Natuur en Milieu

Vreemde ‘gordijnen’ van levend slijm ontdekt in Australische grotten

Help door deze informatie met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In grotten diep onder de Australische Nullarborvlakte hebben duikers ongewone ‘gordijnen’ van biologisch materiaal gevonden.

Onderzoekers van de Macquarie Universiteit in Sydney proberen te ontdekken hoe dit buitenaards aandoende ecosysteem precies werkt.

Ze publiceerden hun bevindingen in het Multidisciplinary Journal of Microbial Ecology en laten zien hoe een ongewone combinatie van microben gedijt in de Weebubbie-grotten.

Fotosynthese

“Uit eerdere studies was gebleken dat er iets ongewoons aan de hand was in de grotten, maar we wisten niet hoe de microben in de omgeving wisten te overleven,” zei hoofdonderzoeker professor Ian Paulsen van Macquarie.

Onderzoekers troffen in de grotten vooral organismen aan die tot de Thaumarchaeota behoren. Deze microben gedijen in het pikkedonker en zijn niet afhankelijk van fotosynthese.

Oondiri

De Nullarborvlakte is een bijna boomloos gebied dat ten noorden van de Grote Australische Bocht ligt. De naam van de Aboriginals voor deze regio is Oondiri, dat waterloos betekent. Op het breedste punt strekt de vlakte zich uit over een gebied van 1200 kilometer.

Omdat de grotten af en toe onder water komen te staan denken de onderzoekers dat de microben uit de zee afkomstig zijn. De organismen die de grotten bewonen weten op een zeer ongewone manier te overleven. Ze oxideren ammoniak in het zoute grotwater en zijn geheel onafhankelijk van zonlicht of ecosystemen aan het oppervlak.

“De ontdekking laat zien dat de meest donkere plekken op aarde vele vreemde levensvormen herbergen, waarvan de meeste nog altijd onbekend zijn,” besloot Paulsen.

Bron: Mq.edu.au Foto: Steve Trewavas

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Frits
Frits
9 jaren geleden

De grootste diversiteit aan leven bevind zich onttrokken aan het zicht.
Op vele planeten is er leven, alleen kan men dit niet ontdekken omdat, net als op aarde, het zich niet aan de oppervlakte bevindt. Je kan dus dat niet meten door prisma-analyses.
Onder de grootste woestijn van de aarde bevindt zich een zoetwater meer, met rivieren en leven.

days of our lives
days of our lives
9 jaren geleden

De organismen zijn op de aarde gevonden. Op andere planeten dan de aarde is nog niets gevonden. Waarom wordt in dit artikel uitgegaan van een “buitenaards aandoende ecosysteem”?

Daar moet je toch eerst vergelijkingsmateriaal voor hebben.

DroneT1
DroneT1
9 jaren geleden

[quote name=”Frits”]De grootste diversiteit aan leven bevind zich onttrokken aan het zicht.
Op vele planeten is er leven, alleen kan men dit niet ontdekken omdat, net als op aarde, het zich niet aan de oppervlakte bevindt. Je kan dus dat niet meten door prisma-analyses.
Onder de grootste woestijn van de aarde bevindt zich een zoetwater meer, met rivieren en leven.[/quote]

In aanvulling op wat Frits zei het volgende:
Bij de zoektocht naar leven in het universum is tot op heden ook voornamelijk uitgegaan van de aardse condities. Gelukkig is dat aan het kenteren, maar veel planeten zijn niet eens onderzocht op levensvormen omdat er geen aardse condities op die planeten zijn.
Een gemiste kans.

Frits
Frits
9 jaren geleden

[quote name=”days of our lives”]De organismen zijn op de aarde gevonden. Op andere planeten dan de aarde is nog niets gevonden. Waarom wordt in dit artikel uitgegaan van een “buitenaards aandoende ecosysteem”?

Daar moet je toch eerst vergelijkingsmateriaal voor hebben.[/quote]
Omdat we vanuit een aards ecosysteem denken. Het grappige is dat men eigenlijk niet weet dat men in een universum leeft, dat nu eenmaal – zoals mensen denken – buiten het ik bestaaat; terwijl men niet bezeft dat het ik in zichzelf is.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

21
0
We lezen graag je reactie!x