Gezondheid

‘Artsenmonopolie heeft geen enkel belang bij vernieuwing’

Help mee door dit met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onlangs werd Huppes, opgeleid tot internist, geconfronteerd met kanker. In zijn gevecht om te overleven maakte hij Kafkaëske toestanden mee in de nationale zorgsector.

De artsen gaven hem op. Ten einde raad genas hij zichzelf aan zijn eigen keukentafel met een simpel experimenteel geneesmiddel.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De politiek bejubelt het nationale zorgstelsel in de media. Bediscussieerd worden verbeterpuntjes zoals ‘meer handen aan het bed’, ‘medische missers’ en ‘onveilige geneesmiddelen’.

Geen enkele politicus spreekt over de vele ernstige ziektes waarbij de gereguleerde geneeskunde nog steeds slechte resultaten boekt. Over de turbulente ontwikkelingen waarvan de patiënt zou kunnen profiteren. Over het feit dat de producten uit de biotechnologische researchlaboratoria en de traditionele geneeskunde amper beschikbaar komen om patiënten te genezen.

Politici hebben geen enkele reden om te jubelen over ons zorgstelsel. Vier op de vijf reguliere behandelingen van artsen zijn zinloos. Dat wordt regelmatig gepubliceerd in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften. Net zoals veel van zijn collega‐artsen had Huppes geen enkel vertrouwen in giftige chemo die zijn artsen hem aanboden. Hij had liever hulp gehad van niet‐artsen zoals (bio)technologen, computerexperts en alternatieve geneeskundigen.

Als de biotechnologie ruimte kreeg was kanker binnen drie jaar de helft minder dodelijk. Meer dan de helft van de Nederlanders bezoekt alternatieve geneeskundigen. Met name de kruidengeneeskunde is zeer succesvol. De helft van de reguliere medicijnen komt uit kruiden. De politiek zou deze professionals niet in de illegaliteit moeten drukken, maar goed moeten reguleren.

De zorg is nu zo georganiseerd dat alles is verboden, behalve dat wat artsen traditioneel doen. Je hebt veel topbestuurders nodig om zelfs de meest simpele behandelingen toegelaten te krijgen. Voor farmaceutische middelen is dit genoegzaam bekend. In de zorgsector blijft veel geld aan de strijkstok hangen en de gezondheidswinst van geneesmiddelen voor patiënten is vaak onduidelijk.

Het probleem is nog groter bij de kruidenpreparaten, waarvoor geen apart overheidsregister is. “Zelfs een onschuldig kruid als kava kava is verboden,” zegt huisarts Ben, “terwijl het een middel is dat al eeuwen zonder enig probleem wordt gebruikt in Fuji.” Als genotsmiddel is kava kava minder giftig dan alcohol en soms werkt het beter dan tranquillizers en antidepressiva.

Artsen en politici hebben nog steeds een sleutelpositie in de wereldwijde zorgsector met een omzet 4000 miljard euro per jaar. Dit is onvoorstelbaar veel geld. In Nederland gaat het om 80 miljard euro en dat is veel meer dan omgaat in het onderwijs of in de bankensector. Artsen hebben het monopolie op het voorschrijven van stoffen met een geneeskundige werking. Elke vernieuwing levert artsen contract research en patenten op.

De overheid werkt hieraan mee. Medisch werkzame middelen kunnen alleen op de Nederlandse markt komen door ze te registreren bij het CBG. De toelating van een experimenteel middel bij dit instituut kost een leverancier tientallen miljoenen. Daarna moet je nog langs andere overheidsinstituten voor de vergoeding, het tarief, de code en zo meer. De zorgverzekeraars moet je ook niet uitvlakken. En dan mag alleen een reguliere arts het middel voorschrijven. In de praktijk worden de meeste experimentele middelen krachtig geweerd, omdat het artsenmonopolie geen enkel belang heeft bij vernieuwing.

De politiek liet jarenlang toe dat artsen de toelating van nieuwe geneesmiddelen steeds ingewikkelder maakten. De toegevoegde waarde van geneesmiddelen voor de patiënt bleef geheim. De Tweede Kamer stond pal achter het zorgbeleid, in afwachting van een topbaan bij een overheidsinstituut. Achter de schermen speelt de belangenverstrengeling van de topbestuurders uit de zorgsector, waarop de media steeds vaker de vinger leggen. Topbestuurders willen zelf zelden in beeld komen als ze hierop worden aangesproken. Geen commentaar, heet het dan.

Maar de crisis verandert alles. Om solidair te blijven moet het zorgstelsel veranderen. We willen Griekenland niet achterna, want daar valt niets meer eerlijk te verdelen. Politici moeten zich gaan bezighouden met goede regulering van experimentele middelen. Dat is nodig om de zorgsector nieuw leven in te blazen en de premiebetalers waar voor hun geld te geven.

Er zijn zestig overheidsinstituten voor de zorg die een historisch gegroeide lappendeken vormen. Per januari 2013 komt er weer een nieuw zorgkwaliteitsinstituut bij. Ministers ontdekken zelfs aan het einde van hun ambtsperiode nog nieuwe instituten. Het beleid van de overheid versterkt het artsenmonopolie en verstikt de innovatiekracht van de industrie. Zo krijg je geen dynamiek in de zorgmarkt.

