Gezondheid

Schokgolf: cannabis werkt als anti-epilepticum

Help door dit artikel met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De cannabisplant kan worden gebruikt tegen epileptische aanvallen. Cannabis heeft aanzienlijk minder bijwerkingen dan huidige anti-epileptica.

Ben Whalley van de Universiteit van Reading en collega’s van hem die werkzaam waren bij GW Pharmaceuticals in Wiltshire onderzochten hoe cannabidivarine (CBDV) werkt als anti-epilepticum.

CBDV is een stofje in cannabis en andere planten waar nog maar weinig onderzoek naar is gedaan. Er is ‘sterk, historisch en anekdotisch bewijs’ dat cannabinoïden kunnen worden gebruikt om aanvallen bij mensen onder controle te krijgen, aldus Whalley. Vanwege de ‘bijwerkingen’ zijn er volgens hem echter relatief weinig studies gedaan naar het farmaceutische effect van de plant op de aandoening.

Mensen

Het team analyseerde de effectiviteit van CBDV, één van de circa 100 niet-psychoactieve cannabinoïden die gevonden worden in cannabis, als een anti-epilepticum. Ratten en muizen die een aanval kregen en vervolgens werden behandeld met de stof hadden minder heftige aanvallen en gingen minder vaak dood dan dieren die een placebo kregen. CBDV leidde daarnaast tot minder bijwerkingen en werd beter getolereerd dan drie van de meest gebruikte anti-epileptica.

Ongeveer één procent van de bevolking krijgt te maken met epileptische aanvallen. Zonder behandeling kunnen ze leiden tot depressie, cognitieve veroudering en sterfte. Wanneer je de aanvallen onder controle krijgt hebben patiënten geen kans meer om te overlijden, zei Whalley. Volgend jaar wordt besloten of het geneesmiddel wordt getest op mensen.

Positief resultaat

“Dit is een zeer positief resultaat,” zei Ley Sander, een specialist op het gebied van epilepsie van University College Londen. “We hebben nieuwe geneesmiddelen nodig. Huidige medicatie werkt in 20 tot 30 procent van de gevallen niet.” Hij waarschuwt wel dat een positief resultaat bij dieren zich niet gelijk hoeft te vertalen in een positief resultaat bij mensen.

Mark Richardson van de Epilepsy Research Group van King’s College London wijst erop dat de meeste substanties uiteindelijk nooit op de markt komen, maar hij vindt wel dat de goede resultaten met CBDV verder onderzoek rechtvaardigen. De studie is verschenen in het British Journal of Pharmacology. In onderstaande video licht Ben Whalley de bevindingen toe.

Bron: Newscientist.com Foto: Flickr/UniversityofReading

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Knn
Knn
10 jaren geleden

Al lang bekend. Zag ik ook op Discovery Channel bij t programma WeedWars. Een man met zn zoontje die erge aanvallen had elke dag. Daarna niet meer met inname van dagelijks extract.

Vonzie
Vonzie
10 jaren geleden

Las laatst dat cannabis gebruik de kans op zaadbalkanker verhoogd en dat cocaïne dat weer verlaagt :/

Cleo
Cleo
10 jaren geleden

[quote name=”Knn”]Al lang bekend. Zag ik ook op Discovery Channel bij t programma WeedWars. Een man met zn zoontje die erge aanvallen had elke dag. Daarna niet meer met inname van dagelijks extract.[/quote]
Dat is dan wel medicinale cannabis toch?
De wiet in onze coffeeshops zijn vooral om heel stoned te worden en bevatten bijna geen van de goede cannabinoïden meer.
Dat onderscheid is wel heel belangrijk

tjoh
tjoh
10 jaren geleden

oud nieuws !
komkommertijd?

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

19
0
We lezen graag je reactie!x