Gezondheid

Met biologisch katoen minder kans op allergie en eczeem

Help door dit artikel met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Katoen is een gewas waar ook een biologische variant van is. De katoenindustrie leunt zwaar op insecticiden en pesticiden waardoor de teelt niet milieuvriendelijke is.

Inmiddels zijn er ook al producten van organisch katoen verkrijgbaar. Wat zijn de verschillen tussen gewoon katoen en biologisch katoen en is gewoon katoen schadelijk voor de gezondheid?

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Bij de teelt van gewoon katoen wordt een kwart van alle op de wereld gebruikte insecticiden en 10 procent van alle gebruikte pesticiden ingezet. Dat terwijl slechts 2,5 procent van de landbouwgrond op Aarde wordt gebruikt voor de productie van katoen.

Allergieën en eczeem

Voor het maken van één t-shirt worden 250 gram katoen en 125 gram chemische middelen gebruikt. Na de oogst van het katoen wordt bovendien voor de bescherming tijdens het transport formaldehyde of een andere chemische stof gebruikt. Formaldehyde is een heftig middel dat kan leiden tot allergische reacties en het is bewezen kankerverwekkend.

Deze giftige en chemische stoffen in katoenen baby- en kinderkleding verhogen het risico op allergieën en eczeem. Het immuunsysteem van baby’s en kinderen is nog niet volgroeid en daarom zijn juist zij gevoeliger voor dit soort aandoeningen.

Voor kinderen met een allergie of eczeem draagt biologische baby- en kinderkleding gemaakt van organisch katoen fijner en zit het lekkerder. Het voelt zachter aan, ruikt lekkerder en ademt beter. Genoeg reden om op de etiketten te letten.

Plantaardige stoffen

Het pluspunt van biologisch katoen is dat het goed is voor het milieu. Bij de teelt van eko-katoen worden geen pesticiden en insecticiden gebruikt. De stof wordt zoveel mogelijk met plantaardige stoffen gekleurd. Het afvalwater van eko-katoen is minder vervuilend dan bij de productie van gewoon katoen.

Biologisch katoen is bovendien gezonder voor de boeren en de fabrieksarbeiders. Veel boeren en hun families zijn ziek geworden doordat ze bij de teelt van gewoon katoen werden blootgesteld aan de pesticiden en insecticiden. De gevaarlijke stoffen in het afvalwater komen ook terecht in het drinkwater van dorpen.

Betere gezondheid

Voor de introductie van genetisch gemodificeerde organismen kende India nog 1.500 verschillende soorten katoen. Nu is er nog maar één: Bt-katoen van Monsanto. De prijs voor katoen was voorheen vijf tot tien roepie (ongeveer tien cent) per kilo maar is inmiddels door Monsanto opgedreven naar 3.600 roepie (ruim 56 euro).

Fairtrade katoen wordt verkocht tegen een eerlijke prijs en boeren worden eerlijk behandeld. Kinderarbeid wordt niet toegestaan.

Denk er eens over na om baby- en kinderkleding van biologisch katoen te kopen. Je draagt dan niet alleen bij aan een betere leefomgeving, maar ook aan een betere gezondheid voor je eigen kind.

Bron: Greenjump.nl

Gerelateerd: Hoe de voedselcrisis wordt gefabriceerd

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x