
Een actieve stof in selderij is een krachtig hulpmiddel in de strijd tegen borstkanker. Onderzoekers van de Universiteit van Missouri hebben de effecten van apigenine, een stof in selderij, op borstkanker bestudeerd en ondervonden dat het zeer effectief is bij tumoren die gelinkt worden aan progestageen. Dit hormoon vergroot het risico op borstkanker.
Selderij gaat het vermenigvuldigingsproces van borstkankercellen tegen. Professor biomedische wetenschappen Salman Hyder testte het effect van apigenine op ratten met een specifieke vorm van borstkanker.
Het vertraagde niet alleen de groei van tumoren, maar ook bleek dat de ratten minder snel tumoren ontwikkelden. Apigenine is ook aanwezig in peterselie, sinaasappels, noten en appels.
“Apigenine vertraagt de verspreiding van menselijke borstkankercellen op drie manieren,” zei Hyder. “Het bevorderen van celdood, het voorkomen van celdeling en het onderdrukken van een gen dat geassocieerd wordt met kankergroei. Bovendien verkleint apigenine ook de diameter van de bloedvaten die de kankercellen voeden.”
Het eten van selderij kan daarnaast leukemie voorkomen, zo is gebleken uit Gronings onderzoek. Maikel Peppelenbosch van de Rijksuniversiteit Groningen toonde aan dat apigenine werkt bij de bestrijding van bepaalde soorten leukemie, oftewel bloedkanker.
Eerdere studies hebben aangetoond dat apigenine, dat ook in rode wijn en tomatensaus zit, vrouwen kan beschermen tegen eierstokkanker.
Zou het ook meer helpen, dan borstkanker alleen, voor ander soort kankers?