Vooral jonge kinderen krijgen te veel van de mogelijk kankerverwekkende stof 3-MCPD binnen door de consumptie van margarine, sauzen, koffiecreamers en bakkerswaren. Dat blijkt uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Tijdens de productie en verhitting van plantaardige oliën en vetten, en dan vooral palmolie, ontstaat de schadelijke stof 3-MCPD. Bekend is dat die nierschade kan veroorzaken.
Het RIVM heeft nu voor het eerst gekeken naar de hoeveelheid die mensen van deze stof binnenkrijgen, afgezet tegen de gestelde gezondheidslimiet. Het instituut wijst er wel op dat er nog geen harde conclusies getrokken kunnen worden vanwege de beperkte beschikbare gegevens.
Volgens de onderzoekers krijgt gemiddeld 18 procent van de jonge kinderen van twee tot en met zes jaar te veel van de giftige stof binnen. Bij zevenjarigen is dit zelfs meer dan een derde (35 procent). Daarna daalt de inname.
Volgens het RIVM is verder onderzoek nodig. “Er is nog veel onduidelijk over de stof,” zegt onderzoeker Polly Boon. “Zo kan de stof in nog veel meer producten zitten. We weten dat nu nog niet.”
[RIVM]
Bijna derde van recente coronadoden niet veroorzaakt door virus
Baudet en ‘klimaatmaffioso’ Rotmans hard tegen hard tijdens klimaatdebat. Een van hen gaat wel héél erg selectief om met de waarheid
Veel aanhangers van deze Britse kandidaat-partijleider geloven dat ‘een geheimzinnige elite’ de wereld bestuurt
Brandend object boven IJsselmeer onderdeel van wapentest
Dit is de echte reden waarom de Amerikaanse elite niet weg wil uit Afghanistan
Masonische obelisk en kathedraal beschadigd door aardbeving
Grootste mineraalwaterproducent in de VS geeft toe kraanwater te verkopen, maar het is wel 2000 keer zo duur
VIDEO: Van 100 naar 19 epileptische aanvallen per dag dankzij cannabis
Door Gates gefinancierde fabriek kweekt 30 miljoen muggen per week die worden vrijgelaten in 11 landen