Homepagina » Binnenland » Er zijn genoeg redenen om niet te gaan stemmen bij de Europese verkiezingen. Dit zijn er 7
Er zijn genoeg redenen om niet te gaan stemmen bij de Europese verkiezingen. Dit zijn er 7

Er zijn genoeg redenen om niet te gaan stemmen bij de Europese verkiezingen. Dit zijn er 7

In Nederland nemen mensen nog minder de moeite om voor het Europees Parlement de tocht naar de stembus te maken dan in andere EU-landen. Journalist Syp Wynia legt op zijn website uit hoe dat komt.

Ten eerste staat er bij de Europese verkiezingen op 23 mei niets op het spel, merkt hij op. Veruit de meeste Europarlementariërs willen meer Europa met daarin meer macht voor het Europees Parlement.

Hij wijst erop dat er wel steeds meer eurosceptische en anti-EU partijen in opkomst zijn.

Geen regering

Ten tweede is het Europees Parlement geen echt parlement. Het kan bijvoorbeeld niet eens zelf wetten maken.

Ten derde maakt je stem geen verschil, aangezien alle kiesgerechtigde Nederlanders slechts 3,5 procent van het totaal vormen.

Niemand

Ten vierde kent niemand de kandidaten. Ze laten vlak voor de verkiezingen hun gezicht zien en daarna zie je ze niet meer, schrijft Wynia.

Ten vijfde kun je niet mede bepalen wie er terechtkomen op echt belangrijke posities. Denk daarbij aan de voorzitter van de Europese Commissie (Juncker) of de voorzitter van de Europese Raad (Tusk).

Zakkenvullerij

Ten zesde kost het Europees Parlement een vermogen, zo’n twee miljard euro per jaar, en komt het vaak in het nieuws vanwege gegraai en zakkenvullerij.

Tot slot stemmen veel mensen niet omdat ze daarmee als het ware tegen het Europees Parlement als geheel stemmen.

[Syp Wynia]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Eelke Piers schreef:

  Deze 7 redenen geven juist aan dat je WEL moet gaan stemmen.
  Als je het met dit EU niet eens bent dan kun je met een stem op de Euro-sceptische bereiken dat er (liefst) van binnenuit de zaak veranderd wordt of helemaal in elkaar dondert.
  Door niet te gaan stemmen verlies je zelfs je eigen spreek-recht

  19 likes
  • Henk Azie schreef:

   Chapeau! I second that!

   1 likes
   • Rikk schreef:

    Welke domoor gaat nu stemmen op iets wat geheel niet democratisch is. Zo legitimeer je het juist. Je geeft er alleen maar je macht mee weg. Het wordt tijd voor de geuzen!

    3 likes
    • Henk Azie schreef:

     Beste, Ik ben het wel eens met U eens, maar wat stemmen betreft zullen wij het blijkbaar nooit eens worden. Een domoor is iemand die iets niet overdenkt, we hebben beide het stemmen overdacht, met verschillende conclusie, zodoende zal ik U dus geen domoor noemen.

     2 likes
 • Rikk schreef:

  Inderdaad 65% stemt veelal niet voor de EU maar die zakkenvullers blijven gewoon doorgaan en het komt niet in de koppen op om er gewoonweg mee te stoppen omdat mandaat van het volk ontbreekt.

  14 likes
  • Rikk schreef:

   Stemmen heeft totaal geen zin, het overgrote deel is binnen een maand erg gehecht aan de maandelijkse EU toelage en dat geldt ook voor zogenaamde gecontroleerde sceptici op wie je kunt stemmen.

   Stem en ze lachen zich helemaal rot !

   11 likes
 • Matt schreef:

  Denk je dat die Europarlementariërs er zich wat van aantrekken als je niet gaat stemmen? Juist niets, integendeel.
  Die lachen zich juist een deuk al je niet gaat stemmen, zoveel temeer houden ze hun kansen hoog want hun achterban gaat natuurlijk wel stemmen.
  De mensen kunnen nu wel steen en been klagen dat dit zooitje dictators aan de macht kan blijven en als je thuis blijft kunnen ze dat ook blijven doen.
  Ik weet het ook wel, het is allemaal troep, maar ik hoop dan mijn stem samen met vele gelijkgestemden toch een verschil kan maken. Ik probeer het tenminste.
  En denk je nu echt dat ze er rekening mee houden dat als je niet gaat stemmen je zogenaamd een punt maakt tegen hun beleid, een soort van boycot dus.
  Ze lachen jou nog veel harder uit als je dat hardop zegt!
  Dit is nu eenmaal de realiteit, we leven niet meer in een sprookjes wereld waar alle wensen uitkomen.
  Vergeet niet dat de huidige machthebbers er alles aan doen om het zogenaamde populisme in een kwaad daglicht te stellen. Als ze zich 100% veilig voelen doen ze dat niet, dus de hete adem van het verzet zit hun dicht op de huid en ze zijn bang. Het is maar een klein groepje en het volk is een hele grote groep. Maak daar gebruik van.
  Niets doen lost niets op en iedereen oproepen om toch maar niet te gaan stemmen nog minder. Wie had daar ook al weer voordeel bij??

