Het is misschien een scherp en heet goedje om te eten, maar wasabipasta – de groene Japanse pasta die bij sushi wordt geserveerd – kan helpen ontgiften en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het zelfs darmkankercellen kan doden.
Bij laboratoriumproeven met dikkedarmkankercellen bleek een extract van wasabi de apoptose bij de kankercellen te activeren: de natuurlijke celdood die alle gezonde cellen hebben. Normaal gesproken gaan kankercellen juist niet dood, maar blijven ze groeien en zich vermenigvuldigen.
De onderzoekers van de Chung Shan Medical University in de Taiwanese stad Taichung zeggen dat hun bevindingen het gebruik verdedigen van wasabi als functioneel voedingsmiddel dat kanker bestrijdt.
Echte wasabi wordt gemaakt van de Wasabia japonica, een plant die behoort tot de Kruisbloemenfamilie, waar ook kool, mierikswortel en mosterd toe behoren. Van de wortelstam wordt de groene pasta gemaakt, ook wel Japanse mierikswortelpasta genoemd.
Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift European Journal of Nutrition.
De graaicultuur onder Nederlandse ziekenhuisbestuurders
Fleur Agema: het is vreemd dat de vaccinatieschade in ons land bijzonder onderbelicht blijft
Onderzoekers: coronaprik heeft ‘giftige’ bijwerkingen, stop met vaccineren
Man die de NASA en AFSPC hackte geeft nieuw interview en beschrijft tot in detail wat hij ontdekte
Rabbi’s betrapt op illegale orgaanhandel met prestigieuze ziekenhuizen
Dagdromen is goed voor je
Tweede Kamer stemt tegen omstreden kleutertoets
China aan de Noordzee: waarom de Europese digitale identiteit ‘levensgevaarlijk’ is
Berooid Egypte overweegt piramides te verhuren