Er zijn veel onzekerheden rond het virus. Voorkomen van besmetting is niet 100 procent te garanderen.
Als u besmet raakt, dan wordt het virus bestreden door uw immuunsysteem. Uit onderzoek blijkt dat voeding de immuunfunctie helpt ondersteunen.
Bij de bestrijding van een infectie zijn vitamines A, B, C, D en E en de mineralen ijzer, seleen en zink van essentieel belang, schrijft professor Clare Collins van de Universiteit van Newcastle.
Ze legt uit hoe deze voedingsstoffen ons immuunsysteem ondersteunen en welk voedsel we kunnen eten om ze binnen te krijgen.
Vitamine A
We hebben vitamine A nodig om antilichamen aan te maken die ziekteverwekkers neutraliseren. Deze vitamine is vooral te vinden in vette vis, eigeel, kaas, tofoe, noten, zaden, granen en peulvruchten.
Groentes bevatten bètacaroteen dat uw lichaam kan omzetten in vitamine A. Bètacaroteen komt onder andere voor in groene bladgroentes en gele of oranje groentes zoals pompoen en wortelen.
B-vitamines
B-vitamines – met name B6, B9 en B12 – stimuleren de aanmaak en activiteit van zogeheten naturalkillercellen die ervoor zorgen dat besmette cellen ‘imploderen’, met als gevolg dat ze afsterven.
B6 zit in granen, peulvruchten, groene bladgroentes, fruit, noten, vis, kip en vlees.
B9 (folaat) zit vooral in groene bladgroentes, peulvruchten, noten en zaden.
B12 vindt u in dierlijke producten zoals eieren, vlees en zuivel, maar ook in bepaalde soorten sojamelk.
Vitamines C en E
Als uw lichaam een infectie bestrijdt, is het onderhevig aan oxidatieve stress. Hierbij komen vrije radicalen vrij die ontstekingen kunnen veroorzaken.
Vitamines C en E helpen cellen beschermen tegen oxidatieve stress.
Vitamine C helpt ook bij het aanmaken van gespecialiseerde cellen die de immuunrespons ondersteunen.
Goede bronnen van vitamine C zijn sinaasappels, limoenen, citroenen, bessen, kiwi’s, broccoli, tomaten en paprika.
Vitamine E zit in noten, groene bladgroentes en plantaardige oliën.
Vitamine D
Sommige immuuncellen hebben vitamine D nodig om ziekteverwekkers te kunnen bestrijden.
U krijgt vitamine D binnen door eieren en vis te eten, of natuurlijk door in de zon te zitten.
IJzer, zink en seleen
Immuuncellen hebben ijzer, zink en seleen nodig om te kunnen groeien.
IJzer helpt ziekteverwekkers te doden door middel van vrije radicalen. IJzer stelt immuuncellen ook in staat om ziekteverwekkers te herkennen en aan te vallen.
Zink en seleen fungeren als antioxidant, en herstellen de schade die is veroorzaakt door oxidatieve stress.
IJzer zit in vlees, kip en vis, maar ook in peulvruchten en granen.
Zink vindt u in oesters en ander zeevoedsel, vlees, kip, gedroogde bonen en noten.
Noten, vlees, granen en paddenstoelen zijn goede bronnen van seleen.
‘Frankensteak’: Zo wordt vlees aan elkaar gelijmd
Marslander Schiaparelli ‘doelbewust neergeschoten door de NASA’
Sign in the sky: Zonnehalo in V-vorm boven Florida
Simone Kerseboom: ‘Dit staat ons te wachten als we het World Economic Forum blijven wegzetten als praatclub’
Wob-documenten onthullen: coronawet was vóór behandeling in Tweede Kamer al geregeld
EU-voorzitter Von der Leyen fel bekritiseerd na bezoek aan Oekraïne: ‘Dit mens is gek, gevaarlijk gek’
Interessante ontwikkelingen rond CBDC: ‘Misschien toch te veel tegengas’
FBI-informant had in 1993 al contact met Osama bin Laden
Wake-up call: Waarom we niet langer kunnen aannemen dat draadloze technologie veilig is