  20 likes
  • Rob schreef:

   @Matt. Mensen gebruiken hub stem helemaal niet. Mensen geven hun stem weg en daarom hoor je nooit iemand op straat. Als mensen hun stem willen gebruiken dan moeten ze van zichzelf laten horen in het openbaar. Dan geef je een geluid af met je eigen stem. Dat zogenaamde stemmen is alleen maar bedacht om mensen juist de mond te snoeren. Stemmen is dus gewoon misleiding want er is geen enkele politicus die jou vertegenwoordigt en je houdt braaf je mond. Een stem heb je voor jeZelf, om van jeZelf te laten horen of jeZelf uit te drukken en niet om die aan een ander te geven. Zeker niet aan corrupte figuren die liegen dat ze je belangen vertegenwoordigen. Stemmen of niet stemmen, het maakt hun geen donder uit. Ze zijn de woordvoerders van de duivel en ze trekken zich sowieso niets van het volk aan. Laat ze maar lachen want het is hun eigen onbewustheid en arrogantie die van dat soort macht af komt. We leven in interessante tijden en wie het laatst lacht lacht het best.

   2 likes
 • Janssen schreef:

  Europees Parlement is een SCHADUW INSTITUUT ( Regering ) met heel veel SCHADUW, teveel SCHADUW ! Ik weet hoe het daar toegaat ongelimiteerde, ongecontroleerde CREDITCARTS enz……

  8 likes
 • frans schreef:

  “Ten tweede is het Europees Parlement geen echt parlement. Het kan bijvoorbeeld niet eens zelf wetten maken.”
  De eu wil geen wetten kunnen maken. Een dictatoriale macht wil geen wet. Maar totale overheersing, controle en macht. Het moet heten NWO . die komt er niet! trouwens..
  NWO; Nooit-Weer-Oorlog. zou toch ook kunnen.

  8 likes
 • Finadi schreef:

  De verkiezingen zouden moeten omtrent VOOR of TEGEN de EU om te beginnen.

  5 likes
 • ster schreef:

  Als alle cristische burgers niet stemmen dan blijft de macht zeker bij de VVD en zijn zooitje!! Is dat de bedoeling?

  4 likes
 • Straalmans schreef:

  Stemmen heeft geen zin en wel om de volgende reden: jij geeft een volmacht aan een persoon/partij zodat die kan doen met z’n macht wat hij/zij wil. Zelfs helemaal haaks tegen jouw bedoeling en opdracht in!!
  Je stem is niks anders dan een volmacht aan een partij/persoon opdat die kan doen wat hij/zij/het wil.
  De meest zuivere vorm van stemmen is een referendum, waarbij jijzelf stemt en niet iemand/een partij namens jou.
  We zijn toch geen verstandelijk gehandicapten dat we een middleman moeten kiezen die namens ons een stem gaat uitbrengen?
  En dan die vieze spelletjes die partijen spelen en de politici binnen een partij/coalitie met elkaar!

  1 likes
  • ster schreef:

   @Straalmens als alle mensen niet zouden stemmen had het zin en nu dit niet het geval is en je deze machthebbers het liefste niet ziet en de mensen die terleur gesteld zijn in deze schoften niet gaan stemmen blijven alleen de stemmers over die op deze schoften wel stemmen en komt er zeker nooit ene verandering. Geef dan de partijen een kans die een beetje in jouw richting komen. Geef die dan een kans en zie dan wat er dan wel gebeurt of niet. Slechter als nu kunne we het toch niet treffen.

   3 likes
 • Elise schreef:

  Waarom zou je nog stemmen als alles wat onze voorouders aan rechten hebben opgebouwd in rap tempo wordt/is afgebroken door die EU constructie.(opgezet door bedrijfsleven/financiële wereld).
  Uitspraak Nelie Smit Kroes: digitalisering verder bevorderen, zodat mensen geld kunnen verdienen/handelen.
  Iemand die in de bijstand of andere uitkering zit moet elke cent verantwoorden.(je mag je eigen spullen niet eens verkopen/wordt al digitaal in de gaten gehouden) Vraagje mevrouw? Waarom mogen mensen die al niks hebben niet iets bijverdienen(heb niet eens een mobiel/heb alleen een oude fiets), terwijl die gasten van de EU in weelde leven?
  In mijn ogen is het internet/wifi gewoon een super controle middel en een middel om mensen af te strepen. Een soort van kaartenbak, zodat je mensen snel kunt opsporen zoals in de 2de wereldoorlog. Heel gevaarlijk dus bij een volgende oorlog.
  Denk dat ik maar geheel niks meer met politiek te maken wil hebben. Het wordt te gevaarlijk.

  3 likes
 • Freba schreef:

  Besser das Dritte Reich als heute das erste Juden-Arabienreich………

  0 likes
 • Corinne schreef:

  Leugenaar Rutte zal blij zijn als je niet gaat stemmen want Rutte noemt EU verkiezingen niet belangrijk. Dus is stemmen wel belangrijk.

  0 likes
 • x

  Check Also

  italië

  Italië gaat de belastingen VERLAGEN (met ons geld): ‘Dit is echt de bloody limit’

  De Italiaanse minister van Financiën Roberto Gualtieri ...

  EU

  ‘Enorm schandaal’: EU betaalt Moslimbroederschap €36,5 MILJOEN om ‘Europa te onderwerpen’

  De EU heeft 36,5 miljoen euro overgemaakt ...

  >