In de Verenigde Staten voegen fastfoodrestaurants als Burger King en McDonald’s microkristallijn cellulose oftewel houtpulp toe aan hun menu’s. Deze stabilisator is te vinden onder verschillende namen waaronder cellulosepoeder, methylcellulose en cellulosegom.
De niet-absorbeerbare vezels worden stiekem op grote schaal toegevoegd aan fastfood. De stof kan worden gevonden in broodjes, kaas, sausjes, milkshakes, frietjes, uienringen, smoothies, vlees: kortom, vrijwel alles.
Omdat deze vulstof zo goedkoop is, zijn veel ketens minder kip in hun ‘kip’ en minder ijs in hun ‘ijs’ gaan gebruiken. McDonald’s voegt cellulose in de VS toe aan 14 voedselproducten. Burger King verkoopt 13 producten die cellulose bevatten.
Veel ingrediënten met cellulose, waaronder honingmosterd en barbecuesaus, worden in meerdere producten van een menu gevonden waardoor de vulstof lastig te vermijden is. Al deze ingrediënten bestaan uit niet-verteerbare houtpulp zonder enige voedingswaarde.
Er zijn studies waaruit blijkt dat microkristallijn cellulose een negatief effect kan hebben op cholesterol. Toch heeft de Amerikaanse voedselautoriteit FDA de stof goedgekeurd voor menselijke consumptie.
De onderzoeken naar de effecten van microkristallijn cellulose lopen nog. In de tussentijd worden er steeds meer vulstoffen geproduceerd op basis van houtpulp.
[Quartz]
Mexico telt te midden van festiviteiten af naar 21 december 2012 (+video)
Kan kokosolie de ziekte van Alzheimer omkeren? Dit onderzoek suggereert van wel
‘Schwab-stad’ wordt gebouwd in Nederland om te fungeren als hub voor de Great Reset-agenda
Advocaat Reiner Fuellmich stort zich in juridisch wespennest: ‘Ze verkeren in paniekmodus’
Tumor van Canadees (30) krimpt na daad van vriendelijkheid
Madeleine McCann: politie onderzoekt bewijs van helderzienden
Wat is verlichting? (video)
De Dag Voor Disclosure (video)
Jim Carrey legt haarfijn uit waarom vaccins niet verplicht zouden moeten zijn