
Anders dan haar leeftijdgenootjes houdt Elif Bilgin uit Istanboel zich niet bezig met uitgaan, shoppen of jongens. Ze zit in plaats daarvan de hele dag in een laboratorium. Elif heeft ontdekt dat je van een bananenschil plastic kunt maken.
De 16-jarige Elif leerde zichzelf op vierjarige leeftijd lezen en schrijven. Toen ze 10 jaar oud was ging ze naar een school voor hoogbegaafde kinderen. “Omdat ik in een grote stad woon heb ik iedere dag te maken met milieuproblemen zoals vervuiling,” zegt ze.
Afgelopen jaar won ze op de Google Science Fair de publieksprijs voor haar methode om plastic te maken uit het zetmeel in bananenschillen. Haar plastic bleek onder meer bruikbaar als isolatie van elektrische bedrading.
Elif ontdekte dat plastic dat wordt gemaakt uit aardolie veel vervuiling veroorzaakt. Bioplastic kan een goed alternatief zijn: het is goedkoper en wordt gemaakt van recyclebaar materiaal. Ze vond het zonde om goed voedsel te gebruiken voor het maken van plastic en ging op zoek naar een natuurlijk afvalproduct. Na een aantal tests lukte het haar om plastic te maken van bananenschillen.
[Whocares]
Alrighty then… Dat hebben we nodig. Meer plastic!
Zul je wel heeeeel veel bananenschillen voor nodig hebben. Moeten we die dan gescheiden gaan inzamelen? Leuk dat het kan maar verreweg van praktisch. Is er niet een of ander afvalproduct dat voor het de eindgebruiker bereikt al afval is en voor zoiets als dit geschikt is? Wat maakt die bananenschil zo geschikter dan andere schillen en resten biomassa?
Zoiets past zeker wel in Nederland, dat is toch al een banananrepubliek !!!