Financieel

Wereldwijde reset financiële systeem onvermijdelijk

Help mee door dit met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Antropologisch journalist voor The Guardian Joris Luyendijk voorspelt een nieuwe, veel ergere financiële crisis.

Hij werkt inmiddels twee jaar in The City, het financiële hart van Groot-Brittannië. “Ik word steeds pessimistischer en angstiger.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

De Britse krant gaf hem opdracht van binnenuit een beeld te schetsen van de grote, geheimzinnige bancaire wereld. Een wereld die medeschuldig is aan de Amerikaanse kredietcrisis van 2008.

Lucht

De journalist sprak met 90 ingewijden: projectfinancierders, risicoanalisten, accountants, managers, derivatenhandelaars, human resource-medewerkers, toezichthouders en investeringsbankiers.

“Het gaat helemaal fout,” zegt Luyendijk. “De banken zijn veel te groot, de besturen weten niet wat er op de trading floors gebeurt, het kortetermijndenken regeert, het toezicht is ontoereikend en de financiële sector heeft de politiek in zijn zak.”

Toen Lehman Brothers vijf jaar geleden failliet ging sloegen mensen in Londen wapens in en kochten ze zoveel mogelijk blikken voedsel. Het einde was niet ver af bij de val van de grote bank, maar bij de volgende crisis rijden de tanks door de straten.

De afgelopen jaren is er ongelooflijk veel geld geleend. Dit geld is gecreëerd en vervolgens uitgegeven. Daarna hebben we gezegd: de economische groei bewijst dat we dat geld best kunnen lenen.

We zijn veel minder rijk dan we dachten. Gaat het lukken om dat besef snel genoeg bij mensen te laten doordringen, zodat we de lucht uit de economie kunnen laten lopen? De volgende vraag is of het systeem dat wel kan overleven.

Too big to save

Als je weet dat een bank vaak een balans heeft die groter is dan het bruto nationaal product van het land dat die bank moet redden, is de bank niet meer too big to fail, maar too big to save.

Als zo’n bank instort staan de tanks binnen 36 uur in de straten, want dan stort alles in: de bevoorrading van supermarkten bijvoorbeeld omdat er geen handelsfinanciering meer is. Dan is er ook geen benzine meer te krijgen.

Ondanks alle positieve berichten in de media lijkt een wereldwijde reset van het monetaire systeem onvermijdelijk. Dit wordt iedere dag duidelijker, aldus The Silver Mountain, Nederlands grootste online bullion dealer.

Om uit deze crisis te komen moet de neerwaartse spiraal doorbroken worden. Dat kan alleen maar door economische groei, inflatie en de overheidstekorten terug te brengen naar nul. Daarna kan men beginnen de schulden af te bouwen tot een draagbaar niveau.

Er zijn vijf ontwikkelingen die dit blijvend blokkeren: economische groei, schuldenlasten, inflatie, rentelast en een veel te grote overheid.

Eindfase

Uiteindelijk zal de economie stilvallen. Er zit geen bodem aan dit proces. Een nieuwe start is dan noodzakelijk. Dit kan alleen na het saneren van overheidsschulden. Bijna alle spaarrekeningen en pensioenen zitten hierin. Die ben je dan ook meteen kwijt.

We zitten nu in de periode tussen totale verandering van de maatschappij en totale sanering, ofwel de eindfase. We werden in de troonrede van koning Willem-Alexander al voorzichtig voorbereid op het einde van de verzorgingsstaat.

Een ander kenmerk van de eindfase is het geheel verdwijnen van de middenklasse. We kennen straks alleen nog maar een hele grote groep extreem arme mensen en een hele kleine groep extreem rijke mensen. Daar tussenin zit niets meer. In 2012 nam het autobezit af met 6 procent. Dit jaar waarschijnlijk nog iets meer.

Leugens

Na de eindfase wordt besloten om totaal en wereldwijd te saneren. Iedereen is daarmee alles kwijt en geld wordt ongeldig verklaard. Hiermee is dan ook de schuld verdwenen. Er komt nieuw geld en iedereen kan met een schone lei en zonder schulden een nieuwe start maken.

Centrale banken zien waarschijnlijk liever hyperinflatie omdat dit veel sneller gaat en de maatschappij als geheel beter onder controle blijft.

Ondertussen blijft premier Rutte de vergelijking maken met de crisis uit de jaren tachtig. We waren toen ook snel uit de crisis en dat zal ook nu zo zijn, zegt hij. Het ging toen echter om een bewust opgezette crisis om de oververhitte en op hol geslagen economie af te remmen. Toch blijft men de leugens herhalen omdat dat het ondernemers- en consumentenvertrouwen sterk opdrijft.

Bron: Volzin.nu, Thesilvermountain.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

35 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Peter 68
Peter 68
10 jaren geleden

Ja klopt helemaal, we stevenen af op een totale financiële burn out waarbij bailouts en dergelijke niet meer gaan helpen. Er zitten nog steeds gigantische bubbels in onze economie en financiële systeem. En hoewel ik een pesthekel heb aan paniek zaaien en je voorbereiden OP raad ik iedereen nu aan om ervoor te zorgen een voorraad eten in huis te hebben en voldoende drinkwater.

Wouter
Wouter
10 jaren geleden

En dan de berichten op het NOS journaal en de telegraaf. “de economie trekt weer aan”. Of tot grote verbazing: “het eind is in zicht is van de crisis”. Ik volg journaals al maanden niet meer, en ik mis niks. Ik zoek zelf op wat ik zelf wil weten, veel beter.

Herman de Graaf
Herman de Graaf
10 jaren geleden

In lijn met Agenda21 van de VN ?
Om ons alvast te laten wennen aan de gedachte van een totale choas, waarna een nieuwe wereld orde ons gaat overheersen…de redding vanuit de VN ?

Zo langzamerhand ga ik bijna overal wat achter zoeken

S0M30N3
S0M30N3
10 jaren geleden

Waar zullen ze beginnen met het ophypen van de nwo. Alle tekens dit jaar dat FEMA alles opkoopt, alle mensen die ons waarschuwden hiervoor zijn allemaal vermoord. Hoelang moet het nog duren, voordat nl als geheel wakker wordt en nee geen geert wilders acties, genoeg van de poppenkast. Voor sommigen zegt hij goede dingen, maar denk na alle politicians zijn poppen, zij zorgen ook voor chaos.

Ze krijgen ook orders van bovenaf en dit soort rijke bloedlijnen moeten het is een keer hard aanvoelen!

Back to top button
35
0
We lezen graag je reactie!x