Een Nederlands kruidenregister zou het artsenmonopolie kunnen doorbreken. Het is belangrijk dat kruidenpreparaten goed worden gereguleerd. Preparaten van onbetrouwbare leveranciers zijn gevaarlijk door verontreinigingen. Het publiek moet de lijst van betrouwbare en onbetrouwbare fabrikanten van kruiden kunnen inzien.

Omdat de wetgever dat verbiedt kunnen illegale internetbedrijven rotzooi verkopen op de Nederlandse markt. Het Voedingsinstituut publiceert de meest vreselijke bijwerkingen alsof ze door kava kava worden veroorzaakt, maar dat is onzin. In de wetenschappelijke literatuur blijkt kava kava een veilige stof. De gevaarlijke bijwerkingen worden veroorzaakt door verkeerde bereiding en giftige toevoegingen door de beunen op de markt.

Duitse en Chinese politici doen het beter. In die landen worden miljarden geïnvesteerd in de experimentele geneeskunde. Er wordt betere regulering ontwikkeld die de gezondheid van de burger centraal zet. In Duitsland is bijvoorbeeld de bewijslast in de geneeskunde omgekeerd. Voor elke behandeling moet worden bewezen dat die gezondheidsresultaat behaalt. Op die manier krijgt de kruidengeneeskunde een kans en wordt tegelijkertijd de reguliere geneeskunde aan de tucht van de markt blootgesteld. Een goede zaak waarmee het belang van patiënten wordt gediend.

Duitsland heeft geprobeerd tegen de stroom in te roeien en kruiden toe te laten op de markt. Het Duitse bedrijf Schwabe levert bijvoorbeeld plantenpreparaten met een geneeskundige werking en heeft een wereldwijde omzet van €590 miljoen per jaar. De EU heeft de Duitse aanvragen grotendeels afgekeurd.

De toenemende regulering, vooral van Nederlandse bodem, maakt het steeds moeilijker om de kruidengeneeskunde in Europa te beoefenen. In de Verenigde Staten is al een decennium een wet (Dietary Supplement Health and Education Act) in werking, die de kruidengeneeskunde wel een plek geeft. Een goede wet maken is peanuts, maar je moet het wel willen.

Huppes ‐ Kemp is een schrijversduo. Het Instituut is hun nieuwe politieke thriller over de zorg.

Bron: Medicalfacts.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
mcjeany
mcjeany
11 jaren geleden

Als net gediplomeerd natuurgeneeskundig reflexoloog (met vitaminen en voeding) was er een behandelkamer vrij bij een fysiotherapeuten praktijk. Er moest toestemming van alle drie al gevestigde therapeuten komen. Eén zag het niet zitten, was bang dat zij geen patienten meer kregen doorgestuurd van de huisartsen als ze erachter kwamen dat ik daar als natuurgeneeskundig therapeut zou zitten. Ik schreef nog een brief naar het Ministerie van de gezondheid. Ik kreeg een reprimande als antwoord. Ik vroeg echter zeer beleefd of zij niet iets konden doen om de kloof te dichten tussen de reguliere zorg en de natuurlijke zorg. Ik werd op mijn vingers getikt en was volgens hen niet goed op de hoogte. Ik was echt verbaasd. Dat was 13 jaar geleden. Volgens mij is er een lichte verbetering merkbaar, het moet gewoon naast elkaar kunnen functioneren.

GEKKE GRIET@HOME
GEKKE GRIET@HOME
11 jaren geleden

Ik heb nog steeds de neiging om me boos te maken als ik zo’n artikel lees, logisch. Maar ik zie ook dat er al pagina grote artikelen (advertenties van big pharma)in de huis aan huis bladen worden geplaatst om t grote publiek te waarschuwen dat homeopathie niet werkt. Mensen zijn t zat om naar de dokter te lopen voor niks.Het is niet meer te stoppen. Een paar jaar geleden liepen mensen door als je over homeopathie begon, tegenwoordig hebben heel veel mensen er wel oren naar, vooral als je zegt dat t bijna niks kost, en je er vrijwel alles mee kunt genezen. (ik koop de middelen in belgie en kan voor 15 cent mensen en dieren van lastige kwalen afhelpen. Ja t klinkt ongeloofwaardig, maar t is de waarheid)
Al die walgelijke maatregelen zie ik gewoon als de laatste stuiptrekkingen…

fair
fair
11 jaren geleden

Kun je zien waar de macht zit, de farmaceutische industrie, die samen gesmolten zit met banken en verzekeringen, die laatste twee, vallen onder één noemer. De politiek is zo om te halen, want na een politieke carriere, kunnen ze dan ergens als commissaris terecht. Alleen de sociale media, wat vooral de jeugd heeft, lopen ze voorbij. Die willen open en eerlijkheid, nu met de crisis, dat hun toekomstperspectief steeds minder wordt en geen oplossing geboden wordt.Gaan ze denken, wat heb je aan een bank, als je geen geld kunt lenen, wat heb je aan een zorgverzekering, terwijl je niet kunt kiezen, alleen farmaceutisch! Wat heb je aan politiek, die geen keuzes kunnen maken, alleen aan de Europese Unie gerelativeerd! Dus het zijn trekpoppen, wie trekt er uiteindelijk aan de touwtjes?

Andre
Andre
11 jaren geleden

“De artsen gaven hem op. Ten einde raad genas hij zichzelf aan zijn eigen keukentafel met een simpel experimenteel geneesmiddel.”

Maar… wat was dat middel, of lees ik er over heen?

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x