Emulgatoren die de houdbaarheid van bewerkte voedingsmiddelen verlengen, kunnen een oorzaak zijn van angst en antisociaal gedrag, blijkt uit onderzoek.
Het gaat hierbij om de stoffen carboxymethylcellulose (E466) en polysorbaat 80 (E433).
De additieven veroorzaken een ontsteking in de darmen die van invloed is op de hersenen, en die kan leiden tot gedragsproblemen, aldus wetenschappers van de Georgia State University.
Aannemelijk
Proefdieren die werden blootgesteld aan emulgatoren presteerden minder goed op eenvoudige vaardigheidstests en waren bovendien angstiger.
Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen of de effecten bij muizen ook bij mensen zullen optreden.
Toch denken de onderzoekers dat het aannemelijk is om emulgatoren in verband te brengen met angst en antisociaal gedrag.
Alle
Ontstekingen leiden ook tot andere aandoeningen, waaronder artritis, diabetes en hartziektes.
Alle ontstekingsziekten kunnen te maken hebben met het gebruik van emulgatoren.
De wetenschappers adviseren om geen voedsel te eten met conserveermiddelen.
Darmkanker
Eerder werden bovengenoemde E-nummers al in verband gebracht met darmkanker.
Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Scientific Reports.
Gemeenteraadslid over verplichte QR-code op het werk: ‘Volslagen idioot, krankzinnig!’
‘Onmogelijke’, brandstofloze motor van NASA blijft voor verrassingen zorgen
Gele hesjes willen bankrun veroorzaken om Franse bankwezen op de knieën te krijgen. Dit is de ergste nachtmerrie voor politici
Longarts kritisch op vaccinatiepaspoort: ‘1 jaar geleden was je nog een wappie als je dit toekomstscenario schetste’
Verboden geschiedenis: buitenaardse interventie
Keer op keer wordt de kiezer voorgelogen, nu weer
Stap in je ware wezen en verander je leven – Channeling 30-06-2022
Is het universum een hologram? Bekijk deze video over de vreemde natuurkunde achter zwarte gaten
Bizar zeemonster aangespoeld in Texas. Wat is dit in vredesnaam?