
Voor de kust van Nieuw-Zeeland is een groot cluster van vulkanisch gesteente gevonden dat bijna even groot is als België.
De massa puimsteen werd deze week voor het eerst door een toestel van de Nieuw-Zeelandse luchtmacht gespot op 1000 kilometer ten noordoosten van Auckland.
De stenen zijn verspreid over een gebied van bijna 26.000 vierkante kilometer. Op donderdagavond zijn wetenschappers met een marineschip naar het gebied gebracht.
Onderwatervulkaan
Marineluitenant Tim Oscar zei dat de massa lijkt op een ijsschots wanneer je er met een zoeklicht op schijnt. Het was het vreemdste wat hij in 18 jaar op zee heeft gezien.
Volgens wetenschappers zijn de stenen waarschijnlijk uitgespuwd tijdens een uitbarsting van een onderwatervulkaan. Ze denken echter niet dat de eruptie verband houdt met de uitbarsting van Mount Tongariro eerder deze week.
Scheren
Puimsteen ontstaat wanneer bij een vulkanische uitbarsting de vloeibare lava, die een grote hoeveelheid gassen bevat, zodanig snel afkoelt dat de gasbelletjes de tijd niet krijgen te ontsnappen en in het gesteente vast komen te zitten. In de oudheid werd puimsteen gebruikt als middel om zich te scheren.
Het is ongevaarlijk voor schepen en wordt gebruikt als bouwmiddel en als ingrediënt in bepaalde betonsoorten. Het wordt door schilders ook als schuurmiddel gebruikt. Vroeger werd het gebruikt om spijkerbroeken een vale kleur te geven.
Bron: AP
Gerelateerd:
- Spuwende Tongariro klinkt als ‘voortdenderende trein’ (video)
- Spuwende aderen Kilauea vulkaan van nabij vastgelegd
- Pasgeboren eiland is nieuwjaarsgeschenk van de Aarde
- Gevaar Duitse ‘supervulkaan’ ontkracht
- Nieuw eiland ontstaat tijdens vulkaanuitbarsting El Hierro
In Hawaii gebruikt men het nog steeds om vaal gekleurde t-shirts te maken 🙂
Ik meen me te herinneren dat het aan toeristen werd verkocht
Het wordt hier ook nog veel gebruikt om eelt van de voeten te schuren.