Innovatie

VIDEO: 16-jarige maakt plastic van bananen

Help door deze info met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Anders dan haar leeftijdgenootjes houdt Elif Bilgin uit Istanboel zich niet bezig met uitgaan, shoppen of jongens. Ze zit in plaats daarvan de hele dag in een laboratorium. Elif heeft ontdekt dat je van een bananenschil plastic kunt maken.

De 16-jarige Elif leerde zichzelf op vierjarige leeftijd lezen en schrijven. Toen ze 10 jaar oud was ging ze naar een school voor hoogbegaafde kinderen. “Omdat ik in een grote stad woon heb ik iedere dag te maken met milieuproblemen zoals vervuiling,” zegt ze.

Afgelopen jaar won ze op de Google Science Fair de publieksprijs voor haar methode om plastic te maken uit het zetmeel in bananenschillen. Haar plastic bleek onder meer bruikbaar als isolatie van elektrische bedrading.

Elif ontdekte dat plastic dat wordt gemaakt uit aardolie veel vervuiling veroorzaakt. Bioplastic kan een goed alternatief zijn: het is goedkoper en wordt gemaakt van recyclebaar materiaal. Ze vond het zonde om goed voedsel te gebruiken voor het maken van plastic en ging op zoek naar een natuurlijk afvalproduct. Na een aantal tests lukte het haar om plastic te maken van bananenschillen.

[Whocares]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
7 jaren geleden

Alrighty then… Dat hebben we nodig. Meer plastic!

eNdEmiOn
eNdEmiOn
7 jaren geleden

Zul je wel heeeeel veel bananenschillen voor nodig hebben. Moeten we die dan gescheiden gaan inzamelen? Leuk dat het kan maar verreweg van praktisch. Is er niet een of ander afvalproduct dat voor het de eindgebruiker bereikt al afval is en voor zoiets als dit geschikt is? Wat maakt die bananenschil zo geschikter dan andere schillen en resten biomassa?

Ben Dekker
Ben Dekker
7 jaren geleden

Zoiets past zeker wel in Nederland, dat is toch al een banananrepubliek !!!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

7
0
We lezen graag je reactie!x