BinnenlandCorona

Nederlandse ziekenhuizen maakten miljoenenwinsten in coronajaar 2020, liefst 20 miljoen bij Isala

Help anderen door dit met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Uit jaarverslagen over het coronajaar 2020 blijkt dat Nederlandse ziekenhuizen miljoenenwinsten hebben gemaakt: het Meander Medisch Centrum 7,2 miljoen, het Maasstad Ziekenhuis 8,4 miljoen, Ziekenhuisgroep Twente 18 miljoen en het Isala-ziekenhuis maar liefst 20 miljoen.

Het Maasstad Ziekenhuis sluit het door corona gedomineerde jaar af met een positief financieel resultaat van 8,4 miljoen euro, laat het ziekenhuis weten op haar website. Het is een dubbel gevoel, maar we kunnen hier met z’n allen trots op zijn, zei bestuursvoorzitter Peter Langenbach.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Met het jaarresultaat 2020 behoudt Meander haar financieel gezonde positie. Ondanks de onzekerheden die de coronapandemie met zich meebrengt, is Meander in staat financieel perspectief te bieden, aldus het Meander Medisch Centrum.

Cijfers kunnen vragen oproepen

Het zijn cijfers die vragen op kunnen roepen, zeker wanneer je bedenkt dat productieverliezen en incidentele meerkosten – van bijvoorbeeld personeel en IC-materiaal – als gevolg van corona werden gedekt door de landelijke compensatieregeling. Deze regeling […] maakte dat de specifieke coronazorg kon worden geleverd, zonder dat ziekenhuizen financieel in de knel kwamen, schrijft het AD.

Ook Isala, dat het jaar afsloot met een positief resultaat van liefst 20 miljoen euro, verwijst naar dat vangnet. “Corona heeft een grote impact gehad op omzet en kosten. Deze effecten zijn gelukkig grotendeels opgevangen in de landelijke vangnetregeling (de continuïteitsbijdrage).”

Ziekenhuisgroep Twente zegt terug te blikken op een zeer bijzonder en dynamisch jaar. “We zijn trots op hoe we ons hier met elkaar doorheen hebben geslagen.”

België: ‘Ziekenhuizen manipuleren hun cijfers’

In landen om ons heen werd het afgelopen coronajaar nogal gesjoemeld met de cijfers. Journalist Jeroen Bossaert onderzocht voor HLN of sommige ziekenhuizen hun coronacijfers manipuleren om daar financieel beter van te worden. Wat blijkt? Overheidsdocumenten wijzen in die richting. “We kregen ze na lang aandringen in ons bezit. Wat we ontdekten roept vragen op.”

In de documenten staat dat ziekenhuizen mogelijk aan ‘financiële optimalisatie’ doen via coronacijfers. Bossaert lichtte op social media toe: “Het blijkt dat het systeem toch wel wat gaten vertoont. Bovendien riskeren sjoemelaars geen sanctie.”

“Nu pas komt naar buiten wat elk weldenkend mens en zeker arts al lang wist. Ziekenhuizen manipuleren hun cijfers! Ze manipuleren hun cijfers louter voor financiële redenen. Zeg ik al lang!” reageerde huisarts Conrad Haelterman op het artikel.

Duitsland: zo cashen ziekenhuizen op coronapatiënten

In Duitsland is het van hetzelfde laken een pak. Uit onderzoek van gezondheidseconoom Matthias Schrappe bleek dat in 2020 slechts vier procent van de IC-bedden werd gebruikt om coronapatiënten te behandelen. Pas op 30 april erkende het Duitse ministerie van Volksgezondheid in een persbericht dat afgelopen jaar slechts vier procent van de IC-bedden bezet was door coronapatiënten.

Ondertussen cashten Duitse ziekenhuizen maandenlang op coronapatiënten. Vorig jaar kwam de Duitse regering met een steunpakket. Voor elk bed dat vrijgehouden werd, kreeg het ziekenhuis 560 euro, berichtte de Ärzte Zeitung. Sinds dit jaar krijgen ziekenhuizen ook vergoedingen voor bezette bedden. Ze krijgen 40 euro voor elke patiënt die in behandeling is en 80 euro voor elke coronapatiënt.

Het wordt pas echt lucratief voor ziekenhuizen als patiënten op de IC liggen en zijn aangesloten op een beademingsapparaat. Facturen van het Charité-ziekenhuis in Berlijn laten zien dat ze 6000 euro per dag krijgen voor een geïsoleerde patiënt die op de IC ligt. Als de patiënt aan de beademing ligt, komt daar nog eens 10.000 euro bij.

4.7 46 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

66 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
bloem
bloem
2 jaren geleden

Waar is de tijd dat ziekenhuizen nog ziekenhuizen waren i.p.v.geldfabrieken.

Willem
Willem
2 jaren geleden

Maar de ziekenhuizen lagen toch voor het grootste gedeelte stil ?

Of zullen ze net zoals in andere landen ook Corona bonussen hebben ontvangen voor elke Corona patient die ze hebben opgenomen ?

De wereld is dood en doodziek ….

Pieternella
Pieternella
2 jaren geleden

En door die beademing leg je juist het loodje! Ik denk dat ziekenhuizen decadent bezig zijn! Hier is zoveel mis! Het gaat allang niet meer om genezing, maar om het verzamelen van Corona-patiënten, zodat het allemaal heel ernstig lijkt en mensen bereid zijn om hun rechten af te geven. Op een geven moment moet dit toch vragen oproepen? Ziekenhuizen zouden anders gefinancierd moeten worden. Ik ben voor een no cure, no pay-systeem. Dan laten ze het wel uit hun hoofd om mensen een verkeerde behandeling te geven.

Katootje
Katootje
2 jaren geleden

Tja als je de farmaceutica maar kieteld en mee helpt met moorden, toch gaat het tegen hen werken daar hoef je maar op te wachten

Back to top button
66
0
We lezen graag je reactie!x