Universum

Melkweg omsloten door gigantische halo van heet gas

Help mee door dit met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Melkweg wordt omringd door een gigantische halo van heet gas, dat zich uitstrekt over vele honderdduizenden lichtjaren.

De totale massa van de halo komt overeen met de massa van alle sterren in ons Melkwegstelsel.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Astronomen hebben deze ontdekking gedaan met behulp van het Chandra X-ray Observatory, een satelliet die waarnemingen doet in het röntgengebied. Dergelijke waarnemingen zijn op aarde niet mogelijk omdat röntgenstraling niet door de atmosfeer kan dringen.

Baryonen

Het gas is zeer heet, tussen de 1 en 2,5 miljoen graden Kelvin. Dat is honderden keren heter dan het oppervlakte van de zon. Ook de Kleine en Grote Magelhaense Wolk, twee sterrenstelsels dicht bij de Melkweg, passen gemakkelijk in de halo.

Het gas zou een verklaring kunnen zijn voor het ontbreken van baryonen in de Melkweg. Dat zijn deeltjes waaruit meer dan 99,9 procent van de massa van de atomen in het heelal bestaat. Mogelijk zitten de ontbrekende baryonen in de Melkweg verstopt in de halo van gas. De bekendste baryonen zijn protonen en neutronen.

Zuurstof

De halo bestaat voornamelijk uit waterstof, maar ook zuurstof en andere elementen zijn gedetecteerd. Door de lage dichtheid van de halo worden dergelijke superhete gaswolken rond andere sterrenstelsels gemakkelijk over het hoofd gezien, merkt hoofdonderzoeker Anjali Gupta op.

De onderzoekers schrijven in vakblad The Astrophysical Journal dat het gas even zwaar is als 10 tot 60 miljard zonnen.

Bron: Space.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
12 jaren geleden

Eerst voor de lezer wat zijn baryonen??Een baryon is een subatomair deeltje dat bestaat uit drie quarks. Bekende voorbeelden zijn het proton en het neutron. De naam “baryon” komt van het Griekse woord voor “zwaar” ( barys), omdat ten tijde van hun naamgeving de meeste bekende deeltjes lagere massa’s hadden dan de baryonen.Aangezien baryonen zijn opgebouwd uit quarks nemen zij deel aan de sterke wisselwerking, in tegenstelling tot bijvoorbeeld leptonen, die niet uit quarks zijn opgebouwd. De bekendste baryonen zijn de protonen en de neutronen die samen het grootste deel van de massa van de zichtbare materie in het heelal vormen, terwijl elektronen (de andere belangrijke component van atomen), leptonen zijn. Elk baryon heeft een corresponderend antideeltje (antibaryon)baryonen hebben een zeer korte halveringstijd in de orde van grootte van 10-23 tot 10-10 seconde.Je moet van goede huize komen, wil je deze gasbel zichtbaar maken.Maar toch is het met een foefje gelukt.Petje af!!

Dr. Who
Dr. Who
12 jaren geleden

ik neem aan dat jij dat wikipedia artikel ook geschreven hebt? 🙂

Ruud
Ruud
12 jaren geleden

[quote]Het gas zou een verklaring kunnen zijn voor het ontbreken van baryonen in de Melkweg. (…) De bekendste baryonen zijn protonen en neutronen. [/quote]

Wait a minute.. Volgens deze tekst zouden protonen en neuronen in de Melkweg ontbreken. Op school vertelden ze me vroeger wat anders. Klopt de tekst niet, of heb ik vroeger niet goed opgelet?

Dr. Who
Dr. Who
12 jaren geleden

[quote name=”Ruud”]
Wait a minute.. Volgens deze tekst zouden protonen en neuronen in de Melkweg ontbreken. Op school vertelden ze me vroeger wat anders. Klopt de tekst niet, of heb ik vroeger niet goed opgelet?[/quote]

nou, je hebt iets wat ze dark matter en dark enrgy noemen. Dat zou voor 95% van het universum staan. Daar blijft dus 5% van over, normale materie, maar zowat de helft daarvan is niet zo makkelijk te vinden. Die helft denken ze nu gevonden te hebben. Dat dit niet vroeger gebeurd is, is omdat de dichtheid van die wolk zo gering is.

Als het klopt is dat ook een bewijsje meer dat de theorieën over het ontstaan van het heelal grosso modo jusit zijn.

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x