Homepagina » Buitenland » Braziliaanse president gebruikt vetorecht tegen verdere ontbossing regenwoud

Braziliaanse president gebruikt vetorecht tegen verdere ontbossing regenwoud

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft haar vetorecht gebruikt om een wetsvoorstel over het regenwoud aan te passen.

Het voorstel zou de huidige wet die gaat over de bescherming van het regenwoud volgens de president hebben verzwakt.

Rousseff verwijderde in totaal 12 artikelen uit het wetsvoorstel en deed 31 aanpassingen. Milieuactivisten hadden eerder hun vrees uitgesproken dat deze artikelen zouden bijdragen aan de verwoesting van het regenwoud.

Landbouwlobby

Het parlement stemde vorige maand voor het wetsvoorstel. De machtige landbouwlobby in Brazilië streed de afgelopen tien jaar al voor de afzwakking van de bestaande milieuwet, die één van de krachtigste ter wereld is.

De Braziliaanse minister van Milieu Izabella Teixeira zei dat de aanpassing verdere ontbossing van het regenwoud voorkomt en daarnaast kwetsbare ecosystemen beschermt. Ze voegde toe dat de regering tevens stappen heeft ondernomen om amnestie voor individuen die in het verleden op illegale wijze gebieden hebben ontbost tegen te houden. Zodoende kunnen kleine landeigenaren blijven bestaan en zijn houtproducenten verantwoordelijk voor de natuurbescherming.

Beschermen

De tekst die op maandag wordt gepubliceerd verplicht bosbouwers 80 procent van het bos in rurale gebieden van de Amazone en 35 procent van de sertão, het droge achterland in het noordoosten van Brazilië, te beschermen. Tegelijkertijd worden de beperkingen voor kleine landeigenaren om illegaal ontboste gebieden terug te krijgen versoepeld.

“Het veto laat zien dat Brazilië vastbesloten is om de natuur te beschermen,” zei Teixeira. Milieuactivisten zijn niet tevreden omdat ze een volledig veto hadden geëist.

Imago

Op donderdag werd een petitie die opriep tot een volledig veto overhandigd aan de regering. De petitie was meer dan twee miljoen keer ondertekend door inwoners van tientallen verschillende landen.

De hervormingswet komt ongelegen voor het imago van Brazilië, dat volgende maand als gastheer optreedt voor de Rio+20-top over duurzame ontwikkeling.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Marcel schreef:

  Dat wordt tijd. De biodiversiteit is daar reusachtig en de zuurstofproduktie gaat daar het hele jaar door (omdat er geen winter is) En regenwouden zijn gewoon zo ontzettend mooi !! Als je er ooit een gezien hebt dan weet je dat.

  0 likes
 • StarSeed schreef:

  Ongelofelijk dat wereldwijd ontbossing tot stand is gekomen, puur door materialisme..
  terwijl een marijuana/ hennep plant binnen 8 maanden volgroeid is en voldoet aan talloze toepassingen zoals papier meubels bouwstenen kleding voedsel medicijnen enz! Zelfs het WNF doet mee aan ontbossing, nogmaals ongelofelijk 🙁

  0 likes
 • Debb3 schreef:

  Eindelijk zouden we kunnen zeggen gelukkig is het door. Ik heb die petitie ook ondertekend op http://www.avaaz.org En het werkt wel 2miljoenen mensen die getekend hebben.. Prachtig om te zien.

  0 likes
 • Ik schreef:

  Ik ben blij dat ik de petitie getekend heb,
  en deze naar mijn vrienden gestuurd heb.
  Gelukkig zijn stoffelijke mensen gevoelig voor cijfertjes.

  0 likes
 • Sipco schreef:

  Leuk te horen dat onze handtekeningen dat werk hebben gedaan waarvoor ze bedoeld waren.

  0 likes
 • Joep Smeenk schreef:

  Ik vond dit al erg spannend. Ook ik heb getekend en hoopte dat 2 miljoen handtekeningen wat gewicht in de schaal zouden leggen.

  alweer een lichtpuntje!

  0 likes
 • RenéevanZalkNunspeed schreef:

  Dit bericht geeft me weer wat meer hoop dat het toch ooit nog goed komt.

