Gezondheid

Belgische overheid legt alternatieve geneeskunde aan banden

Help anderen door deze info met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Belgische minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (Parti Socialiste) heeft haar pijlen op de alternatieve geneeskunde gericht.

Ze verwacht in juni dit jaar van haar ambtenaren een actieplan om ‘sektarische praktijken in de gezondheidszorg beter te kunnen bestrijden’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

In een interview met De Standaard zegt Onkelinx bezorgd te zijn over bepaalde alternatieve theorieën waaronder de Nieuwe Germaanse Geneeskunde. “Laat er geen misverstand over bestaan: zulke praktijken zijn zonder meer gevaarlijk,” aldus de minister.

Traumatische gebeurtenis

De Nieuwe Germaanse Geneeskunde is een alternatieve geneeswijze die claimt alle ziekten, met name kanker, te kunnen genezen. Kanker is volgens de geneeswijze het gevolg van een traumatische gebeurtenis en kan worden genezen door het traumatische conflict op te lossen. Er wordt afgeraden om reguliere geneeswijzen voort te zetten, aangezien ze het helingsproces negatief zullen beïnvloeden.

De geneeswijze werd in 1981 voorgesteld door de Duitse arts Gerd Ryke Hamer. In 1986 werd Hamer verboden zijn artsenpraktijk voort te zetten. Volgens de arts zat er een Joods complot achter zijn veroordeling.

Onkelinx wil provinciale medische commissies nu meer bevoegdheden gaan geven. Er komt een spoedprocedure waarmee artsen die het leven of het welzijn van patiënten in gevaar brengen tijdelijk kunnen worden geschorst. Die bevoegdheid kan ook worden gebruikt om artsen die worden verdacht van seksueel misbruik te schorsen.

Psychotherapeut

Ook de zogeheten niet-conventionele praktijken worden onder de loep genomen. “We beginnen met de homeopathie,” zei Onkelinx. “Een gedeelte van de mensen die homeopathie beoefenen, heeft geen opleiding, of in het beste geval een paramedische opleiding. Daar moeten we iets aan doen. De aanbeveling van de bevoegde commissie is nu dat de beoefening van homeopathie moet worden gereserveerd voor gediplomeerde artsen in de geneeskunde.”

De minister werkt daarnaast aan de bescherming van de titel ‘psychotherapeut’, die velen in het alternatieve circuit zich vandaag de dag toe-eigenen. Alleen mensen die daarvoor opgeleid zijn mogen de titel in de toekomst nog voeren, aldus Onkelinx.

Bron: Standaard.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
kengai
kengai
11 jaren geleden

Weer een goede slaaf van de farma-industrie, hoeveel zal ze vangen.
Laat haar onderzoeken op waar haar geld vandaan komt.

Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

Het is ook deels waar dat er een hoop oplichters en charlatans in de alternatieve geneeskunde werkzaam zijn maar die zijn er ook in de reguliere geneeskunde. In die zogenaamde Germaanse geneeskunde heb ik geen vertrouwen maar ook niet in chemotherapie tegen kanker. Blijkbaar zit de wereld vol met voetangels en klemmen ook in de geneeskunde (zowel regulier als alternatief).

Cathy
Cathy
11 jaren geleden

Ja het is maar weer eens Belgie .Die ministers doen meer kapot dan goed .Als zij eens de bende van nijvel eens gingen opspeuren dan doen ze eens goed werk .Het beste wat zij kunnen is ruzie maken in het parlement .en wat duizenden jaren oud is gaan ze eens dood leuk afbreken goed als zij oorlog willen met hun eigen mensen .Ze weten niet eens wat er gaande is in Belgie zelf wat de mensen nu willen en toch zeker kleine bedrijven zo als Massage therapie daar gaan ze van schrikken .ik heb ook een bedrijfje i weet al wat er kan gaan gebeuren, dus deze vrouw kan dan zippith doen .

Linda
Linda
11 jaren geleden

Bestaat er ook zoiets als soevereiniteit tav geneeswijzen? Dat ik niet op een dag verplicht wordt aan vaccinaties deel te nemen of mij verboden wordt mijn eigen geneeswijze te kiezen? Gelukkig heb ik veel boeken in huis en al heel wat mensen geholpen met een homeopatisch middel. Ik mag iemand toch ook aspirine geven? En is het niet zo dat wat in de winkel aan pharmaspul ligt, ik zelf moet kopen?

Back to top button
33
0
We lezen graag je reactie!x