
Een hooggeplaatste Britse politieagent heeft gezegd dat Groot-Brittannië het gevaar loopt een politiestaat te worden. Sir Peter Fahy, hoofdagent van de Greater Manchester Police, vertelde aan de krant The Guardian dat agenten bij het huidige beleid worden gedwongen de rol van ‘gedachtepolitie’ op zich te nemen in de strijd tegen extremisme.
Fahy wil een discussie over de scheidingslijn tussen vrijheid van meningsuiting en extremisme. Hij vindt dat de politiediensten zich niet in die discussie moeten mengen, maar dat de maatschappij als geheel daarover moet beslissen. “Als securocraten bepalen wat extremisme is, dreigen we een politiestaat te worden,” zei hij.
“We lopen het gevaar te veranderen in een gedachtepolitie,” zei Fahy. “Het is niet de bedoeling dat we gedachten strafbaar gaan stellen of definiëren wat extremisme is.” De Greater Manchester Police is het op twee na grootste politiekorps in Groot-Brittannië.
Afgelopen maand maakte de Britse overheid bekend dat er nieuwe wetten en regels komen die moeten gaan helpen in de strijd tegen terrorisme, waaronder plannen om ‘extremistische’ sprekers uit universiteiten te weren.
Burgerrechtenbewegingen zeiden dat deze machtsgreep een ‘recept is voor onrecht’ en beschuldigden ministers van een aanval op de samenleving.
Enkele jaren terug vreesden vooraanstaande Britse rechters, advocaten en politici al dat Groot-Brittannië geleidelijk aan een politiestaat wordt. Een voormalig lid van het hoogste Britse rechtscollege zei dat de ondermijning van de rechtspraak angstaanjagende parallellen vertoont met nazi-Duitsland. Er werd ook gewaarschuwd tegen de steeds verdergaande beperking van de historische burgerlijke vrijheden.
CDA-leider Sybrand Buma kwam onlangs in de Tweede Kamer onder vuur te liggen omdat hij een gedachtepolitie wil. Buma zei dat het niet zijn bedoeling is gedachten strafbaar te stellen. Hij wil dat er opgetreden kan worden tegen ‘extremistische uitingen’.
[Guardian]
Tijdreizen op kwantumniveau: kunnen we boodschappen uit de toekomst ontvangen?
Advocaat over pandemieplannen WHO: ‘Het klopt juridisch gewoon niet’
“Gaddafi waarschuwde al sinds de jaren tachtig voor complot van westerse landen tegen Libië”
‘Dat zijn dingen die je niet kunt begrijpen’: Reportage werpt nieuw licht op Hamas-aanval op Israël
BBC als propagandamachine van de Europese Unie
5 voorbeelden van kinderen die zich vorige levens kunnen herinneren (en die zijn onderzocht door wetenschappers)
Supersonische tic tac stalkte vliegdekschip dagenlang en verdween daarna plotseling. Was het niet van deze wereld?
Grote overwinning voor indianen die zich verzetten tegen megapijpleiding door heilige grond
Professor komt tot de ontdekking dat het hartstikke goed gaat met de ijsbeer. Zo werd ze aangepakt door de klimaatbeweging