  0 likes
 • CAtharina R schreef:

  ja ik heb ook getekend en op face book gezet ook van avaaz en ook red de wereld vind ik persoonlijk beter omdat deze over alles gaat bommen moeten blijven en zeker de bossen en de oerwouden van daar dat er ook veel stormen zijn wat bommen vangen inderdaad veel wind en dan heb je die haarp nog eens bij …maar omdat de mensen met gedachte best wel sterk zijn kunnen wij ook hier aan helpen …ik doe ook wel eens met met trom s’vonds buiten zitten is goed voor de aarde trilling als de indianen het doen waarom wij dan ook niet als dit goed is voor de aarden ,wij kunnen nog veel leren zie je wel ook gooien wij water met positieven gedachten er in terug in stromend water .kan allemaal helpen en je moet de blikken van sommigen mensen zien hahahahahahaha dat is al leuk trek me niets van aan dit is van mij en niemand gat hier verandering in brengen .

  0 likes
 • RenéevanZalkNunspeed schreef:

  @Catharina R, Heb je wel een +punt gegeven maar 2 X achter elkaar de schrijffout bommen ipv bomen dat kan natuurlijk niet op deze site,
  je schrijft toch ook geen geldt als het om geld gaat LOL hahahah

  0 likes
 • Future Freedom schreef:

  Eindelijk worden handen ineen geslagen om de Ecologie te helpen in eenheid.

  Laten we elkaar helpen informeren,waarbij er middelen van moed met elkaar ineen gaan.

  Be in Universal Peace,Love,Light. Aukje

  0 likes
 • dymph schreef:

  Wat vele nog niet weten is dat de wereld 3 procent uit gras bestaat en dat die ons alle van 25 procent zuurstof voorziet. Helaas dat leerd men ons niet in de schoolbanken. Deze bossen zijn tuurlijk erg belangrijk maar vergeet nooit dat gras ook belangrijk is. Daarom is het belangrijk dat er meer weilanden komen voor de koeien, schapen ect. en zijn de boeren erg belangrijk voor ons alle. Maar dat mag nooit ten kosten gaan van van dit natuurgebied.

  0 likes
 • CAtharina R schreef:

  ja renee ook hier trek ik mij niets van aan hoor school meester .jij heb het slecht met spelfouten te zoeken en ook druk hier mee ga gewoon je gang ..maar mij lijkt het dat jij het slecht mee heeft .

  0 likes
 • Inspiratie schreef:

  Inderdaad Dymph en dat gras heeft geen voedingsbodem meer. Iemand nog wel eens meeuwen achter een ploeg op het land gezien? Waarschijnlijk niet, meeuwen zoeken de beestjes die vrij komen door het ploegen, en die beestjes zijn de voedingsbodem voor het gras. Massaproductie heeft onze grond armoedig gemaakt, er zit geen voeding meer in die bodem. We maken meer op van de aarde dan zij voortbrengt en we gebruiken het niet uitsluitend voor noodzakelijke levensbehoeften. Een calorie voeding kost momenteel 10 calorie fossiele brandstoffen, we hebben er een totaal ander proces van gemaakt en als je meer opmaakt dan er gemaakt wordt, komt er een dan dan is het op. Zo moeilijk is die logica niet toch? Wil je er meer van weten kijk maar eens naar deze docu: http://www.youtube.com/watch?v=nhVWNwCRpKg&feature=share

  0 likes
 • RenéevanZalkNunspeed schreef:

  @Catharina R, Op je teentjes getrapt.

  0 likes
 • Wil Nec schreef:

  En vooral niet vergeten, dat choryfyl, het zelfde is als ons bloed.de planten zuivert ons bloed en zuurstof.Doet mij denken aan die syfy, waar straks iedereen met een masker moet lopen.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Ben je te dik of te zwaar? Dan zul je verrast zijn wat de echte oorzaak is!

  Om gezond te vermageren is in de ...

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  bill clinton

  Bill Clinton bezocht pedo-eiland ‘met 2 jonge meisjes’. Waarom is dit geen voorpaginanieuws?

  Rechtbankdocumenten suggereren dat de Amerikaanse oud-president Bill ...

  >