Langzaam maar zeker wordt het mysterie van de piramide in Gunung Padang in het regentschap Cianjur op het Indonesische eiland Java ontrafeld.
Wetenschappers hebben naar eigen zeggen bewijs gevonden dat de piramidevormige berg in West-Java door mensen is gemaakt. Het is geen natuurlijke formatie, zo stellen ze.
Uit radarbeelden is gebleken dat de berg openingen bevat die op heiligdommen lijken. Indien de theorie stand houdt gaat het om een bouwwerk dat mogelijk ouder is dan de piramides in Egypte.
Rapporten van de Oudheidkundige Dienst
Het Indonesische wekelijkse tijdschrift Tempo besteedde eind augustus aandacht aan het mysterie van Gunung Padang, een megalithische vindplaats in West-Java. Het is de grootste archeologische vindplaats in Zuidoost-Azië.
Het bestaan van de vindplaats wordt voor het eerst vermeld in de Rapporten van de Oudheidkundige Dienst (ROD) in 1914. De Nederlandse historicus N.J. Krom maakte er in 1949 opnieuw melding van.
Gunung Padang ligt op 885 meter boven zeeniveau en bestaat voornamelijk uit ommuurde terrassen. Er liggen enorme rechthoekige rotsblokken. De lokale bewoners zien het als een heilige plek en geloven dat Gunung Padang is voortgevloeid uit de poging van de legendarische koning Siliwangi om binnen één dag een paleis te bouwen.
Grote kamers
Onderzoek eerder dit jaar heeft veel nieuwe informatie opgeleverd. De piramide is gedateerd op 4.700 tot 10.900 voor Christus. Artefacten die op een diepte van 8 tot 10 meter zijn ontdekt dateren van tenminste 12.500 jaar geleden.
Met behulp van ground-penetrating radar (GPR) of bodemradar is onthuld dat zich op een diepte van 15 meter grote kamers bevinden. De vindplaats beslaat in totaal 25 hectare en bevat meer dan 100 stenen terrassen. De muren vertonen opvallende gelijkenissen met muren die gevonden zijn in Machu Picchu in Peru. Geologen blijven evenwel sceptisch en vinden het nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken.
Gunung Padang werd het gesprek van de dag toen een onderzoeksteam een breuklijn op enkele kilometers ten noorden van de vindplaats bestudeerde. Het team was samengesteld door hoofd rampenbestrijding Andi Arief.
Afgelopen jaar deden geruchten de ronde dat er een soort piramide was gevonden onder Gunung Padang. “Of je het nu een natuurlijke formatie of een piramide wilt noemen, er bevinden zich holle ruimten onder de grond,” zei Arief. “Op het eerste gezicht lijkt het niet op een berg, maar op een door mensen gemaakt bouwwerk.”
Driehoek
Vanuit het noorden bekeken, waar het team werkzaam was, vormt de berg een welhaast perfecte driehoek. Het team ontdekte eerder gelijksoortige vormen bij Gunung Sadahurip bij Garut en Bukit Dago Pakar bij Bandung toen ze een andere breuklijn onderzochten.
Arief liet weten dat het werk van zijn team bij Gunung Padang er bijna op zit. Zijn team zal geen opgravingen verrichten, dat zou hij niet kunnen bekostigen.
In onderstaande video is te zien hoe de onderzoekers te werk zijn gegaan.
Bron: Tempointeractive.com
Gerelateerd:
- Oudste piramide ter wereld gevonden in Crimea?
- Geheimen van de Bosnische piramides
- Oude aquatische graftombe ontdekt in Peru (video)
- Verloren Egyptische piramides gevonden met Google Earth?
- Mayatempel van de ‘avondzon’ gevonden in Guatemala (video)
Coronapil van Pfizer kan dodelijke bloedproppen veroorzaken, blijkt uit nieuwe studie
Bevat ons brood gif?
‘Oswald-vibe’: Snowden suggereert dat Witte Huis geen ‘schone handen’ heeft na nieuwe aanslag op Trump
Duitse onderzoekers zien verband tussen oversterfte en vaccinatiegraad: ‘Pittige conclusie’
Astrologen in zevende hemel na Venusovergang
Onder De Jonge is de IC-capaciteit meer dan gehalveerd: ‘Geen wonder dat hij liever patiënten de schuld geeft!’
Kijk: Kuipers wringt zich in allerlei bochten om vragen van Pepijn van Houwelingen niet te hoeven beantwoorden
Mysterieuze 150 kilometer lange muur in Jordanië stelt archeologen voor raadsel
Er is een eenvoudige oplossing voor de Griekse crisis: straf de verantwoordelijken!