Het ‘verse’ brood dat je in de supermarkt hebt gekocht kan al maanden oud zijn, zo stelt Joanna Blythman in haar ophefmakende boek Swallow This. Volgens haar is er veel mis met ons brood.
In vrijwel elk industrieel brood zitten de enzymen amyloglucosidase en maltogeen amylase, die respectievelijk voor een gelijkmatige bruine korst en langere bewaartijd zorgen. Ook het enzym lipase, dat gemaakt kan zijn van de alvleesklier of het maagweefsel van kalveren en lammeren, zit erin.
Het enzym fosfolipase wordt gehaald uit de alvleesklier van varkens. Dergelijke enzymen zijn een bekend risico voor werknemers van industriële bakkerijen. Bij inademing kunnen ze allergieën en ademhalings- problemen veroorzaken, aldus Blythman.
‘Verbeteraars’
De industriële bakker voegt nog meer enzymen toe aan je brood. Proteasen veroorzaken gevoeligheid omdat ze makkelijk via zacht weefsel je bloed binnendringen. Enzymen worden in industriële bakkerijen vaak in mengsels gebruikt, samen met chemische additieven die ‘verbeteraars’ worden genoemd. Het is volgens Blythman nog niet onderzocht wat het cocktaileffect van deze mengsels is.
Ftalaten, weekmakers die in verpakkingsmaterialen worden gebruikt, worden in hoge concentraties in brood gevonden. Deze chemische stoffen zijn gelinkt aan verminderde vruchtbaarheid en zwaarlijvigheid. Geraffineerd zetmeel in brood breekt daarnaast af in suikers die meteen worden opgenomen in je bloed.
Boek: Swallow This
Denemarken bijna terug naar oude normaal: geen mondkapjes of afstandsregels op school
Kamerlid slaat alarm: ‘Kabinet en handlangers zijn bezig met ongekende pensioenroof’
Marilyn Monroe werd in 1962 vermoord. Deze nieuwe spraakmakende docu laat zien wat zij wist, waarom zij dood moest
‘De overheid wist dat 70 procent van de geprikte kinderen zou worden gesteriliseerd’
Harde wetenschap over de geneeskracht van het brein: Kan onze geest ons lichaam genezen?
Great Reset in volle gang: ‘Wat er momenteel gebeurt, heeft weinig te maken met Rusland of oorlog’
Red jezelf van de oorlog
Ravage Rutte: je helemaal de rambam werken in een land dat helemaal naar de rambam is
‘Waarom stelt nou niemand bij breindode NOS de vraag waarom na 2 jaar de IC-capaciteit niet drastisch hoger is?’