Sinds kort ligt er ook speltbrood in de supermarkt. Eerder kon je dat alleen bij de specialist halen. Het is echter niet goed te controleren of speltbrood in de supermarkt hetzelfde is als het brood in bijvoorbeeld de natuurwinkel. Op de etiketten staat niet duidelijk wat er in het brood zit.
Er zijn in Nederland nog geen regels opgesteld voor speltbrood, dat wordt gemaakt van speltgraan. Dit graan heeft een dikkere kaf waardoor er minder pesticiden en kunstmest nodig zijn dan bij broodtarwe. Daardoor is de speltteelt duurzamer en het speltbrood duurder.
Speltbroden van de C1000, PLUS, Albert Heijn, Jumbo en Hoogvliet werden bestudeerd door een deskundig panel. In de ogen van de panelleden kon er moeilijk gesproken worden van echt speltbrood. De etiketten waren onduidelijk, er ontbraken percentages op de ingrediëntenlijst en de geur van het brood was niet te vergelijken met die van echt speltbrood. Omdat de definitie van speltbrood niet is opgenomen in de Nederlandse Warenwet mogen producenten bijmengen. Toch kost een speltbrood al gauw twee keer zoveel dan een volkorenbrood. In Duitsland moet speltbrood voor tenminste 90 procent uit spelt bestaan.
De Consumentenbond noemt de etiketten van speltbrood misleidend en pleit voor een strenge aanpak. Ook vindt de vereniging dat er vaak suggesties worden gedaan op etiketten die niet worden waargemaakt.
27-2-2014 bron: VARA
Beelden: Rutte geeft toe dat nieuwe lockdownbeleid voor winkeliers uit de duim is gezogen
Willem Engel en Marcel de Graaff in het Europees Parlement: ‘Coronavaccins ILLEGAAL goedgekeurd’
Kijk: dit fragment is ‘hét hoogtepunt’ van vertrekkend Kamerlid Kees van der Staaij
Nibiru III: de terugkeer van de Anunnaki (video)
Raad van Europa waarschuwt voor gezondheidsgevaren van wifi en mobieltjes. Waarom doet Nederland niks?
Filmpje: Microbioloog legt uit hoe mRNA-prikken het brein beschadigen
Mysterie rond plots vertrek Kuipers wordt steeds groter: al zijn tweets verwijderd
‘Einde der tijden’: Vier totale maansverduisteringen in aantocht
Deze populaire olie om in te bakken leidt tot geheugenverlies. Wat is een goed alternatief?