De cannabisplant kan worden gebruikt tegen epileptische aanvallen. Cannabis heeft aanzienlijk minder bijwerkingen dan huidige anti-epileptica.
Ben Whalley van de Universiteit van Reading en collega’s van hem die werkzaam waren bij GW Pharmaceuticals in Wiltshire onderzochten hoe cannabidivarine (CBDV) werkt als anti-epilepticum.
CBDV is een stofje in cannabis en andere planten waar nog maar weinig onderzoek naar is gedaan. Er is ‘sterk, historisch en anekdotisch bewijs’ dat cannabinoïden kunnen worden gebruikt om aanvallen bij mensen onder controle te krijgen, aldus Whalley. Vanwege de ‘bijwerkingen’ zijn er volgens hem echter relatief weinig studies gedaan naar het farmaceutische effect van de plant op de aandoening.
Mensen
Het team analyseerde de effectiviteit van CBDV, één van de circa 100 niet-psychoactieve cannabinoïden die gevonden worden in cannabis, als een anti-epilepticum. Ratten en muizen die een aanval kregen en vervolgens werden behandeld met de stof hadden minder heftige aanvallen en gingen minder vaak dood dan dieren die een placebo kregen. CBDV leidde daarnaast tot minder bijwerkingen en werd beter getolereerd dan drie van de meest gebruikte anti-epileptica.
Ongeveer één procent van de bevolking krijgt te maken met epileptische aanvallen. Zonder behandeling kunnen ze leiden tot depressie, cognitieve veroudering en sterfte. Wanneer je de aanvallen onder controle krijgt hebben patiënten geen kans meer om te overlijden, zei Whalley. Volgend jaar wordt besloten of het geneesmiddel wordt getest op mensen.
Positief resultaat
“Dit is een zeer positief resultaat,” zei Ley Sander, een specialist op het gebied van epilepsie van University College Londen. “We hebben nieuwe geneesmiddelen nodig. Huidige medicatie werkt in 20 tot 30 procent van de gevallen niet.” Hij waarschuwt wel dat een positief resultaat bij dieren zich niet gelijk hoeft te vertalen in een positief resultaat bij mensen.
Mark Richardson van de Epilepsy Research Group van King’s College London wijst erop dat de meeste substanties uiteindelijk nooit op de markt komen, maar hij vindt wel dat de goede resultaten met CBDV verder onderzoek rechtvaardigen. De studie is verschenen in het British Journal of Pharmacology. In onderstaande video licht Ben Whalley de bevindingen toe.
Bron: Newscientist.com Foto: Flickr/UniversityofReading
Gerelateerd:
- Yale: alcohol leidt vaker tot misbruik dan cannabis
- Cannabus: landelijke pro-cannabiscampagne tegen wietpas
- Belgen telen legaal cannabis (video)
- Uruguay wil legalisering van cannabis
- Borstvoeding bevat van nature cannabinoïden uit cannabis
Mats (18) is helemaal klaar met de indoctrinatie op Nederlandse scholen en richt meldpunt op. Hier kun je terecht
“Ze weten niet wat het is”: Mysterieus object op de zeebodem blijkt geen vermiste kernbom
Piloot ziet vliegende schotel boven luchthaven Kansas City (video)
“Dromers kunnen gedachten lezen en toekomst voorspellen”
Buitenaards leven makkelijker te vinden bij stervende ster
Zweedse wetenschappers onthullen bevindingen diepzeereis
Gebruikte president Assad gifgas in Syrië? Deze reality check mag je niet missen
Minister De Jonge moet en zal toegang krijgen tot je telefoongegevens
Schokkend inkijkje: de afgrijselijke praktijken in de Jeugdzorg