi schreef:

   death is a manmade construction.

   fff

   3 likes
  • Foppe schreef:

   @Hawks: Wat jij doet is cirkelredenering. Dan sluit je de idee uit dat mensen terugkomen van de dood. En dat je na de dood nergens meer van bewust bent. Vooral dat laatste is funest voor de discussie.

   Al ben ik op dit punt meer op de hand van rationalisten dan van esoterici. Het grootste punt is dat men pas kan praten als men weer bij bewustzijn is. Het kan dus een denken zijn dat je elders geweest bent, terwijl dit niet zo is. Op het vrijdenkersforum werd dit voor mij heel duidelijk. Een BDE bewijst niks, want je kan dus niet bewijzen dat het werkelijk heeft plaatsgevonden. Het kan ook zijn dat de hersenen een klap hebben gehad en dat toen men tot bewustzijn kwam er verbindingen plaatsvonden die je deden denken dat je iets had meegemaakt. Noem het een droom. Tijdens een droom ervaar je ook dingen. Als je er de avond daarna weer aan terugdenkt zal je nooit de werkelijke droom kunnen herinneren maar stukjes ervan. Ik heb nog nooit mensen horen zeggen dat dromen bewijzen dat er een wereld is naast dit universum en na dit leven.

   0 likes
   • Hawks schreef:

    @ Foppe: Ik weet niet of ik cirkel redeneer. Ik twijfel er ernstig aan of de BDE representatief zijn voor hoe het er aan toe gaat wanneer je dood bent.

    Een paar maanden geleden heb ik een prachtdocumentaire gezien op of BBC Knowledge, of National Geographic AUS. Daarin ging een neurochirurg na wat er allemaal met je waarneming gebeurt wanneer je bepaalde delen van de hersenen niet meer van zuurstof voorziet. Hij bleek in staat om bij zichzelf tenminste zeven van de ‘klassieke’ verschijnselen te veroorzaken, zoals een tunnel met licht (is een ervaring van straaljagerpiloten in opleiding wanneer ze in een G centrifuge trainen), uittreden, opgeslagen herinneringen, euforisch gevoel enzovoorts. Conclusie: zonder te sterven kan je de BDE veroorzaken. De ervaringen op zichzelf zijn dus niet per definitie representatief voor je staat in het hiernamaals/gene zijde of hoe je het maar wil noemen.

    Jij noemt jezelf rationalist. Ik noem mezelf een Penis Agraricus Simplisticus. Wat ik kan zien, voelen of berekenen heeft meer waarde/is meer werkelijkheid dan wat ik niet kan zien, voelen of berekenen. Tot het tegendeel bewezen is denk ik niet dat er een hiernamaals is. En voor mij is BDE aanvoeren zoiets als zeggen: ik heb onbeschermde gemeenschap gehad, dus was ik bijna zwanger en weet ik nu wat zwanger zijn is.

    A propos: de esotericus in mij gelooft in reincarnatie. De genen van mijn eega en mijn genen zijn doorgegeven aan mijn kinderen, evenals een deel van onze waarden en normen. Mijn lichaam is straks weer sterrestof. Komen we via een omweg onverwacht terecht op een cirkel.

    1 likes
 • rob schreef:

  Inderdaad het draait allemaal om de liefde die iedereen in zich draagt het is het kleine lichtje dat sluimert bij een ieder, de een is zich meer bewust dan een ander van dit allermooiste geschenk die een mens in zich draagt,een bijna dood ervaring brengt het echte in de mens naar boven waar eigenlijk iedereen wil zijn, liefde voor elkaar eigenlijk voor alles waar men mee te maken krijgt ,oordelen veroordelen past daar niet in het houd je weg van de weg van liefde, zolang men dit vast houd blijft het kleine lichtje sluimeren wachtend om geopend te worden naar een groot licht voor en met elkander en elkaar, alles mag er gewoon zijn ,het is de enigste weg om een verandering te brengen van de weg van het menselijke dualisme, zolang deze [nog] bestaat zal men moeten doen met een geloof in wat is goed en slecht, en zal deze de heersende zijn,men heeft er geen bijna dood ervaring voor nodig om dit alles te zien dat het om liefde en naar een evenwicht toe leid het is de enigste weg voorbij het dualisme te gaan en de weg van liefde te volgen die niet oordeelt maar zich verwonderd waar deze naar toe leid mensen met deze ervaringen en het boek van Pim is eigenlijk een geschenk voor een veranderend denken en voelen om twijfels weg te nemen en er zelf ook onderzoek er naar te doen zal mensen meer inzicht geven en zelfs zo dat men het begrijpen van dood ervaringen zelfs dicht bij de werkelijkheid van denken/voelen en zien ervan komt, men zegt dan niet meer zomaar, Het Zal Wel, Dan komt er geen geloof erin maar Een zeker Weten in de plaats, de mensen met die bijna dood ervaringen weten het zeker dat er meer is dan de menselijke zintuigen alleen kan bevatten Dat er meer is dan alleen maar geloof ,dat is Liefde..voor alles wat is..het is de spirituele kant van dat lichtje wat meer is dan de materiële kant van Een Mens. Liefde is het mooiste wat de mens in zijn leven kan bereiken daarnaast is de rest een prettige bijzaak..

  9 likes
 • wolfje schreef:

  sommigen krijgen te ‘horen’ dat ze terug moeten keren naar het aardse bestaan. met het oog op rooftuin van d’66 zal dat aantal uitverkorenen wellicht afnemen

  5 likes
  • guido schreef:

   En wat te denken van veel artsen, deze zeggen zeer snel hersendood (denkende aan de organen). Wow, je maakt het gewoon dus bewust mee, je leeft gewoon nog, wanneer je je organen laat verwijderen, van een dood iemand kan je namelijk geen organen afnemen, dood is echt dood.

   2 likes
 • Sentinel schreef:

  Het gekke is dat alleen mensen terugkeren in hun lichaam die worden teruggestuurd. Die anderen die niet worden teruggestuurd, hun ervaring van wat er is aan die andere kant, dat krijgen wij nooit mee. Jammer, want dat is nou veel interessanter. Stel je voor dat je daar Bin Laden en Jezus samen tegenkomt. Is dat liefde en vergeving of niet? Maar helaas, we zullen het nooit weten.

  2 likes
 • Richard schreef:

  Toen hoorde hij een stem die zei dat hij terug moest de wereld in om mensen te vertellen wat de essentie van het bestaan is.

  Dus.. vertel… Wat is die essentie van het bestaan??

  2 likes
 • helder schreef:

  in welk artikel is dat opgenomen?

  0 likes
 • x

  Check Also

  Nooit gezien zoiets: ik zag in de badkamer mijn overleden oma zitten. Hartpatiënt vertelt openlijk over bijna-doodervaring

  Nooit gezien zoiets: in de badkamer zat mijn overleden oma. Hartpatiënt vertelt openlijk over bijna-doodervaring

  Catja de Rijk is al 15 jaar ...

  Mensen hebben geen idee wat het inhoudt als je je aanmeldt als orgaandonor. Zet deze datum alvast in je agenda

  Mensen hebben geen idee wat het inhoudt als je je aanmeldt als orgaandonor. Zet deze datum alvast in je agenda

  Dankzij de nieuwe Wet op de orgaandonatie ...

  >