Innovatie

VIDEO: 16-jarige maakt plastic van bananen

Help mee door dit met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Anders dan haar leeftijdgenootjes houdt Elif Bilgin uit Istanboel zich niet bezig met uitgaan, shoppen of jongens. Ze zit in plaats daarvan de hele dag in een laboratorium. Elif heeft ontdekt dat je van een bananenschil plastic kunt maken.

De 16-jarige Elif leerde zichzelf op vierjarige leeftijd lezen en schrijven. Toen ze 10 jaar oud was ging ze naar een school voor hoogbegaafde kinderen. “Omdat ik in een grote stad woon heb ik iedere dag te maken met milieuproblemen zoals vervuiling,” zegt ze.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Afgelopen jaar won ze op de Google Science Fair de publieksprijs voor haar methode om plastic te maken uit het zetmeel in bananenschillen. Haar plastic bleek onder meer bruikbaar als isolatie van elektrische bedrading.

Elif ontdekte dat plastic dat wordt gemaakt uit aardolie veel vervuiling veroorzaakt. Bioplastic kan een goed alternatief zijn: het is goedkoper en wordt gemaakt van recyclebaar materiaal. Ze vond het zonde om goed voedsel te gebruiken voor het maken van plastic en ging op zoek naar een natuurlijk afvalproduct. Na een aantal tests lukte het haar om plastic te maken van bananenschillen.

[Whocares]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
9 jaren geleden

Alrighty then… Dat hebben we nodig. Meer plastic!

eNdEmiOn
eNdEmiOn
9 jaren geleden

Zul je wel heeeeel veel bananenschillen voor nodig hebben. Moeten we die dan gescheiden gaan inzamelen? Leuk dat het kan maar verreweg van praktisch. Is er niet een of ander afvalproduct dat voor het de eindgebruiker bereikt al afval is en voor zoiets als dit geschikt is? Wat maakt die bananenschil zo geschikter dan andere schillen en resten biomassa?

Ben Dekker
Ben Dekker
9 jaren geleden

Zoiets past zeker wel in Nederland, dat is toch al een banananrepubliek !!!

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x