Leerlingen van groep 3 van een basisschool in Den Haag kregen tijdens een bezoek aan het Museon wormen voorgeschoteld.
Ze mochten buffalowormen, gevriesdroogde wormen tot ongeveer 1 centimeter groot, proeven. De leerlingen kregen ook recepten mee naar huis.
Ouders reageerden verontwaardigd en stuurden een brief naar het museum en de Haagse politiek. “De ‘noodzaak’ tot het consumeren van insecten wordt ongevraagd langs de weg van schooluitjes aan onze minderjarige leerplichtige kinderen opgedrongen,” schrijven ze.
Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen
Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FVD) wijst erop dat dit alles te maken heeft met de SDG’s, de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN.
Eén van die doelen, SDG2, is ‘geen honger’. “In 2030 mag niemand op de wereld meer honger lijden. Iedereen moet toegang hebben tot veilig, voedzaam en voldoende voedsel, het hele jaar door,” aldus de VN.
Dit doel betekent in het Museon ‘insecten eten’. Dat is ook nog eens ‘goed voor het klimaat en het milieu’. Het World Economic Forum noemt de verschuiving van vlees naar insecten trouwens de ‘protein shift’, merkte Van Houwelingen eerder op.
Verder niets aan de hand hoor
In het museum valt te lezen: “Met vlees krijg je belangrijke eiwitten binnen. Door de groei van de wereldbevolking en de stijgende welvaart neemt de vraag naar dierlijke eiwitten toe. Steeds meer land wordt gebruikt om voedsel te verbouwen voor al die kippen, koeien, geiten, schapen en varkens. Zouden we die landbouwgrond niet beter kunnen inzetten voor voedsel voor mensen en zo de honger bestrijden? Er zijn andere eiwitten in overvloed op de wereld. Met plantaardige eiwitbronnen zoals soja en peulvruchten kun je heerlijke gerechten maken. En wat zou je zeggen van insecten?”
En verder: “Om alle wereldburgers van voldoende eiwitten te voorzien is het kweken van insecten een serieuze optie. Nu al zet zo’n 80 procent van de wereldbevolking insecten op het menu. Behoor jij niet tot die 80 procent? Toch eet jij onbewust een halve kilo insecten per jaar. Bij het maken van bijvoorbeeld ketchup, appelmoes, meel en chocolade worden onopgemerkt ook insecten verwerkt.”
In het Museon kunnen de allerkleinsten interactief leren hoe ze meelwormen het beste kunnen bereiden. “Verder niets aan de hand hoor, mensen. Die wappies die denken dat we insecten gaan eten zijn gek!” zei Van Houwelingen.
You vill eat ze bugs.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
Schadelijk effect chemotherapie nog generaties lang zichtbaar
Kuzu vlamt tijdens coronadebat: ‘We krijgen fabeltjes voorgeschoteld van fabeltjesfabrikanten Rutte en De Jonge’
Welkom in Europa! Beruchte miljardair George Soros wakkert vluchtelingencrisis in EU doelbewust aan
64 bizarre mogelijke alien megastructuren ontdekt. Lees wat deze astronoom over supercivilisaties zegt
Tweet Volkskrant-journalist wekt woede: ‘Lachend en dansend op het graf van talloze ‘plotselinge’ overlijdens’
Morfogenetisch veld: telepathische verbinding in het universum
‘Dit kabinet heeft gewoon schijt aan alle democratische afspraken en regels’
Rutte laat alvast weten: ik ga deze motie NIET uitvoeren
Nederlanders willen massaal terug naar het ziekenfonds