Binnenland

6-jarige kinderen krijgen wormen ‘opgedrongen’ in het Museon: ‘Verder niets aan de hand hoor’

Help door dit artikel met je kennissen op je social netwerk te delen!

Leerlingen van groep 3 van een basisschool in Den Haag kregen tijdens een bezoek aan het Museon wormen voorgeschoteld.

Ze mochten buffalowormen, gevriesdroogde wormen tot ongeveer 1 centimeter groot, proeven. De leerlingen kregen ook recepten mee naar huis.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Ouders reageerden verontwaardigd en stuurden een brief naar het museum en de Haagse politiek. “De ‘noodzaak’ tot het consumeren van insecten wordt ongevraagd langs de weg van schooluitjes aan onze minderjarige leerplichtige kinderen opgedrongen,” schrijven ze.

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FVD) wijst erop dat dit alles te maken heeft met de SDG’s, de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN.

Eén van die doelen, SDG2, is ‘geen honger’. “In 2030 mag niemand op de wereld meer honger lijden. Iedereen moet toegang hebben tot veilig, voedzaam en voldoende voedsel, het hele jaar door,” aldus de VN.

Dit doel betekent in het Museon ‘insecten eten’. Dat is ook nog eens ‘goed voor het klimaat en het milieu’. Het World Economic Forum noemt de verschuiving van vlees naar insecten trouwens de ‘protein shift’, merkte Van Houwelingen eerder op.

Verder niets aan de hand hoor

In het museum valt te lezen: “Met vlees krijg je belangrijke eiwitten binnen. Door de groei van de wereldbevolking en de stijgende welvaart neemt de vraag naar dierlijke eiwitten toe. Steeds meer land wordt gebruikt om voedsel te verbouwen voor al die kippen, koeien, geiten, schapen en varkens. Zouden we die landbouwgrond niet beter kunnen inzetten voor voedsel voor mensen en zo de honger bestrijden? Er zijn andere eiwitten in overvloed op de wereld. Met plantaardige eiwitbronnen zoals soja en peulvruchten kun je heerlijke gerechten maken. En wat zou je zeggen van insecten?”

En verder: “Om alle wereldburgers van voldoende eiwitten te voorzien is het kweken van insecten een serieuze optie. Nu al zet zo’n 80 procent van de wereldbevolking insecten op het menu. Behoor jij niet tot die 80 procent? Toch eet jij onbewust een halve kilo insecten per jaar. Bij het maken van bijvoorbeeld ketchup, appelmoes, meel en chocolade worden onopgemerkt ook insecten verwerkt.”

In het Museon kunnen de allerkleinsten interactief leren hoe ze meelwormen het beste kunnen bereiden. “Verder niets aan de hand hoor, mensen. Die wappies die denken dat we insecten gaan eten zijn gek!” zei Van Houwelingen.

You vill eat ze bugs.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8 129 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

122 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Alex Shao
Alex Shao
7 maanden geleden

Bwhaaak!

Petra
Petra
7 maanden geleden

Om dit te doen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de ouders vind ik kwalijk.

Joyce Ramgatie
Joyce Ramgatie
7 maanden geleden

Als niemand mee doet ….DAN IS HET GAME OVER !!

Loire
Loire
7 maanden geleden

Bij kinderen beginnen, dan vinden ze het normaal, redeneren ze.

Back to top button
122
0
We lezen graag je reactie!x