Welk voedsel voor ons al dan niet veilig is wordt bepaald door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA).
Het blijkt dat meer dan de helft van de experts die aan de organisatie zijn verbonden financiële banden heeft met de voedingsindustrie.
Hoewel deze voedselwaakhond bepaalt wat veilig of onveilig voedsel is voor de Europese burger, hebben veel mensen geen weet van het bestaan van de EFSA, laat staan wat haar taken zijn. De EFSA heeft 1200 werknemers in dienst en is verantwoordelijk voor 500 miljoen inwoners. Ter vergelijking hebben we in de Verenigde Staten, waar ongeveer 300 miljoen mensen wonen, de Food and Drug Administration (FDA). Hoewel de toezichthouders bijna exact dezelfde taken hebben, zijn er bij de FDA liefst 14.000 mensen in dienst.
Aspartaam
De EFSA doet zelf geen onderzoek en krijgt alleen informatie van buitenaf. De panels werken veelal met informatie van de industrie zelf, die op deze manier in Europa letterlijk zijn eigen vlees keurt.
Het is van groot belang dat burgers worden beschermd tegen voedsel dat schadelijk of veel te ongezond is. Ons voedsel wordt grotendeels industrieel geproduceerd, denk aan aspartaam in light-frisdrank, genetisch gemodificeerde gewassen of groeimelk.
Het Voedingscentrum zegt over de EFSA:
De European Food Safety Authority (EFSA) is een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat de Europese Commissie adviseert. Op hun wetenschappelijke bevindingen wordt het Europese beleid en wetgeving op gebied van voedselveiligheid gebaseerd.
Zo maakt de EFSA adviezen over E-nummers, de veiligheid van nieuwe stoffen en genetisch gemodificeerde producten. Deze adviezen wegen zwaar mee voor de Europese Commissie om beleid op te kunnen maken.
Verborgen belangen
Onafhankelijk? Meer dan de helft van alle experts die verbonden zijn aan de EFSA heeft direct of indirect financiële banden met de voedingsindustrie, zo blijkt uit het rapport An unhappy meal (pdf) van de non-profitorganisatie Corporate Europe Observatory (CEO). De Nederlandse nieuwsmedia hebben niets gedaan met dit rapport.
Van de 209 wetenschappelijke experts hebben 122 (58 procent) financiële banden met de voedingssector. Het gaat hier alleen om experts waarvan op de website van de EFSA staat dat zij geld krijgen van de private sector. Dat is nog exclusief de verborgen belangen.
Een voorbeeld van belangenverstrengeling is professor Toxicologie Ivonne Rietjens van de Wageningen Universiteit. Haar onderzoek wordt onder andere gefinancierd door Nestlé. Daarnaast bepaalt Rietjens als vicevoorzitter van een panel of de omstreden kunstmatige zoetstof aspartaam al dan niet veilig is. Hoewel Nestlé zelf geen aspartaam produceert, verkoopt het grootste voedingsmiddelenconcern ter wereld wel producten waar de zoetstof in verwerkt is.
Bron: Ftm.nl
Gerelateerd:
- ‘Onderneem actie tegen gif in margarine’
- Advantaam gaat aspartaam vervangen
- ‘Nederland moet gebruik van aspartaam zelfstandig beperken’
- Kenia stelt importverbod in op genetisch aangepast voedsel
- Controversiële studie naar biologisch voedsel gefinancierd door Cargill
President Obama gebruikte illegale propaganda tegen Amerikaanse volk. Waakhond trekt beerput open
Zorgmedewerker Liesbeth ziet met lede ogen aan hoe ouderen kapot worden gespoten: ‘Ik heb zoveel gehuild’
Onderzoek naar mysterieuze dood Britse complottheoreticus alweer uitgesteld. Wat is er gebeurd met Max Spiers?
D66, CDA en SP beschuldigen Van Houwelingen van vooringenomenheid: ‘Met verbazing zitten kijken’
Bestaat het hiernamaals in de donkere materie of in een andere dimensie?
Het is heel raar dat je in de media dingen gespind ziet die totaal niet kloppen met de echte situatie in 2019. Jensen stelt ‘pure leugens’ RTL aan de kaak
Begrafenisondernemer: 50-70 procent van de lichamen bevat mysterieuze rubberachtige stolsels
Kijk: vrouw in boerka zegt dat Allah belangrijker is dan Nederlandse regels
Kijk: Hypocriete oud-minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) keihard aangepakt in Op1