De laatste weken ontdekten voedselwaakhonden verboden emulgatoren in producten, olieresten van verpakkingen in voedsel en misleidende gezondheidsclaims. Worden we belazerd waar we bij staan?
Kippenbouillon met vrijwel geen kip, perenvla zonder peer, blauwe bessensap die voor het grootste deel uit appelsap bestaat en cantharellensoep met 0,1 procent cantharel. De supermarkt ligt vol met ‘ambachtelijke, 100 procent natuurlijke producten’ uit de fabriek die boordevol chemische toevoegingen zitten.
Bleek, zwetend vlees
Onderzoeksjournaliste Joanna Blythman dook in de wereld van bewerkte voeding en schetst in haar boek Slik je dat? een inktzwart beeld van geknutsel met ons voedsel: bleek, zwetend vlees wordt gekleurd met ingekochte rode bloedcellen, bevroren kipfilet wordt verkocht met toegevoegd water en dankzij de additieven vermijden bacteriën zelfs na een aantal maanden nog een ‘verse cake’.
Consumenten hebben geen idee meer wat ze eten. Er zijn inmiddels 2500 toegestane additieven of E-nummers in Europa, waarvan er maar 400 goed zijn onderzocht op veiligheid. Anti-schuimmiddelen zitten onder meer in soep en ananassap; metaalbinders (E574 tot en met E579) zijn te vinden in sauzen, blikgroenten en mayonaise; en stabilisatoren (E492 en E494) vinden we in vlees en ijs.
Boeven
Volgens Blythman zijn voedselfabrikanten boeven. Wat kunnen we doen om de voedselindustrie aan te pakken? Een moestuin beginnen en alleen nog maar onbewerkt voedsel eten, zegt ze.
Marcel van Silfhout, schrijver van het boek Uitgebeend, merkt op dat de overheid te veel op schoot zit van de voedselindustrie en te weinig controleert. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA is volgens hem kapot bezuinigd en afgebroken. Door de nodige schandalen wordt de roep om scherper toezicht steeds luider.
De voormalige Zembla-reporter schetst een verontrustend beeld van onze voedingsindustrie en het falende overheidstoezicht daarop. Terwijl het aantal incidenten met ziekmakend eten toeneemt, is de controle vanuit de NVWA tot op het bot uitgehold.
Boekentips: Slik je dat? en Uitgebeend – Hoe veilig is ons voedsel nog?
Honderden mensen willen Australisch Area 51 gaan bestormen. Worden hier ook aliens bewaard?
VIDEO: Eenvoudig schoon drinkwater maken met een zonne-oven
OMT-lid: kans om besmet te raken is groter bij iemand die geprikt is, dan bij iemand die negatief getest is
‘Bijbelse zondvloed is waar en echt gebeurd’
De ‘nooit eerder vertoonde foto’s’ van de Roswell-alien: Echt of nep?
Verzadigde vetten veroorzaken géén hartziektes. Deze drie topcardiologen onthullen de waarheid
Sneeuwdek van 40 centimeter in… de Sahara. Bekijk hier unieke beelden van sneeuw in de woestijn
Eet vet, word slank: een aantal vetmythen ontkracht
Neuroloog pakt ChristenUnie-leider Segers aan: ‘Wie schopt jullie met een flinke trap uit het allerheiligste?’