In de Verenigde Staten voegen fastfoodrestaurants als Burger King en McDonald’s microkristallijn cellulose oftewel houtpulp toe aan hun menu’s. Deze stabilisator is te vinden onder verschillende namen waaronder cellulosepoeder, methylcellulose en cellulosegom.
De niet-absorbeerbare vezels worden stiekem op grote schaal toegevoegd aan fastfood. De stof kan worden gevonden in broodjes, kaas, sausjes, milkshakes, frietjes, uienringen, smoothies, vlees: kortom, vrijwel alles.
Omdat deze vulstof zo goedkoop is, zijn veel ketens minder kip in hun ‘kip’ en minder ijs in hun ‘ijs’ gaan gebruiken. McDonald’s voegt cellulose in de VS toe aan 14 voedselproducten. Burger King verkoopt 13 producten die cellulose bevatten.
Veel ingrediënten met cellulose, waaronder honingmosterd en barbecuesaus, worden in meerdere producten van een menu gevonden waardoor de vulstof lastig te vermijden is. Al deze ingrediënten bestaan uit niet-verteerbare houtpulp zonder enige voedingswaarde.
Er zijn studies waaruit blijkt dat microkristallijn cellulose een negatief effect kan hebben op cholesterol. Toch heeft de Amerikaanse voedselautoriteit FDA de stof goedgekeurd voor menselijke consumptie.
De onderzoeken naar de effecten van microkristallijn cellulose lopen nog. In de tussentijd worden er steeds meer vulstoffen geproduceerd op basis van houtpulp.
[Quartz]
Gaan Klaver en Paternotte nu excuses aanbieden voor hun valse insinuaties?
Fleur Agema haalt fel uit naar zorgminister Kuipers: ‘Hij doet niks, nada, noppes’
Dit is hoe zonneweiden de bodem en het bodemleven kapotmaken
Ruimtesignaal toch van aliens? Astronomen breken zich het hoofd erover
Arts op Malieveld: ‘We moeten strijden voor onze vrijheid’
Zo wordt de oversterfte in Nederland verdonkeremaand: ‘Dit is echt bijzonder’
“Ruimteschepen die met bijna de lichtsnelheid reizen kunnen met de huidige technologie worden waargenomen”
ME staakt bij coronaprotest Museumplein: ‘Zondag wordt een gedenkwaardige dag’
Europarlementariër fel: ‘We moeten Pfizer vervolgen en de contracten onmiddellijk beëindigen’