Gezondheid

“Crack van de zuivelindustrie”: De reden waarom kaas even verslavend is als drugs

Help ons door deze informatie met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Van kaas krijg je nooit genoeg. Daar is nu een wetenschappelijke verklaring voor: het melkeiwit caseïne dat in kaas zit, lijkt qua structuur op het medicijn morfine en werkt even verslavend.

“Kaas kan eigenlijk de crack van de zuivelindustrie genoemd worden,” zegt dr. Neal Barnard van het Comité Verantwoordelijke Geneeskunde in gesprek met het webmagazine Thrillist. “Je hersenen reageren hetzelfde op kaas als op een andere verslavende drug. De boosdoener is caseïne, een dierlijk eiwit dat in een enorm hoge concentratie in kaas voorkomt.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png
Vermoeidheid en depressie

Caseïne vormt net als andere eiwitten een soort kralenketting van aminozuren, maar wanneer je lichaam probeert kaas af te breken, brokkelt deze ketting niet volledig af. Soms blijven er schakels van een aantal aminozuren over. Deze worden casomorfines genoemd en prikkelen dezelfde receptoren in je brein als morfine en heroïne.

In het menselijk lichaam zou kaas zorgen voor onder andere bewustzijnsverlaging, vermoeidheid en depressie.

Pizza

Onlangs ontdekten wetenschappers van de Universiteit van Michigan dat kaas verslavend is. Hoe meer voedsel bewerkt wordt, hoe verslavender het is, aldus de onderzoekers. Ze waren dan ook niet verbaasd dat pizza bovenaan de lijst met verslavende producten staat.

“Casomorfines spelen met de dopaminereceptoren en hebben een verslavende werking,” vertelde diëtist Cameron Wells aan Mic. Het onderzoek is gepubliceerd in tijdschrift PLOS ONE.

[HLN, LA Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x