Het eten van honing kan voorkomen dat je ziek wordt. Dat stellen de wetenschappers achter het YouTube-kanaal The Sci Show in een nieuwe video.
Bijen beschermen hun bijenkast en voedsel met antibacteriële eiwitten. Honing wordt al sinds 8000 voor Christus gebruikt om wonden te genezen. Je kunt het ook gebruiken om de huid te reinigen, te hydrateren of zelfs te ontsmetten. In ziekenhuizen wordt het nog steeds gebruikt om infecties tegen te gaan.
Waterstofperoxide
Omdat honing een heel verzadigd product is, snakt het naar water en zal het al het vocht uit bacteriën opnemen. Honing bestaat uit slechts twee procent water en dat is te weinig voor bacteriën om te overleven.
Als bijen honing maken, zetten ze de oxidatie van glucose in gang. Daarbij ontstaat glucosezuur en vervolgens waterstofperoxide, dat veel soorten bacteriën doodt. Honing heeft een pH-waarde van minder dan vier, terwijl bacteriën een pH-waarde van zeven nodig hebben om te kunnen groeien.
Versterkt immuunsysteem
Bijen voegen ook een natuurlijk antibioticum toe aan honing, te weten bee defensin-1. Dat versterkt het immuunsysteem van de bijen en beschermt hen tegen ziektes.
In sommige honingsoorten zit ook methylglyoxaal, uit de nectar van een Nieuw-Zeelandse bloem die een hoge antibacteriële werking heeft.
Internetcensuur ingevoerd met ‘hardcore leugens’: ‘Waarom pikt iedereen dit toch?’
Gifgasaanval Syrië: Verbazing over kritiekloze eenstemmigheid van ‘kwaliteitskranten’
Brein achter Obamacare: “Zorgwet aangenomen dankzij domme Amerikaanse kiezer”
Amerika spant samen met IS. Deze hoge Russische militairen weten hoe het zit
“Kankerscreening heeft nog nooit levens gered en leidt tot overdiagnose en overbehandeling”
Vergeet de Lockdown Files: Britse oud-zorgminister ‘liet minstens 100.000 ouderen euthanaseren’
Verboden archeologie: Had de vroege mens contact met buitenaardsen?
Uitspraken van ‘crimineel’ De Jonge ‘reden voor strafrechtelijke vervolging’: ‘Dit is een ambtsmisdrijf’
Zo ‘goed’ werken de coronavaccins: ‘Dit is een nagel aan de doodskist’