Eerder dit jaar nam de politie in Brussel 200 kilo voedsel in beslag omdat het niet meer geschikt was voor consumptie. Er was gesjoemeld met de houdbaarheidsdatum. Is ons eten nog wel veilig? Van het paardenvleesschandaal tot tonijn die eigenlijk andere vis is, met het voedsel dat we iedere dag in ons winkelwagentje leggen, is veel mis.
Populair is bijvoorbeeld het om-etiketteren van minderwaardige olijfolie tot Extra Virgin Olive Oil. Met behulp van chlorofyl weten bedriegers hoe ze de exacte groene kleur aan goedkope plantenolie kunnen geven. En veel mensen zijn bereid voor goede olijfolie meer te betalen, omdat ze in kwaliteit geloven.
In de supermarkt krioelt het van vervalste voedingswaren. Omwille van de winstgevendheid wordt het mengen van honing met suikersiroop, wodka met methanol of inferieure rijst met basmati veelvuldig toegepast. Voor oplichters zijn deze praktijken niet alleen zeer rendabel, maar ook nauwelijks riskant.
“De meeste mensen zouden zich verbazen welke dagelijkse levensmiddelen vervalst worden,” zei een woordvoerder van Interpol. Sinaasappelsap blijkt in de praktijk vaak te bestaan uit bietsuiker en maïs, naast de gebruikelijke verdachte ingrediënten als MSG (E621), ascorbinezuur, kaliumsulfaat en vruchtenpulp.
Gemalen koffie bestaat vaak uit bijproducten als twijgen, geroosterde maïs, gerst, sojabonen en zetmeel. De activiteiten die de georganiseerde misdaad in de voedselproductie ontplooit kunnen schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Het gebruik van de industriële chemische stof melamine – die een hoger eiwitgehalte in melkpoeder moet nabootsen – leidde in 2008 in China tot sterfgevallen.
De organisatie Oceana voerde tussen 2010 en 2012 een studie uit naar vis die te koop wordt aangeboden. 33 procent van de onderzochte vis bleek niet de vis te zijn die door de verpakking beloofd werd. Vooral snapper en tonijn bleken in werkelijkheid andere vis te zijn.
Nieuwe EU-wetgeving moet ervoor gaan zorgen dat de consument daadwerkelijk krijgt wat hij denkt te kopen. Producenten hebben er alle belang bij hun winst te maximaliseren. Als dat betekent dat er dubieuze toeleveranciers of minderwaardige grondstoffen aan te pas komen, dan is dat een consequentie die voor lief wordt genomen.
De website foodqualitynews.com pleit voor betere voorlichting van het publiek. “Het gebrek aan transparantie op de Europese markt voor levensmiddelen is een uitnodiging voor oplichters en in toenemende mate voor de georganiseerde misdaad.”
[MO]
Leerling verliest rechtszaak om ’teken van het beest’
Azarkan haalt hard uit: ‘OMT zat met modellen 70% verkeerd en dan nog volhouden! Onnavolgbaar’
Mysterieuze ‘ruimtebal’ komt neer in Namibie
CIA-agent berichtte in 1955 over levende Hitler. Deze geopenbaarde stukken bevatten onthullingen
Zoveelste complottheorie die praktijk wordt: per 2024 verplichte CO2-registratie voor werkgevers
Huisarts kraakt coronabeleid: ‘Overheid verkoopt gebakken lucht’
Ingezonden brief naar aanleiding van de schorsing van huisarts Frank Peeters
Advocaat slaat alarm: ‘We hebben bevestigd dat dit mRNA-spul in voedsel zit’
5 verrassende dingen die je moet weten over water