Gezondheid

Laat koekjes en kant-en-klare maaltijden maar staan: deze transvetten zijn dodelijk

Help ons door dit met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Als je veel koekjes en andere lekkernijen met transvetten eet, loop je een derde meer risico om te sterven aan hart- en vaatziekten. Ze werden ooit ontwikkeld als alternatief voor dierlijke vetten in boter en room, maar kunstmatige transvetten blijken het risico op hart- en vaatziekten juist zeer sterk te verhogen.

Mensen die veel gebak of kant-en-klare maaltijden eten, lopen 30 procent meer risico op ernstige hartklachten die te wijten zijn aan de verstopping van de kransslagaders. Het verband tussen hart- en vaataandoeningen en dierlijke vetten is daarentegen veel minder duidelijk, zo valt te lezen in een grote analyse in The BMJ.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het is opletten waar we ongezonde vetten door vervangen. Het is bijvoorbeeld niet goed om industriële transvetten te vervangen door suikers. Daarmee doe je meer kwaad dan goed. Het is beter om ze te vervangen door onverzadigde vetten zoals olijfolie, aldus voedingsdeskundige Christophe Matthys van de KU Leuven.

Koekjes maken je depressief

De transvetten hebben ook negatieve effecten op de manier waarop gevoelens gekanaliseerd worden, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van San Diego dat gepubliceerd werd in The Journal of Health Psychology.

Hoofdonderzoeker Megan Holt onderzocht bij 5000 proefpersonen de invloed van transvetten op de gevoelswereld. Ze blijken te knoeien met de manier waarop gevoelens gereguleerd worden. Mensen die meer transvetten eten, hebben meer moeite om hun gevoelens te controleren. Ook ligt hun bewustzijn van hun eigen gevoelens een stuk lager.

De kunstmatige transvetten, die in koekjes en gebak zitten om ze langer vers te laten lijken, maken een rommeltje van onze gevoelsbeleving. “We moeten ons er goed bewust van zijn dat hetgene wat we eten een invloed heeft op ons psychologisch welzijn,” aldus Holt. Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.

[Standaard, Nieuwsblad]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
jeetje
jeetje
8 jaren geleden

dank je wel voor dit soort artikelen die met regelmaat op deze site zijn te vinden! Weg met dit soort voedsel!

vakantie
vakantie
8 jaren geleden

In Griekenland weet de Griekse politicus Alexis Tsipras al langer dat olijfolie beter is.

Bob
Bob
8 jaren geleden

Hoe kan iets dodelijk zijn als het al 40 jaar of langer gegeten word. In wie zijn realiteit zitten wij nu?

Caesar Lion Cachet
Caesar Lion Cachet
8 jaren geleden

LS…

In deze context moet ook Kokos olie genoemd worden als een gezond zo niet het beste alternatief.

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x