Gezondheid

Feiten en fabels over botontkalking

Help anderen door dit artikel met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er zijn markten waar bedrijven het gedrag en de wensen van de consument bepalen. Ze creëren kunstmatige behoeftes en sturen zo de vraag. Eenvoudiger gezegd: ze verzinnen het probleem om de oplossing te kunnen verkopen.

De Amerikaanse activist Ralph Nader zei ooit: “In elke bedrijfstak halen verkopers onmiddellijk alles uit de kast als ze kunnen profiteren van eigenschappen van de mens die het makkelijkst uit te buiten zijn. We weten allemaal welke eigenschappen dat zijn. Het is een fluitje van een cent om iemands gevoel van angst uit te buiten.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Farmaceutische bedrijven zijn hierin ware meesters, bijvoorbeeld wanneer het gaat om vrouwen na de menopauze. Door op subtiele wijze de goededoelenorganisaties met informatie en reclame te doordrenken, is Big Pharma erin geslaagd elke vrouw van boven de 45 ervan te overtuigen dat met de komst van haar middelbare leeftijd en het einde van haar onvruchtbaarheid, het verval van haar botten onvermijdelijk is ingezet.

Als u de menopauze haar gang laat gaan zonder medisch in te grijpen, dan staan u jaren van aftakeling te wachten waarin u rondstrompelt als een gebochelde oude vrouw, met als klap op de vuurpijl een levensgevaarlijke heupfractuur.

Veel vrouwen denken dat het normaal is om na je vijftigste osteoporose of botontkalking te krijgen. Klopt dat wel? Volgens de Britse Osteoporose Stichting loopt de helft van alle mannen en één op de vijf mannen boven de 50 op zeker moment een botbreuk op door zwakke, poreuze botten. Volgens de Amerikaanse Osteoporose Stichting hebben ruim 40 miljoen mensen op dit moment botontkalking of een hogere kans daarop.

In Nederland waren er in 2007 ruim 15.000 mannelijke en 133.000 vrouwelijke osteoporosepatiënten bij de huisarts bekend. Het werkelijke aantal ligt veel hoger want veel mensen merken pas dat ze botontkalking hebben als ze met een botbreuk in het ziekenhuis liggen.

Het probleem wordt enorm opgeblazen. Dat komt vooral omdat definities steeds veranderen en de moderne technologieën de nodige beperkingen hebben. Ook de geneesmiddelenindustrie heeft een flinke vinger in de pap. Die richt zich met name op moeilijk te behandelen ziektes, die in bedwang worden gehouden (maar nooit genezen) door levenslang medicijngebruik. Bij osteoporose gaat het dan vooral om bisfosfonaten en hormonen.

Grote farmaceuten hebben een geslaagde pr-campagne op poten gezet die vrouwen van middelbare leeftijd moet laten geloven dat hun botten na de menopauze vanzelf in elkaar zakken en dat die aftakeling alleen gestopt kan worden door de juiste preventieve pillen te slikken. Ze krijgen daarbij hulp van de door hen gefinancierde steunfondsen, zoals de Britse Osteoporose Stichting, die voorlichting geven aan het publiek.

Ook bekendheden verbinden zich aan de geneesmiddelenindustrie, zoals de Amerikaanse actrice Sally Field. In 2006 was zij het boegbeeld van Boniva, een osteoporosemiddel van farmaceut Roche.

Uit allerlei wetenschappelijke studies blijkt dat botontkalking niet bij het normale verouderingsproces hoort, maar een ziekte is die wordt veroorzaakt door onze moderne leefstijl. Ook is het een fabel dat je er je hele leven aan vastzit. Osteoporose is niet zozeer een ziekte op zich, maar het gevolg van wanhopige pogingen van het lichaam om zichzelf te herstellen en een nieuw evenwicht te vinden, aldus de Amerikaanse voedingsdeskundige en expert op het gebied van botgezondheid dr. Susan Brown.

De pr-campagne van de medicijnmakers is volgens haar gebaseerd op zes onjuiste aannames:

  • We horen niet zoveel bot te verliezen als we ouder worden
  • De helft van alle vrouwen loopt een ernstige botbreuk op
  • Als je ouder wordt, krijg je zwakke botten
  • Een lage botmassa leidt tot zwakke botten
  • Osteoporose ontstaat door te weinig oestrogeen en calcium
  • Verloren botweefsel komt nooit meer terug

[Medisch Dossier]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Erik
Erik
10 jaren geleden

Mooi artikel. Wat ik nog mis is dat Vitamine K2 een belangrijke factor is. Die vitamine K2 zorgt ervoor dat de afzetting in de aderen afneemt en als het ware in de botten wordt gebracht. Het Japanse gerecht “natto” zit vol hiermee, mede de reden dat Japanners weinig tot geen hart- en vaatziekten kennen. Hierdoor zijn de medicijnen die Big Pharma graag kwijt willen niet nodig en kan op de duur hun mediakanaal ofwel de patiëntenvereniging worden opgedoekt.

Peter
Peter
10 jaren geleden

Ik heb 40 jaar 1,5 tot 2 liter cola per dag gedronken. 4 jaar geleden kreeg ik na een val waarbij ik een ruggenwervel brak te horen dat ik terminale osteoporose en spierdystrofie had. Mijn verslaving aan cola “want dat was het” heb ik inmiddels overwonnen en van terminaal is inmiddels geen spraken meer. Ik drink nu alleen nog maar water en mijdt zoveel als mogelijk alles waar suiker in zit. Koffie heb ik nooit lekker gevonden en dus alleen maar water en af en toe een kopje biologische thee zonder suiker. Pas nog een experiment gedaan waarbij ik een halve liter cola heb gedronken maar waarbij mijn lichaam meteen aangaf, dit is niet lekker. Ik kreeg zware hoofdpijn en krampen in mijn spieren. Verder gebruik ik de bloemen van de teunisbloem om mijn botten te verstevigen, die bloemen kun je net als de bloemen van de Oost-Indische kers gewoon eten. Heerlijk als salade met wat verse ruwe champignons (wat een super groente is) en wat kruiden naar believen.

realitycheck
realitycheck
10 jaren geleden

Een magnesiumsupplement of gewoon magnesiumchloride, doet wonderen in deze en nog veel meer ook!

Pascal
Pascal
10 jaren geleden

Ik mis niets en ik zie dit ook als een groot fabel.

De algehele farma is een basis fabel en ook uit die basis komen vele verhalen waaronder ook deze.

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x