Het eten van sterk bewerkt voedsel verhoogt de kans op overlijden en hart- en vaatziekten met 12 tot 62 procent, blijkt uit twee studies die zijn verschenen in het British Medical Journal.
Sterk bewerkt voedsel – zoals snacks, frisdrank, zoete granen, maaltijden met E-nummers, soepen en vlees- en visproducten – bevatten over het algemeen veel suiker, vet en zout, en weinig vitamines en vezels.
NutriNet-Santé zocht in Frankrijk naar verbanden tussen sterk bewerkt voedsel en het risico op hart- en vaatziekten.
Stijging
Ruim 100.000 Franse volwassenen vulden vijf jaar lang elke dag vragenlijsten in over voeding.
Mensen die 10 procent meer sterk bewerkte voeding aten, hadden 12 procent meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen die minder van deze voedingsmiddelen consumeerden.
De Universiteit van Navarra in Spanje heeft daarnaast een verband aangetoond tussen de consumptie van bewerkt voedsel en een stijging van het risico op overlijden met 62 procent.
Langetermijneffect
Voor elke 10 sterfgevallen in de groep die het minst bewerkt voedsel at, waren er 16 in de groep die het meest consumeerde.
Voor deze studie vulden zo’n 20.000 Spanjaarden vragenlijsten in over voeding.
Sterk bewerkte voedingsmiddelen verdringen gezonde producten en stellen mensen bloot aan voedseladditieven waarvan we het langetermijneffect nog niet kennen, aldus auteur Maira Bes-Rastrollo.
[IPS]
‘Almere is een bolwerk van vrijmetselaars’
Gelekte WikiLeaks-documenten: VN erg geïnteresseerd in vliegende schotels
Indonesische man treft bizar schepsel aan in zijn huis. Wat is dit?
Woordkunstenaar fileert Rutte: ‘Hij had zijn ziel en zaligheid verkocht aan Schwabs totalitaire staat’
Professor komt tot de ontdekking dat het hartstikke goed gaat met de ijsbeer. Zo werd ze aangepakt door de klimaatbeweging
GroenLinks pleit voor ‘krachtiger steun aan Palestijnse staat’: ‘Weet waar je op stemt’
Aarde gaat nieuw tijdperk in (interview)
Pools strooizout in Nederlands eten
Orgon: de levensenergie die ons allemaal oplaadt